[XX-92]Colt C50 i starsze - SWAP 4g13 8V na ...
Tresh - 08-01-2010, 10:44 Temat postu: SWAP 4g13 8V na ... Witam kochani. Na poczatek chcialbym zyczyc wszystkim wszystkiego najlepszego w tym nowym roku ...dawno mnie tu nie bylo ale czuje sie jakbym cos pisal wczoraj
Mam plan na Swap w moim Colcie. Mam silnik 4g13 8V z tym magicznym gaznikiem sterowanym przez komputer :\ Problemow co nie miara, pozatym coraz gorzej z czesciami zamiennymi typu, uszczelniacze, pierscienie ktore chcialbym juz wymienic i inne takietam. Pytanie mam odnosnie tego czy silnik z Galanta z tego samego przedzialu wiekowego zmiesci sie bez zadnych problemow a juz mowie o co chodzi. Moj znajomy ma Galanta z silnikiem 2.0 ten (chyba)140konny. Auto jest sprawne, ma 216tys.km, silniczek pali na dotyk, chodzi rowniusienko i cicho...ale niestety zostalo "rozjechane" od tyłu przez ciezarowke auto nawet jedzie(choc krzywo) wszystko działa. Teraz pojawia sie pytanie, czy ten caly zestaw silnik+skrzynia zmiesci sie pod maske, czy musze przekladac cale zawieszenie z przodu (bo wiem,ze nawet lozyska McPersona sa te same co w colcie). Auto moge odkupic od kolegi za 1000zl bo jest naprawde w swietnej kondycji jak na takiego staruszka,wszystko zawsze wymieniane na czas, nie katowany, jednym slowem oplaca sie. Doswiadczenie w "przeciaganiu" instalacji juz mam bo robilismy zamiane z 1.3 na 1.5 u kolegi (po tym jak pekł mu korbowód) wiec to co pod deska nie jest dla mnie tajemnicą ale zupelnei nie wiem czy sie w to pakowac? Na oko wyglada, ze łapy sa tak samo rozmieszczone i ogolnie wielkosciowo jakos tez mam przeczucie ze wejdzie. Mam jeszcze niepewnosc wobec poduszek pod silnik, czy i jakie trzeba zmienic i czy trzeba cos rpzerabiac pod skrzynie? Jezeli znajdzie sie ktos chetny na udzielenie mi wykladu z tego tematu bede bardzo wdzieczny i obiecuje,ze bede sluchal uwaznie i stosowal sie do kazdej ze wskazowek. Dziekuje i pozdrawiam
Maretzky85 - 09-01-2010, 11:09
Do przełożenia: Silnik, skrzynia, półośki, wiązka, komputer i pewnie zegary od jakiegoś colta GTI.
Jakby Ci się nie chciało, to ja chętnie przygarnę ten silniczek ze skrzynią
wojmi1 - 23-01-2010, 11:42
trochę będzie -roboty z elektryką -- będzie jazda
mechanicznie to kwestia poduszek dół i dupereli --- pół ośki trzeba uważać czy nie będą za długie
-- kwestie hamulcy czy makpersonów --- jezeli nie zamierzasz przekraczać bariry dźwięku --- no problem
zmieni sie prowadzenie auta -- zmiana mas ---- ale to swapie
|
|
|