To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Gałka tiptronica

Droper - 15-12-2009, 21:37
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Gałka tiptronica
Witam Wszystkich,

Mam problem w postaci gałki tiptronika, która w pewnym momencie oddzieliła się od dźwigienki drążka skrzyni biegów i pozostała mi w ręku :(

Proszę o podpowiedź w jaki sposób ta gałka jest przymocowana do drążka, bo w żaden sposób nic nie mogę wymyślić, a w tej chwili przechodzenie pomiędzy różnymi trybami P,R,N,D jest utrudnione. Dodatkowo po wciśnięciu przycisku ten nie odbija na tyle, że nie sposób jest przejść z trybu P na inne, trzeba palcami podciągać taką rureczkę, która powinna być chyba na sztywno połączona z przyciskiem na gałce, który posiada sprężynkę odciągającą tą rurkę.

Mam nadzieje, że wyraziłem się dosyć klarownie :)

Jak ktoś mam jakieś własne doświadczenia proszę o pomoc

Pozdrawiam,

swinks_UK - 15-12-2009, 22:28

By dobrać się do mocowania musisz zdjąć przycisk, który mocowany jest na dwa klipsy. Wsuwasz dwa płaskie śrubokręty z obu stron przycisku i powinieneś go wyciągnąć.

Gałka jest mocowana nakrętką 12mm na długim gwintowanym pręcie. Dostęp od góry głęboka nasadówką 12mm. Po odkręceniu nakrętki, gałka do góry i już twoja.

Droper - 15-12-2009, 22:59

swinks_UK napisał/a:
By dobrać się do mocowania musisz zdjąć przycisk, który mocowany jest na dwa klipsy. Wsuwasz dwa płaskie śrubokręty z obu stron przycisku i powinieneś go wyciągnąć.

Gałka jest mocowana nakrętką 12mm na długim gwintowanym pręcie. Dostęp od góry głęboka nasadówką 12mm. Po odkręceniu nakrętki, gałka do góry i już twoja.

Dzięki :) działa

JarAsNo1 - 29-10-2013, 16:40

Witaj Swinks'ie...a tak nawiązując do tego jakże starego już tematu...mianowicie czy po zdjęciu tej gałki jest już to połowa drogi do zdjęcia tej obudowy tiptroniku?tego z oznaczeniami P R D N...czy do tego trzeba zabrać sie z całkiem innej strony żeby to zdjąć?dźwignac?Wyczyścić?...niemam tam też tego plastiku który maskuje żeby nic tam nie wpadło...:-)pozdrawiam
swinks_UK - 29-10-2013, 17:06

O ile mnie pamięć nie myli to po zdjęciu gałki musisz ściągnąć cały panel gdzie jest wkładka z PRND. Jest mocowany na klipsach, podważasz od strony ręcznego. Potem wysuwasz i od spodu ten panelik PRND jest przykręcony na 4 śrubo-wkręty.