To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Problemy z Radiem POMOCY!!

MateuszOzdowski - 09-01-2010, 13:00
Temat postu: Problemy z Radiem POMOCY!!
Witam mam problem z radiem jak robię głośniej tak kolo 20-25 radio się wlancza i wylancza dopiero jak zrobię około 18-19 to gra mam 6 głośników i wzmacniacz i subwoofer(ale jak miałem tylko 4 głośniki to samo) wszystko sony xplod oprócz subwoofera auto mitsubishi space wagon możne ktoś wie co to może być ?? pozdrawiam
Anonymous - 09-01-2010, 14:49

MateuszOzdowski, napisz dokładnie, co to za sprzęty. Jest tu na forum parę osób naprawdę obeznanych w temacie, ale Twoja informacja może być za mało precyzyjna.
Na mój chłopski rozum, powodem Twoich problemów może być za słaby akumulator w stosunku do obciążenia, jakie musi ponosić.

MateuszOzdowski - 09-01-2010, 16:43

Sony Xplod cdx-s22 radio
SONY XS-F1726SE
SONY XS-F1326SE
SONY XS-F1026SE
wzmacniacz tez tej firmy 220 w
i sub
a prąd czasem nie jest pobierany z alternatora a nie z akumulatora ??dzięki za zainteresowanie bo jestem tu w sumie nowy :)

robertdg - 09-01-2010, 16:57

MateuszOzdowski, W trakcie pracy silnika akumulator jest stale podtrzymywany przy zyciu poprzez alternator, ja podejrzewam jakas niewydolnosc mocową radia, może jest za ciasno zamontowane i przy tej mocy radiator nie jest w stanie odprowadzic ciepla z procesora, sprobuj wyciagnac radio na zewnatrz, tak aby radiator byl na zewnatrz i sprobowac zrobic to samo, czyli sprawdzic czy bedzie sie wylaczalo, bo jak dobrze wyczytalem i zrozumialem dzialo sie to u Ciebie przy 4 glosnikach, a teraz ze zwiekszeniem odbiornikow tez sie tak dzieje, z tym ze wzmacniacz wzmacnia sygnal wyjsciowy, podejrzewam przeciazenie na samym radiu.
biriapro - 09-01-2010, 23:22

Spróbuj plus radia podłączyć bezpośrednio do akumulatora ale najpierw sprawdz wszystkie kable zasilające radio i wzmacniacz i co najważniejsze czy któryś z głośników nie robi zwarcia(lub kabel głośnikowy)
Można to sprawdzić w prosty sposób.Balansuj dzwiękiem z przodu do tyłu i z prawa na lewo jednocześnie podgłaszając do 20-25,może wyłączyć się tylko na jednym kanale,jeżeli nie kombinuj J.W

idas - 11-01-2010, 01:08

Również jestem za zwarciem na kablach głośnikowych bo przerabiałem to samo w moim aucie:) Prześledź dokładnie przewody głośnikowe, te idące od wzmacniacza. Pozdrawiam
MateuszOzdowski - 13-01-2010, 12:22

Podłączyłem inne radio i wszystko grało jak należy wiec chyba mi nawala radyjko. Tylko właśnie się zastanawiam czy czasem w tym radiu niema zabezpieczenia przed zagrzewaniem się lub coś takiego wiec mam pytanie. Czy w ogóle istnieje coś takiego i czy można to wyłączać i włączać.
robertdg - 13-01-2010, 13:00

MateuszOzdowski, napewno bedzie zabezpieczenie, glownie chodzi o to aby ne spalic procesora, wiec jezeli radi nie jest w stanie wydolic, to albo cos w srodku w nim jest uszkodzone, albo ktos grzebal i zalozyl mniejszy radiator, zanies radio do elektryka, niech przejrzy stan lutów, kondensatorów oraz innych elementow.
MateuszOzdowski - 13-01-2010, 15:44

a kable zasilające od radia mogą być?? bo na allegro spytałem kolesia co ma podobne i mówi ze to jest przyczyna bo miał podobnie.
Owczar - 13-01-2010, 16:27

MateuszOzdowski, jak najbardziej. Zbyt mała średnica przewodów może powodować chwilowy spadek napiecia powodujacy wyłączenie radia, lub zasialania końcówki mocy. Mam tak w swoim radiu, ale póki co nie ciągnę przewodów bo wszystkie głośniki będą pod wzmacniacz.
biriapro, napisał żebyś spróbował pociągnąć plus z aku. Zrób tak na próbę.