To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] zielona kontrolka

bombello - 29-12-2009, 18:24
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] zielona kontrolka
witam mam pytanie po lewej stronie od kierownicy kolo regulacji swiatel w Carismie 1.8 GDI Special mam zieloną diodę która raz świeci raz nie a czasem miga jak zwariowana do czego lub od czego ona jest ??
Robson86 - 29-12-2009, 18:59

bombello napisał/a:
witam mam pytanie po lewej stronie od kierownicy kolo regulacji swiatel w Carismie 1.8 GDI Special mam zieloną diodę która raz świeci raz nie a czasem miga jak zwariowana do czego lub od czego ona jest ??

prawdopodobnie jakis patent bylego wlasciciela samochodu, bo fabrycznie nic takiego nie mialo miejsca.
Mozliwe ze to dioda sygnalizujaca imobilaizer, alarm, lub jakies inne urzadzenie badz moze ekonomizer jazdy...
Najlepiej byloby po kazbelkach dojsc do czego (do jakiego obwodu) jest podlaczone.
Pozdroo

bombello - 29-12-2009, 19:12

Właśnie o to chodzi ze to nie wyglada na czyis patent zrobie zdiecie i pokaze :)
Robson86 - 29-12-2009, 19:28

bombello napisał/a:
Właśnie o to chodzi ze to nie wyglada na czyis patent zrobie zdiecie i pokaze

oo bylo by najlepiej :)
ALe mniej wiecej wiem o co biega, ta diodka jest zamocowana w tym panelu gdzie sa przyciski odswiatel przeciwmgielnych i regulacji natezenia oswietlenia tablicy oraz regulacja swiatel.
O to wlasnie, ze fabrycznie nie bylo tam zadnej kontrolki ani tym bardziej diody :?
No chyba ze alarm...zamontowany poza fabryka...
Pozdroo

bombello - 29-12-2009, 19:52

A mianowicie dodaje zdięcia jakoże mam auto od paru miesiecy są jeszcze inne zeczy których nie wiem i też pozwole sie zapytac a wiec tak

Oto ta dioda wygląda na montowaną fabrychnie jakby nie patrzec

Druga rzecz niewiem i niemoge znaleźc do czego te diody ani nigdy mi sie nie zapalily ;/ opisane jako 1, 2 i 3

Trzecia żecz niewiem do czego ten oto kabel opisany na zdięciu ?

Byłbym wdzięczny jakby mi ktoś pomugł w tych trzech sprawach :)

Saqu - 29-12-2009, 20:03

Ta dioda tak nie koniecznie wygląda na fabryczną ;)

Na zdjęciu zegarów, okienka 1,2 są puste z tego co pamiętam, a w okienku 3 po liftingu wsadzili kontrolkę "eco"

Co do tego kabelka to nie pamiętam oznaczenia jak rozbieraliśmy u nas, ale w tym miejscu w naszym przapadku jest guzik od zamykania drzwi.
I chyba Ci się skończył płyn do spryskiwaczy :P

bombello - 29-12-2009, 20:17

Gdy rozebrałem tablice to właśnie w tym 1 i 2 sa zamontowane zarówki w tym 3 jest pusta

w tym miejscu co pokazuje palcem to jest oryginalnie blokada drzwi ale wlanie jak to rozebralem to patrze a w srodku byl ten kabel z oznaczeniem TCL i jestem ciekaw do czego on

Co do diody to zniecie nie zrobilem za dokladne ale jak na to patrzysz z bliska to wyglada jak jedna całoś całkiem do siebie dopasowana i jest to niemozliwe zeby takie coś ktoś sam załozyl bo to wchodzi w ten wielki plastik na którym jest ta regulacja i wyglada to tak jakby on w tym miejscu byl specialnie przetłoczony

tyle ze moja wersja jest oznaczona "Special" niewiem czy Ty tez taką masz czy zwykłą czy jeszcze inna :P

co do płynu no fakt skończyl mi sie dziś rano jak do pracy jechałem :D

gdi user - 29-12-2009, 20:22

Na ostatnim zdjęciu jest kostka od przycisku włączania takiej niby kontroli trakcji.Ten system zapobiega buksowaniu kół podczas ruszania.Sama obecność tej kostki nie świadczy o obecności tego systemu.

Ps. Popraw Kolego błędy ortograficzne w swoim poście.

Pozdrawiam

Robson86 - 29-12-2009, 20:22

bombello napisał/a:
Oto ta dioda wygląda na montowaną fabrychnie jakby nie patrzec

na bank nie jest fabryczna, to jest miejsce na druga regulacje a mianowicie intensywnosci podswietlenia tablicy rozdzielczej. Wydaje mi sie ze to cos zwiazanego z alarmem/immobilajzerem, ale nie wiem do konca :?
bombello napisał/a:
Druga rzecz niewiem i niemoge znaleźc do czego te diody ani nigdy mi sie nie zapalily ;/ opisane jako 1, 2 i 3

1 i 2 to sa kontrolki BAS'u czyli kontroli trakcji jesli takowa posiadasz, druga to kontrolka nagrzewania swiec zarowych w silnikach diesla
3 - jak to kolega wyzej napisal jest to kontrolka ekonomicznej jazdy ktora zapala sie gdy jezdzisz z malym obciazeniem czyli jazde oszczednym zuzyciem paliwa (GDI)
bombello napisał/a:
Trzecia żecz niewiem do czego ten oto kabel opisany na zdięciu ?

w tych miejscach opcjonalnie sa wlaczniki podgrzewania siedzen przednich wiec prawdopodobnie jest to instalacja elektryczna przygotowana pod to podgrzewanie lub jak kolega mowi ta kontrola trakcji :?
Pozdroo

bombello - 29-12-2009, 20:27

To ciekaw do czego jest ta kontrolka jutro to rozbiorę i ewentualnie dodam kolejne foty bo poza "Weba sto" nic innego nie było montowane w tym aucie z tego co wiem. Aczkolwiek mógł poprzedni właściciel mnie nie poinformować o tym ze w aucie jest "autoalarm"
gdi user - 29-12-2009, 20:33

Przeczytaj kolego, w tym poście jest opisane TCL .
http://forum.mitsumaniaki...ontrola+trakcji

Pozdrawiam

Robson86 - 29-12-2009, 20:58

Jesli jest to ogrzewanie siedzen to powinna byc tez druga kostka i na obu powinno byc oznaczenie LH i RH. Nastepna sprawa to, jesli kable sa zołte to to moga byc od systemu srs czyli bocznych airbag'ow, ostatnia mozliwosc to kontrola trakcji. Wszystko na ten temat :)
bombello napisał/a:
"autoalarm"

alarm badz jakies zabezpieczenie pojazdu :?
Pozdroo

bombello - 29-12-2009, 21:01

Jutro to obejrzę dokładnie i dam znać. Mam boczne poduszki w oparciach siedzeń przednich gdzie pod nimi widać że wchodzi do siedzeń "żółty" kabel :)

Jeśli nie masz nic przeciwko to zapytam Cie w tym poście bo widzę że masz pojęcie a mianowicie mam taki objaw z góry zakładam ze to chyba problem silnika krokowego.

jak odpalę auto na zimnym silniku to nie gaśnie samoczynnie.
Tylko wskazówka obrotomierza czasem skacze mi do 2k obrotów tak dość szybko (bez względu czy ciepły czy zimny) tak jakbym go przegazowywał
A jak jadę to przy zmianie biegów jak wciskam sprzęgło to zawsze obroty troszkę wzrastają utrzymują się i po chwili powoli spadają.
Czasami mnie to okropnie denerwuje jak dojeżdżam do skrzyżowania wciskam sprzęgło zatrzymuje się a obroty zostają na 3k lub tak jak wcześniej pisałem skaczą mi z 0,8k na 2k i z powrotem i tak paręnaście razy....
I teraz nie mam pewności czy to tek korkowiec czy co innego a nie chcę kupować na darmo korkowca jeśli się okaże że to co innego ...

Sprawdzałem linkę i dźwignię gazu i jest wszystko ok lekko chodzi i na pewno się nie zacina.

Szukałem na ten temat postu na tym forum ale co znalazłem to każdy opisywał inne lub tylko podobne objawy.

Jaro1974 - 29-12-2009, 21:11

TCL jest to tak zwana kontrola trakcji jak ktoś tu dobrze zauważyli nie wszystkie modele ją mają. Wiązki do podgrzewanych foteli mają oznaczenie LH iRH jak napisał Robson86. bombello powiadasz że masz założone webasto w swoim miśku - a może to jest kontrolka od niego właśnie tam założona.
bombello - 29-12-2009, 21:13

nie nie od Weba sto mam cały osobny panel założony powyżej dźwigni biegów