To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Jak zmierzyć ET

wichura1 - 14-09-2006, 08:19
Temat postu: Jak zmierzyć ET
Jak zmierzyć ET felgi? Mam na sprzedaż Felgi aluminiowe do Forda 13" 4x108, ale nie mam pojęcia jakie jest ET, czy ET to odległość pomiędzy powierzchnią przylegającą do piasty, a kołnierzem felgi? Pomóżcie, kasa ze sprzedaży felg idzie na alusy do miśka, więc muszę je szybko sprzedać.
kochajj - 14-09-2006, 08:34

musi byc wytłoczone na feldze... ale jeśli nie ma to instrukcja:

Potrzebujesz sztywny przymiar o długości rzędu 30cm. Mierzysz maksymalną szerokość ZEWNĘTRZNĄ felgi
Następnie wkładasz ową linijkę do felgi od tej strony, gdzie przychodzi piasta i patrząc wzdłuż felgi na jej zrównane krawędzie przednią i tylną odczytujesz głębokość zanurzenia przymiaru ["inside depth"]. Powinno się okazać coś pomiędzy 110 a 130mm. Na koniec od owej INSIDE DEPTH odejmujesz POŁOWĘ szerokości całkowitej i otrzymujesz ET

Matejko - 14-09-2006, 09:57

wlasnie albo bedzie wytloczone na ktoryms z ramion, albo na tym co przylega do piasty - moze zaszlo rdza od tarczy hamulcowej i trzeba troche oczyscic, 2 sposob - wejdz na allegro poszukaj takich felg i odczytaj z aukcji :mrgreen:
wichura1 - 14-09-2006, 09:58

Nie jest tłoczone, jest tylko ET i puste pola do wybicia. Pomierzyć A-B?

Bartek - 14-09-2006, 10:10

Większość współczesnych wyważarek do opon ma opcję pomiaru ET - musisz tylko pojechać do gumiarza ogarniającego sprzęt ;)

A-B nic Ci nie da - znaczy da - będziesz znał grubość mocowania.

Znając A i B obliczysz ET czyli odległość płaszczyzny mocowania od płaszczyzny środkowej felgi:

ET=B-A/2

wichura1 - 14-09-2006, 11:20

Dzielone przez 2 dlatego, że mierzymy przesunięcie płaszczyzny w stosunku do środka felgi tak?

edit: Chyba mam słaby dzień, przecież to napisałeś. :mrgreen:

[ Dodano: 14-09-2006, 13:35 ]
Czyli ET to tak jak na rysunku Stosunek płaszczyzny mocowania do osi symetri felgi.

Podaję za: http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/

ET (offset lub inaczej odsadzenie) felgi:
Odsadzenie informuje o odległości płaszczyzny symetrii felgi od płaszczyzny montażowej - podawana w mm ET jest charakterystyczny dla każdego modelu felgi a nie modelu samochodu.
Przy zakupie felg należy zwrócić uwagę, jaki jest dopuszczalny offset felg, które chcemy zamontować w swoim pojeździe. Offset może mieć wartości zarówno dodatnie jak i ujemne i informuje o położeniu koła we wnęce nadkola.

Stosując wzór: ET=B-A/2 pamiętajcie o kolejności wykonywania działań matematycznych. Najpierw iloraz, potem różnica. Ja nie pamiętałem oczywiście. :mrgreen:

tomusn - 14-09-2006, 14:12

Skoro sposób obliczeń i rozumowanie są prawidłowe, wnioskuję o przeniesienie tematu do FAQ.