[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - szybkość rozgrzewania silnika 1,8
Anonymous - 19-12-2009, 22:09 Temat postu: szybkość rozgrzewania silnika 1,8 Szanowni posiadacze lancerów 1,8 powiedzcie mi, jak szybko nagrzewają się wasze motory (o ile ktoś przełącza wyświetlacz na temp.). W te mrozy (-13 w dzień) pojeździłem samochodem żonki i trochę się zdziwiłem, po ok 25km po mieście silnik nie doszedł swojej temperatury roboczej. Dopiero po przełączeniu skrzyni (CVT) na tryb manualny i obrotach w okolicach 5-6000 obr/min się udało. Wydaje mi się, że tak nie powinno być. Mój galant po 4 kilometrach od odpalenia całkiem zimnego i spokojnej jeździe (zimny silnik) temperaturę silnika ma normalną tzn. roboczą (połowa na wskaźniku).
Robson86 - 19-12-2009, 22:51
darul1 napisał/a: | po ok 25km po mieście silnik nie doszedł swojej temperatury roboczej |
a jak sprawdzasz ze silnik doszedl badz nie doszedl do temperatury roboczej?
Pozdroo
ohayo - 20-12-2009, 09:42
darul1 napisał/a: | powiedzcie mi, jak szybko nagrzewają się wasze motory |
W 15-stopniowym mrozie po ok. 8-10 km temperatura płynu chłodniczego już się nie podnosi, ale nie jestem pewny, czy jest to jednoznaczne z roboczą temperaturą silnika.
Robson86 - 20-12-2009, 10:31
ohayo napisał/a: | W 15-stopniowym mrozie po ok. 8-10 km temperatura płynu chłodniczego już się nie podnosi, ale nie jestem pewny, czy jest to jednoznaczne z roboczą temperaturą silnika. |
nie jest, silnik rozgrzewa sie w w zaleznosci od warunkow, temperatury otoczenia od 4 do jakis 20KM...
Pozdroo
mazin - 20-12-2009, 11:15 Temat postu: Re: szybkość rozgrzewania silnika 1,8
darul1 napisał/a: | Szanowni posiadacze lancerów 1,8 powiedzcie mi, jak szybko nagrzewają się wasze motory (o ile ktoś przełącza wyświetlacz na temp.). W te mrozy (-13 w dzień) pojeździłem samochodem żonki i trochę się zdziwiłem, po ok 25km po mieście silnik nie doszedł swojej temperatury roboczej. Dopiero po przełączeniu skrzyni (CVT) na tryb manualny i obrotach w okolicach 5-6000 obr/min się udało. Wydaje mi się, że tak nie powinno być. Mój galant po 4 kilometrach od odpalenia całkiem zimnego i spokojnej jeździe (zimny silnik) temperaturę silnika ma normalną tzn. roboczą (połowa na wskaźniku). |
Mój rozgrzewa się do temp. roboczej, to znaczy do połowy wskaźnika, po mniej więcej 5-6 minutach jazdy. Wczoraj pojechałem po 23-iej, kiedy było -14, odwiedziłem dwie stacje benzynowe po drodze i zmierzyłem czas nagrzewania - 6 minut - z tym, że wcześniej stał w garażu,gdzie było +2.
mkm - 20-12-2009, 11:23
darul1 napisał/a: | temperaturę silnika ma normalną tzn. roboczą (połowa na wskaźniku). |
Robson86, to jako odpowiedz na Twoje pytanie.
Rozwin proszę temat o rozgrzewaniu się silnika i jego temperaturze roboczej, bo w tym temacie Twoje posty sa troche zbyt ogólnikowe…
krzycho81 - 20-12-2009, 19:50
darul1 napisał/a: | jak szybko nagrzewają się wasze motory |
Wczoraj w nocy przy wyświetlanej temperaturze -25 około 10 -15 km. Jazda do 60km/h. W mieście przy -12 około 5 km.
Anonymous - 20-12-2009, 22:27
Dzięki krzycho81 i mazin, chyba jednak muszę zmienić termostat. Wczoraj jeździłem uparcie ok 50km po mieście i dopiero zagrzałem go w sposób opisany w I poście.
Robson - jak będziesz naciskał przycisk po lewej stronie deski, to dojdziesz do piktogramu udającago wskaźnik temperatury silnika. Producenci samochodów już kilkadziesiąt lat temu umówili się, że połowa wskaźnika to temperatura robocza silnika, która bez względu na to czy auto porusza się w Norwegii czy w Tanzanii, jest taka sama (wykluczając ewentualne usterki).
tomekrvf - 20-12-2009, 22:49
darul1, wskaźnik na desce nalezy traktować jako wskaźnik o "orientacyjnej" dokładności. To, czy silnik osiąga i utrzymuje właściwą temperaturę należy sprawdzić testerem tj. sprawdzić jaką informację o temperaturze silnika otrzymuje sterownik silnika lub jakikolwiek inny sterownik który odbiera sygnał o temperaturze płynu chłodzącego (klima, skrzynia biegów AT itp)
fargo - 20-12-2009, 22:55 Temat postu: Re: szybkość rozgrzewania silnika 1,8
darul1 napisał/a: | Dopiero po przełączeniu skrzyni (CVT) na tryb manualny i obrotach w okolicach 5-6000 obr/min się udało. . |
Nie bardzo łapie, to w trybie auto nie mogłeś uzyskać takich obrotów
Anonymous - 20-12-2009, 22:57
tomekrvf nie pytałem o dokładne stopnie tylko o temp roboczą "dostępną" dla kierowcy za pomocą wskaźnika. Gdybyś czytał dokładnie to wiedziałbyś, że chodzi mi o szybkość dochodzenia do temperatury roboczej "wskaźnikowej" w zależności od temperatury zewnętrznej.
[ Dodano: 20-12-2009, 23:02 ]
fargo można i na auto ale przy obecnym stanie nawierzchni mało prawdopodobne, koła łapią poślizg i włącza się VSC ograniczając obroty.
el_diablo - 21-12-2009, 07:43
Po ok. 5 km jazdy miejskiej dochodzi do temperatury roboczej (czyli połowy skali wg wskaźnika). Niezależnie od tego czy w trybie auto, czy manual, przy raczej spokojnej jeździe, w temp. -12 st. C
tomekrvf - 21-12-2009, 11:04
darul1 napisał/a: | tomekrvf nie pytałem o dokładne stopnie tylko o temp roboczą "dostępną" dla kierowcy za pomocą wskaźnika. Gdybyś czytał dokładnie to wiedziałbyś, że chodzi mi o szybkość dochodzenia do temperatury roboczej "wskaźnikowej" w zależności od temperatury zewnętrznej. |
Przeczytałem dokładnie. Napisałem też że wskaźnik na wyświetlaczu nie odzwierciedla idealenie temp. silnika.
Anonymous - 21-12-2009, 12:47
Nie pytałem o idealną temp. silnika tylko tą wskaźnikową
[ Dodano: 21-12-2009, 12:49 ]
el_diablo dzięki
Luk - 21-12-2009, 14:58
No to ja się dorzucę: od temperatury -13 st (stał na mrozie przez noc) do pierwszego "słupka" na wskaźniku (wtedy włącza się również dmuchawa ciepłego powietrza) - 6 min, do pojawienia się następnego elementu na wskaźniku +3 min. Po następnych 4 min. NIE pojawił się następny "słupek". To wszystko w ruchu miejskim. Dalej nie wiem, bo wjechałem do parkingu podziemnego Ja uważam, że załączenie się dmuchawy (1 słupek) oznacza, że silnik już jest jako tako rozgrzany i można depnąć.
|
|
|