To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Szyba boczna przednia w CJO!!

Anonymous - 11-09-2006, 17:16
Temat postu: Szyba boczna przednia w CJO!!
Na początku kiedy kupiłem mojego colta pojawiał sie problem skaczącej szyby.Napisałem na forum i dostałem bardzo dużo pomocnych odpowiedzi.Skacząca szyba ustała po przeczyszczeniu i nasmarowaniu prowadnic.

Tym razem mam inny problem,Linka która ciągnie szybe poluzowała sie i szyba ponownie skacze,otwiera sie samoczynnie po dojechaniu do samej góry. Sprawdziłem i faktycznie jest jak by jej za dużo. Dokładnie poluzowała sie dolna część-czyli linka która ciągnie szybe w dół.im szyba jest wyżej tym linka robi sie luźniejsza.
Moje pytanie jest takie czy jest jakiś sposób na napięcie linki bez rozbierania drzwi?? Lub jeśli nie ,to jak należało by naciągnąć linke , i czy wogule jest to możliwe.

KaWu - 13-09-2006, 12:37

Podejrzewam ze linka juz sie powoli przetarla i moze sie urwac-musisz to obejrzec dokladnie. Jak tak to trzeba bedzie ja wymienic.
Anonymous - 13-09-2006, 13:38

Sprawdziłem dzisiaj linke i nie jest przetarta. Cały ten mechanizm składa sie z takiego koła pasowego(nazwe to tak) i linka ta która idzie na dół i dochodzi do prowadnicy środkowej jest luźna.

Skoro mówisz ze trzeba ja wymienić to czy to jest możliwe?? Jak tak to ile moze to kosztować i czy mozna dostac tylko sama linke.

josie - 13-09-2006, 14:33

Ja miałem luźną jak wypadł koniec linki z mocowania w bębenku. W pancerzach na końcach są sprężynki odpowiadające za naciąg linki - można spróbować je rozciągnąć trochę, ale jak luz jest duży nic to nie da. Sprawdź czy linka nie spadła gdzieś z jakiegoś kółka prowadzącego
Anonymous - 14-09-2006, 13:23

dzieki sprawdze!! ale trzeba bedzie to raczej rozkręcić.Pozdrawiam
KaWu - 18-09-2006, 10:45

NO najlepiej odkrecic i wyjac z drzwi-wtedy widzisz co jest nie tak.
Ja dorabialem linke ze sklepu rowerowego (chyba z motoroweru). Kilka zl + kilka zl na koncowki itp. A wiec drogo nie jest-tylko napracowac sie trzeba.

Anonymous - 20-09-2006, 14:27

w moim przypadku linka była blokowana przez pancerz. Wywaliłem pancerz to teraz linka się plącze...