Carisma - Techniczne - [1,8 GLX '97] Świeci kontrolka akumulatora
JD - 21-12-2009, 10:35 Temat postu: [1,8 GLX '97] Świeci kontrolka akumulatora Tak jak w temacie. Pytanie - czy to może być słaby stan akumulatora czy też coś więcej?
[ Dodano: 21-12-2009, 11:48 ]
Brak ładowania akumulatora, co powtwierdzil mi przed chwilą mechanik obok pracy.
Ale alternator wygląda na dosyć nowy...
Pasek jest.
robertdg - 21-12-2009, 21:26
JD, mogły się skończyć szczotki, pierścienie, regulator napięcia, albo prosta prozaiczna rzecz, brak wzbudzenia albo przerwa w obwodzie.
JD - 22-12-2009, 10:56
Jak coś ma się psuć to jak widzę idzie lawinowo... Dzisiaj odbieram samochód od mechanika. Wymienili mi alternator na regenerowany.
Szczerze, to nie wiem do końca co zrobili i żyję w poczuciu, że dałem się naciągnąć. Mam jednak nadzieję, że to już koniec napraw w najbliższym czasie...
hunter1111 - 29-12-2009, 00:33 Temat postu: Prośba o pomoc Podłacze się pod ten temat ponieważ nie chce otwierac nowego posta. Mam taki problem że gdy samochód troche dłużej postoi i jest duża wilgotność to niegaśnie mo kontrolka aku. po przejechaniu kilku km gąsnie i już póżniej z reguły się nie zapala natomiast czasami potrafi zapalać się i gaśić podczas jazdy . Co to może być elektryk nie ma pojęcia co to jest mimo że wyjął alternator i wszystko było w pożądku . Dodam tylko tyle że szczotki były niedawno wymieniane . spotkał się już ktoś kiedyś z czymś takim ? Czy winą tego mogą być zasniedziałe klemy lub coś z akumulatorem ? prosze o pomoc
ciniak - 29-12-2009, 08:26
hunter1111 Jeśli masz możliwość to sprawdź jakie masz ładowanie w czasie świecenia kontrolki. Jak dobre to najprawdopodobniej winny będzie sam kabelek od lampki.
Rob600 - 29-12-2009, 11:12
U mnie jest trochę podobnie tz.
Zapalam wszystko jest OK mam trochę niskie i falujące ( raz wyższe raz niższe) obroty ale do 10-15 minut po odpaleniu nie zapala się kontrolka mimo że obroty spadają poniżej 400 ale jak się nagrzeje to minimalny spadek obrotów powoduje zapalenie się kontrolki aku
W lecie był mniejszy problem bo podbijałem obroty klimą, ale w zimie jest to bardziej denerwujące
może ktoś miał taki problem bo nie wiem od czego zacząć sprawdzać ??
Pozdrawiam Robert
hunter1111 - 29-12-2009, 22:38
Ładowanie wynosi okoł 14,5-14,8. a przy zapalonej kontrolce ładowanie jest takie samo . u mnie obroty nie falują . jak do tego się dobrać i jak to sprawdzic i ewentualnie naprawic
|
|
|