Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Problem z bluetooth w Outlanderze II
artek - 09-01-2010, 13:29 Temat postu: [II 2.0 DID] Problem z bluetooth w Outlanderze II Witam!
jeśli temat już się pojawił - to z góry Sorry!
W moim Outlanderze zestaw samochodowy współpracuje z Nokią E66. Odbieranie i prowadzenie rozmów działa bez problemu. Problem jest natomiast z samym wybieraniem numeru przez zestaw hands free. Podaję słownie numer telefonu - moja nokia niestety go nie wybiera (w telefonie nic się nie dzieje). Włączenie w Nokii opcji zdalny tryb SIM nic nie daje. Proszę o poradę.
Hiszpan - 09-01-2010, 15:24
artek napisał/a: | jeśli temat już się pojawił - to z góry Sorry! | Nie ma co przepraszć z góry, lepiej poszukać.
Poczytaj, może coś Ci te tematy pomogą.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30002
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16815
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24936
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=20870
A tak w ogóle to witamy na forum i miłego użytkowania.
Pozdrawiam
kolak - 09-01-2010, 15:31 Temat postu: Re: Problem z bluetooth w Outlanderze II
artek napisał/a: | Witam!
jeśli temat już się pojawił - to z góry Sorry!
W moim Outlanderze zestaw samochodowy współpracuje z Nokią E66. Odbieranie i prowadzenie rozmów działa bez problemu. Problem jest natomiast z samym wybieraniem numeru przez zestaw hands free. Podaję słownie numer telefonu - moja nokia niestety go nie wybiera (w telefonie nic się nie dzieje). Włączenie w Nokii opcji zdalny tryb SIM nic nie daje. Proszę o poradę. |
Wg mnie najpierw musisz zapisac te numery w ksiazce zestawu hands free. Jezeli nie masz zapisanego numeru to system wybierze po numerze.
Ja raz tak robilem ale z pol godziny komputer nie mogl zrozumiec mojej mowy. Staralem sie uczyc jego mowy, tzn wypowiadac tak zeby zrozumial. Nigdy nie udalo mi sie wypowiedziec "poprawnie wg outlandera" 9 cyfr. Najwiekszy problem mialem z "2"
Dlatego odpusicilem sobie i wybieram z telefonu
artek - 09-01-2010, 15:35 Temat postu: Re: Problem z bluetooth w Outlanderze II Najgorzej, że właśnie Pani mówi że własnie dialing numer i nic się nie dzieje - telefon nie wybiera numeru
Hiszpan - 09-01-2010, 18:28
artek, najprawdopodobniej przyczyna tkwi w błędnym połączeniu pomiędzy HF a tym konkretnym modelem Nokii.
Sam mam tak, że z E51 działa redial, a z 5800 nie działa.
Coś w stylu Twojego - niby mówi, że się łączy a na telefonie się nic nie dzieje.
tomko - 09-01-2010, 18:36
z doswiadczenia wiem ze Nokie miewaja problemy z laczeniem sie poprzez rozne lacza mam na mysli irde, bluetooth i kable usb. Jak uzywalem Nokii czesto mialem takie problemy, serwis nic nie pomagal po prostu ten typ tak ma, jest kaprysna i tyle. Od kiedy przesiadlem sie na SE nie znam tego typu problemow. Teraz uzywam SE C905 i telefon ten wspolpracuje bezblednie z fabrycznym bluetooth'em Outlandera, fakt ze podczas wybierania glosem dzieja sie rozne cuda np. zaczyna wybierac w polowie numeru tzn. mowie cyfry a on po 2,3 lub 4 odpowiada Dilaling i wybiera. Dalem sobie z tym spokoj i numer wybieram z telefonu, recznie lub z ksiazki i po chwili przelacza mnie na zestaw.
artek - 10-01-2010, 14:33
Hiszpan, Tomko - dzięki wielki za info. Widocznie jak z wieloma rzeczami: Ten Typ Tak Ma. Pożyczę od kogoś inny model telefonu i zobaczę wtedy. Póki co - dzięki.
AW - 11-01-2010, 09:38
Artek, mam dokładnie taki sam problem jak Ty. Z Nokią E66 zestaw nie chce wybierać rozmów. Ostatnio zmieniłem telefon na Nokię E71 i jest dokładnie to samo. Co dziwne z jeszcze wcześniejszą Nokią, 6680, wszystko działało jak należy.
mikrobit - 12-04-2010, 08:16
Witam wszystkich forumnowiczów - to mój pierwszy wpis tutaj więc tak troszkę z nieśmiałością......
Czy już komuś udało się rozwiązać problem z tą nieszczęsną Nokią E66 ??
Trochę posiedziałem nad tematem i odkryłem że o ile do wszystkich pozostałych opcji potrzebny jest kod od 1 do 16 cyfr - czyli wymagane przez pokładową gadaczkę 4 cyfry spełniają ten wymóg to do zezwolenia na automatyczne wybieranie numeru przypisany jest na sztywno wymóg kodu 16 cyfrowego
Myślałem że instalacja nowego softu w telefonie coś zmieni - niestety nie
I obawiam się w związku z tym problem będzie trudny do rozwiązania
Jeżeli ktoś ma więcej czasu to można spróbować zapytać na infolinii Nokii - ja się poddałem po kilku próbach
radekice - 13-04-2010, 10:07 Temat postu: Witam wszystkich użytkowników forum Chciałbym również przyłączyć się do tematu problemu z bluetooth. Posiadam Nokie N97 i mam dokładnie te same objawy połączenia przychodzące i wychodzące działają bez problemu jednak gdy chcę wybrać dany kontakt głosowo telefon nie reaguję. Próbowałem wybierać po kolei każdą cyfrę głosowo i wówczas działa.
Mam wrażenie że winnym jest tego problemu jest nokia choć od potwierdzenia skutecznie się wzbrania. Poprzednie telefony jakie łączyłem to Nokia N95 8GB, N96 oraz SE C905 wszystkie absolutnie działały bez zarzutu. W tej chwili po kilku już aktualizacjach softu w telefonie czasem udaje mi się połączyć (przypadek 1 na 15) Wielokrotnie rozmawiałem z ludźmi z Nokii i za którymś razem powiedziano mi że nokia zajmie się problemem jak będzie więcej takich zgłoszeń, oczywiście sugerowano mi aktualizację oprogramowania w samochodzie (podobno no w nowych modelach bmw to pomogło) ale mój misiek ma najnowszy soft i póki co nie ma aktualizacji więc problem pozostaje nie rozwiązany. Wkurzam się bo wybieranie kontaktów głosowo jest dla mnie osobiście super sprawą i w efekcie chyba po prostu zmienię telefon na nowy SE (oby tylko ten działał normalnie)
Pozdrawiam
Radek
Hiszpan - 20-04-2010, 19:47
W chwili obecnej użytkuję HTC i problem z połączeniem się z Hands Free zniknął.
Nokia 5800 potrafiła mieć połączenie z HF nawet 30 sek. po wyłączeniu zapłonu - hehe .
Ponownie działa też redial.
DJ Fazi - 15-11-2010, 08:18
Witam,
Ja chciałem zapytać o import wybranych kontaktów przez bluetooth z telefonu, czy jest to możliwe, czy po imporcie będą się wyświetlały nazwy kontaktów na wyświetlaczu radia?
Pozdrawiam
rezon - 15-11-2010, 08:37
Przed liftem nie było to możliwe. Jak działa Ci BT - dalej ma kilkusekundowe opóźnienie w łączeniu rozmowy?
DJ Fazi - 15-11-2010, 08:45
Narazie działa dobrze, ale to nie subiektywna ocena, bo auto mam dwa tygodnie
Wczoraj miałem takś sytuację, ze jadąc ze śpiącymi dziećmi słuchałem cicho radia, rozmawiałem z Żonką i tu zaraz dźwięk z głosników Halo, nawet nie usłyszałem jak telefon dzwonił. Patrzę Call acitve, telefon miałem w kurtce i za trzecim razem zgadłem kto dzwoni, dlatego chciałem jakoś spowodować wświetlanie nazwy kontaktu.
rezon - 15-11-2010, 09:32
DJ Fazi napisał/a: | Patrzę Call acitve, telefon miałem w kurtce | jak miałeś wyciszony to nie dzwoni o ile dobrze pamiętam. Jak dzwonisz do kogoś to ta osoba słyszy Cię od razu? jeśli tak, to poprawili BT Przed liftem było kilka sekund opóźnienia i czasami rozmówcy się rozłączali, bo ja ich słyszałem, ale oni mnie nie. Montaż 'chińczyka' załatwił sprawę :):)
|
|
|