Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Wymiana termostatu
slawek cari - 08-01-2010, 05:23 Temat postu: [Carisma] FAQ Wymiana termostatu Witam wszystkich, mamy teraz zimę i w mojej cari zaczęło się w środku robic zimno - brakowało ciepełka, wiało ledwo ciepłe powietrze. Po przeczytaniu kilkunastu postów na naszym forum na temat ogrzewania i chłodzenia naszych miśków moja diagnoza w/w niedogrzewania, padła na uszkodzony termostat, który postanowiłem wymienic.
Zrobiłem ten poradnik dla wszystkich którzy nie bardzo wiedzą jak się za to zabrac (i nie tylko dla nich). Części i materiały których użyłem podaję jako przykłady
Na początek - co potrzebujemy
jaki potrzebujesz termostat szukaj tu
opis pasta uszczelniająca lub kliknij tu
Otwieramy maskę i szukamy gdzie ukryty jest termostat
warto wiedziec co jest co, więc przybliżę....
musimy go wyjąc, aby to zrobic bierzemy klucz i....
po odkręceniu tej części obudowy termostatu wraz z wężem, dobrze jest ją podciągnąc do góry i przywiązac np. sznurkiem do jakiegoś elementu aby nie wyciekło nam za dużo płynu chłodniczego.
Wyjmujemy termostat i działamy dalej....
pasty uszczelniającej kładziemy tylko cieniutką warstwę by po skręceniu nie zakitowała nam termostatu. W jednym z postów ktoś napisał aby dac podkładkę wyciętą z bristolu - nie polecam, wystarczy ta gumowa uszczelka na termostacie.
Więc teraz wkładamy termostat...
skręcamy wszystko do kupy tak jak było na początku i zbliżamy się do końca naszej pracy...
I to już koniec, zajmuje to około 10-15 minut i wcale nie jest trudne do zrobienia. Pozostaje jeszcze po przejechaniu kilkunastu kilometrów i ostudzeniu silnika sprawdzic i ewentualnie uzupełnic płyn w chłodnicy.
Chooper - 08-01-2010, 14:40
slawek cari, dobra robota
opis trafia do faq najczęstszych tematów.
Tomashi - 14-01-2010, 23:11
Świetnie wytłumaczone.:thumbright:
DI-D ma w tej samej części termostat?
JCH - 14-01-2010, 23:19
Voila Wymiana termostatu w DID.
prolekt - 15-01-2010, 00:34
Dzięki za wstawkę .
Też muszę go wymienic.
yacho77 - 09-10-2010, 19:24
wielkie dzięki!
pozdrawiam.
Skrzypek - 14-10-2010, 20:13
Nie wymieniałem u siebie jeszcze termostatu, ale super poradnik. Jak miałem Corsę 1.2 8V było nieco gorzej z tym, ale też musiałem się nauczyć bo za wymianę mechanicy 100 zł, a że była to częsta przypadłość mojego autka to stwierdziłem, że sam sobie poradzę. Dodam, że wtedy termostat miałem za obudową rozrządu:D.
Taka rada dla laików. Jak ktoś się obawia, to niech pierwszy raz pojedzie sobie do mechanika i zapłaci za wymianę, ale nie że zostawi auto i odbierze gotowe. Niech mechanik wymieni termostat przy was, a wtedy na żywo zobaczycie co i jak:D, ale spokojnie dzięki tym zdjęciom i opisie każdy powinien sobie z tym poradzić - nawet moja kobieta:D.
STomasz7 - 17-10-2010, 22:53
Dobra robota
Przyda się
Wielkie dzięki
strzelec468 - 04-10-2017, 10:58 Temat postu: Temat postu: Czy istnieje możliwość odświeżenia poradnika ?. Zdjęcia itp.
parano - 30-11-2017, 11:11
Odświeżę prośbę poprzednika, czy jest możliwość odzyskania zdjęć z tego wątku?
jointventure - 07-12-2018, 17:02
Też poproszę o odświeżenia, nasze samochody nadal potrzebują wymiany termostatu
|
|
|