To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Cari 1.9 TD -Problem z centralnym zamkiem

Anonymous - 02-01-2010, 13:40
Temat postu: Cari 1.9 TD -Problem z centralnym zamkiem
Witam i proszę o radę :)
Parę dni temu podczas tych dużych mrozach przestał mi działać centralny zamek .
To znaczy działa ale tak jakby na siłę.Z kluczyka chodzi z oporem i otwiera zamyka
tylko od kierowcy,z pilota tylko zamyka ale już nie otwiera.
Całe sterowanie chodzi jakoś bardzo ciężko jak by z oporem.
Dodam jeszcze jeśli ma to znaczenie że przed nocą poprzedzającą te mrozy umyłem auto
i rano mimo że w garażu nie mogłem otworzyć drzwi bo raz że przymarzły uszczelki w drzwiach a dwa że z pilota nie chciał otworzyć i ciężko było ręcznie wyciągnąć te zabezpieczenie zamka.

Andrew - 02-01-2010, 14:45

Jaki masz rocznik auta? W MSS 2002 r. przy otwieraniu kluczykiem bodajże po dłuższym przytrzymaniu kluczyka otwiera wszystkie drzwi.
Cytat:
Dodam jeszcze jeśli ma to znaczenie że przed nocą poprzedzającą te mrozy umyłem auto
to miało wpływ na 100%, bo woda po myciu pościekała na mechanizmy zamka i pod wpływem znaczącego mrozu cały mechanizm ciężko chodzi. Sam centralny nie miał siły, aby otworzyć drzwi... Rozwiązanie wstawić auto do ciepła i czekać aż wszystko wyschnie z wody...
czester_ - 02-01-2010, 16:57

no i koniecznie przesmarować wszystkie zamki! Centralny nie jest taki 'silny' jak przyjdzie mróz. Ja miałem to samo, przesmarowałem wszytko smarem w sprayu i teraz działa jak w lecie.
Anonymous - 02-01-2010, 18:59

Dziękuje panowie :)
Auto z 1998 więc nie ma tego nowego typu zamka .Spróbuje posmarować tylko powiedzcie
gdzie posmarować czy tylko w zamkach czy w tych tłoczkach też .Fakt cały układ centralnego zamykania chodzi tak jak by na siłę.
Po odtajeniu w ciepłym problem jest ten sam.
Dodam jeszcze że w każdej z 3 sytuacji zamek działa inaczej.
1. Z pilota zamyka wszystkie ale nie otwiera
2. Z kluczyka otwiera i zamyka tylko od kierowcy .
3 .Przyciskiem koło hamulca ręcznego otwiera i zamyka wszystkie ale co któryś raz też
się zatnie i nie otworzy albo nie zamknie.

chmielu115 - 02-01-2010, 19:57

Miałem podobnie i to była wina tego przełącznika w środku , po prostu nie wrócił na środkowe położenie i cały czas był na zamknięciu lub na otwarciu - nie pamiętam już. Pozdrawiam
Anonymous - 02-01-2010, 20:49

chmielu115 napisał/a:
Miałem podobnie i to była wina tego przełącznika w środku , po prostu nie wrócił na środkowe położenie i cały czas był na zamknięciu lub na otwarciu - nie pamiętam już. Pozdrawiam

Też tak miałem - na otwarciu nie zaskakiwał

Anonymous - 03-01-2010, 11:36

Panowie wielkie dzięki macie rację była -jest to wina tego przełącznika obok wajchy od hamulca.W pozycji środkowej przyciska zamki działają prawidłowo.
Powiedzcie proszę czy ten przełącznik można dostać lub naprawić .Rozumiem że działa na tej zasadzie że jest tam jakaś sprężynka czy coś która powoduje powrót na pozycję neutralną.

miasiak - 03-01-2010, 16:19

Witam.
Panowie podłączę się pod temat centralnego zamka, poniewaz dostałem od znajomego nowego pilota i nie wiem jak go zaprogramować.
Licze na Waszą pomoc. CARI 1.8 gdi 1998
p.s.
WSZYSTKIEGO NAJ NAJ W 2010 ROKU :D :D :D

kielurkk - 04-01-2010, 20:18

vril napisał/a:
Powiedzcie proszę czy ten przełącznik można dostać

można poszukaj na Alledrogo pytając w mailach sprzedawców części bo na aukcjach nie znalazłem
vril napisał/a:
Rozumiem że działa na tej zasadzie że jest tam jakaś sprężynka czy coś która powoduje powrót na pozycję neutralną.

dokładnie tak są w nim styi i sprężynka i można to naprawić lub zostawić tak pamietając po użyciu rygla drzwi żeby zostawiać go w pozycji neutralnej (środek)

Anonymous - 04-01-2010, 20:21

Może po prostu da się go rozebrać i przeczyścić?
Ja dzisiaj kupiłem tanio środek z GDI (na razie bez konsoli i deski rozdzielczej) i powoli przekładam sobie... mam stary przełącznik jakby co, ale mi też ciężko chodził...

kielurkk - 05-01-2010, 17:12

Tom_Rain napisał/a:
Może po prostu da się go rozebrać i przeczyścić?

można sam tak robiłem. W środku nie ma nic innego tylko styki i sprężynka

Anonymous - 06-01-2010, 08:46

Bardzo dziękuję za pomoc :)
krzysztofek4 - 23-08-2010, 21:13

Witam.
Mam podobny problem? Auto z pilota zamyka wszystkie drzwi ale o otwarciu nie ma mowy, kluczykiem jak otwieram to otwieram z oporem i tylko drzwi kierowcy ? wychodzi na to że centralny nie działa ale tylko przy otwieraniu. Jeśli ktoś miał podobny problem to prosze o podpowiedź co robic...