[92-96]Galant E5xA - [E57A 2.0D] Nie grzeją świece żarowe
krzysiek1988 - 09-01-2010, 16:35 Temat postu: [E57A 2.0D] Nie grzeją świece żarowe Witam mam pewnien problem.
Od pewnego czasu mój galant utykał po odpaleniu ale praktycznie zawsze palił od strzała nawet na 20 stopniowym mrozie. Zawsze czekałem aż przekaznik pod maska pyknie i jeden strzal i palil. Od kiedy zaczely sie problemy z paleniem wymienilem wezyki i swiece zarowe bo okazalo sie ze jedna swieca zarowa byla spalona. Teraz wogole swiece nie grzeją trzeba go pokrecic chwile zeby odpalil Przedtem raz pyknal przekaznik pozniej drugi raz i auto paliło teraz tylko raz pyknie i nic wiecej po odpaleniu strzela jakis przekaznik pod maską i obroty sie troche podnoszą i spadają. Sprawdzałem napięcie na świecach i wogóle przekaźnik nie podaje żadnego prądu na świece jak już zapali to podczas tych pyknięć pojawia sie napięcie na świecach i znika i obroty falują przedtem też tak było tylko że świece grzały zaraz po przekręceniu kluczyka. Sprawdziłem wszystkie największe bezpieczniki w aucie i wszystkie są ok ma ktoś jakiś pomysł co to może być ? mogłem coś pominąć ? szukałem schematów ale na próżno wie ktoś gdzie są te przekaźniki i gdzie sprawdzać i szukać usterki bo ja sie poddaje ?
Jest w nim wogóle jakiś ECU czu coś ? bo widziałem zaworki sterujące pracą turbiny na podciśnienie ale pompa mechaniczna jest na niej chyba tylko nastawnik orotów i tyle są też jakieś gniazda diagnostyczne od strony kierowcy można coś zdiagnozować za ich pomocą na komputerze diagnostycznym (np ST 6000) czy dać sobie spokój ?
Andrew - 09-01-2010, 19:33
krzysiek1988 napisał/a: | podczas tych pyknięć pojawia sie napięcie na świecach i znika i obroty falują | jest to tak jakby dogrzewanie zimnego silnika. Nie wiem jak jest w Twoim galu, ale w galach E33 były dwa przekaźniki do świeć, jeden od grzania świec przed odpalaniem, a drugi do dogrzewania zimnego silnika. Według mnie to wina przekaźnika do świec.
Wszyc - 09-01-2010, 20:03
przekazniki świec żarowych to najbardziej widoczna część po otwarciu maski takie dwie kopułki na ścianie grodziowej
http://img30.imageshack.us/img30/3378/forum11p.jpg u mnie są niebieskie po prawej je zobaczysz jeżeli działają to coś z ECU które jest w kabinie po prawej od pedału gazu w desce rozdzielczej dostęp straszny ale cóż małe japońskie rączki nie pomyślały że duże europejskie będą miały problem
Tak w ogóle miło mi też jestem Krzysiek też 88rok i też mam galanta w dieslu i też z 93 haha
krzysiek1988 - 10-01-2010, 14:41
obydwa przekaźniki działają bezpieczniki ok, kable nie przerwane jakies pomysły ?
mam pewną teorie ale nie wiem czy słuszną, mianowicie zaraz ogok świec żarowych jest jakiś czujnik a właściwie dwa jeden z dwoma przewodami a drugi z jednym ten z jednym przewodem po zmierzeniu rezystancji nie daje żadnej więc prawdopodobnie jest spalony.... moje pytanie brzmi od czego ten czujnik ? jeśli od temperatury to moja teoria brzmi że ecu nie jest w stanie określic temperatury silnika i nie włącza świec żarowych. I tu kolejne pytanie czy jest dwa czujniki osobny dla licznika a osobny dla ecu czy jest jeden ? jesli jest jeden to klapa bo licznik pokazuje temperature niby dobrze a jesli dwa to jest jakiś trop co wy na to ? aha jeszcze jedno pytanko te przewody do przekaźników świec żarowych te które je włączają idą bezpośrednio do ecu czy przez jeszcze jakiś przekaźnik, mase sprawdziłem i łączy a plus to nie wiem gdzie idzie ciężko bez schematów
hubert_galant - 10-01-2010, 19:44
Wszyc napisał/a: | jeżeli działają to coś z ECU które jest w kabinie po prawej od pedału gazu w desce rozdzielczej dostęp straszny ale cóż małe japońskie rączki nie pomyślały że duże europejskie będą miały problem
|
z tego co piszesz to poprzedni właściciel mojego miśka, mechanik z nowego dworu, tak przekombinował że ECU zwisa pomiedzy resztą kabli nad pedałami! coś z tym może być związane? póki co wszystko cacy działa, ale czy coś się może stać??
Wszyc - 10-01-2010, 20:05
jeżeli wilgoć tam nie ma zbytnio dojścia ani nie kopiesz nogami po tym to nic nie powinno być jeżeli wszystko działa ok
A dla Ciebie Krzychu skombinuje schemat do końca dzisiejszego dnia wrzucę linka były na forum podawane juz schematy do miśka gdzie są ale tak troche tego jest i cieżko znaleść który schemat Cie interesuje bo nowsze galanty miał system jedno przekaźnikowy a my mamy dwu zaraz będziesz miał schemat:)
[ Dodano: 10-01-2010, 20:21 ]
http://www.sendspace.pl/f...9bb6204618f49da tu masz schematy elektryczne miśka masz tam w spisie treści glow system to system świec żarowych 4 strony tego są ( jak co na samym dole strony jest pobierz za free:D)
krzysiek1988 - 11-01-2010, 00:36
dzięki wybawco z tego co widze to są inne czujniki od temperatury bo mają różne oznaczenie chyba że to nie ogólne oznaczenia tylko żeby sie w schemacie nie pogubić w każdym bądź razie będe coś próbował z tym czujnikiem a jak nie pomoże no to rozbiórka sterownika niestety
slavo_p - 05-04-2012, 15:43
troche odgrzewam kotleta
tez walczyłem z przekaznikami nawet wymieniłem na inne ale dalej nic na głowicy są dwa czujniki jeden dwupinowy daje sygnał do deski rozdzielczej na wskaznik , a drugi jedno pinowy chyba do kompa , jednopinowy nie wskazywał zadnej rezystencji wymieniłem na podobny ale dalej to samo .
JAk ci nie podaje prądu na listwe to nie masz napiecia na tym grubym czarnym kablu co idzie do przekaznika tego z lewej .sprawdz . a jak daje ale swiece nie grzejąto masz załozone swieczki na 12 v a mają byc na 6v
Hugo - 06-04-2012, 15:13
slavo_p napisał/a: | na głowicy są dwa czujniki jeden dwupinowy daje sygnał do deski rozdzielczej na wskaznik , a drugi jedno pinowy chyba do kompa | Dokładnie odwrotnie
Wszyc - 06-04-2012, 15:49
Ja przysięgam zaraz wyjdę z siebie jak usłyszę jeszcze raz o ECU w dieslu
Jeden tu czujnik temp dla wskaźnika a drugi to termiczny przełącznik ten dwu pinowy od wiatraków chłodnicy
I jak się nie skończy rozmowa o ECU w dieslu to wystąpie o modereatorstwo w dziale E5 i zbanuje temat
slavo_p - 06-04-2012, 16:28
niemozliwe , bo jak odepne ten dwupinowy na głowicy to niemam wskazania na desce !!
Wszyc - 06-04-2012, 16:39
ten blizej prawej, bliżej pompy jak masz silnik przed sobą to od wskażnika ten po lewej to przełącznik wiatraków dostaniesz materiały wieczorem z rysunkami co gdzie
|
|
|