To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - SLIME - Koło zapasowe - alternatywa

JCH - 09-01-2010, 18:46
Temat postu: SLIME - Koło zapasowe - alternatywa
Kolega z forum motocyklowego namierzył firmę, która robi/sprzedaje zestawy uszczelniaczy do kół wraz z kompresorkiem. Jak wiadomo w moto koła zapasowego niet to warto mieć coś w zanadrzu :) Każdy coś tam szuka w sklepach i alledrogo, jakiś spray, który do końca nie wiadomo czy jest dobry, czy nie i czy takie "uszczelnione" koło wulkanizator będzie chciał później przyjąć do naprawy.
Tenże kolega, z zawodu (wykonywanego) wulkanizator znalazł firmę SLIME :arrow: - http://www.slime.pl a być może było odwrotnie (firma go znalazła) i jak to wulkanizator, z rezerwą podchodził do takich wynalazków ale na własne oczy przekonał się jak to działa. Krótko mówiąc kupił taki zestaw i dodatkowo zajął się organizacją zakupu większej ilości takich zestawów dla ludzi z forum motocyklowego.
Pomyślałem, że np. dla LPG-owców mogłoby to być dobre rozwiązanie zamiast wożenia koła zapasowego w bagażniku. Cena jaką wynegocjował to ok. 140 zł za zestaw sport :arrow: http://www.slime.pl/50001.php - my takie zestawy zamawiamy.

Uprzedzając ewentualne pytania - nie mam żadnych związków z tą firmą, nie używałem też tego uszczelniacza. Jedynie bazując na doświadczeniu tego kolegi zamierzam kupić taki zestaw dla siebie bo aktualnie nic w moto nie mam i gdybym gdzieś złapał kapcia to amba :roll: :butthead:

Jeśli znajdą się chętni to chyba byłoby najlepiej aby spośród nich wybrany został organizator, który ogarnie temat.

A może ktoś miał już przyjemność bądź nieprzyjemność używania tego (lub podobnych) preparatu i może coś konkretnego powiedzieć :?:

mirekbdeblin - 09-01-2010, 19:44

Witam
Hi.Hi dobry ten sprzedawca Samemu skompletyjesz taki zestaw za 70 zeta nawet lepszy.
W sklepach motoryzacyjnych są takie uszczelniacze do większuch kół za 24-32 zeta odrazu z ciśnieniem wstępnie pompując koło. podjeżdżasz na stacje paliw i pompujesz do odpowiedniego ciśnienia .a jak chcesz taki kompresorek to w supermarketach bywają po 30 zeta. sam mam taki uszczelniacz i super sprawa nawet bez dopompowania .Wewnątrz opony robi się takadętka jakby z kleju butapren którą łatwo zerwać szczotką drucianą i opona do kołkowania.
pozdrawiam

costa brawa - 09-01-2010, 23:04

ojciec moj kupil sobie ten zestaw z kompresorkiem (w czakramie w tarnowie jak gaz zakladal- tez cos ok 140 albo 170 zaplacil) samego srodka nie sprawdzalem - nie bylo okazji - ale kompresorek biega nawet dobrze - mam tez drugi kompresorek w iveco co sam kosztowal ponad 100 zl i chodza bardzo podobnie . Gosc od lpg mu polecil to i mowil ze jesli jest dziura po gwozdziu itp to czasami wystarczy nawet po wierzchu posmarowac tym zielonym specyfikiem i powinno pomoc
Moim zdaniem duzo lepsze jest to roziwazanie z zestawem z kompresorkiem i tym srodkiem jak z tymi sprejami - bo przy nich nie masz pewnosci czy napompuje Ci kolo na tyle zeby jechac a tu masz kompresor i przy niewielkiej dziurce nawet dopompujesz co pare km i dojedziesz do wulkanizacji

taki ma o ile sie nie myle http://www.slime.pl/50033.php

rosomak1983 - 10-01-2010, 09:41

Jacku masz duzy bagaznik niewiem po co kombinowac... LPG chyba tez zadkładac nie bedziesz... :D :D :D
Te wszystkie cuda na niewiele sie zdarza jak rozerdze Ci sie dziura na boku opony na ok 4cm. Ja zlapałem kiedys takiego nieszczesnego kapcia (ostry bok dziury w drodze)
i nawet nie dało sie naprawic u wulkanizatora wiec nie wierze ze jakikolwiec zestaw naprawczy tego typu by pomógł... Wg mnie kółko to podstawa i bez tego nie wybieram sie w dalsze trasy. Co innego motocykle tam lepsze to niz nic.

JCH - 10-01-2010, 11:31

rosomak1983, już myślałem, że niedoczytałeś :lol: ale to ja może napisałem nie do końca zrozumiale :lol:
Oczywiście zestaw ten kupuję do motocykla bo:
Cytat:
tam lepsze to niz nic
.
Mam świadomość, że nie jest to panaceum na wszystkie przypadki ale pewnie 90% albo i 99% przypadków kapcia obsłuży.

Bagażnik w moto 46 litrów :mrgreen:

Odpowiadając jeszcze na post mirekbdeblin:
mirekbdeblin napisał/a:
W sklepach motoryzacyjnych są takie uszczelniacze do większuch kół za 24-32 zeta odrazu z ciśnieniem wstępnie pompując koło. podjeżdżasz na stacje paliw i pompujesz do odpowiedniego ciśnienia .a jak chcesz taki kompresorek to w supermarketach bywają po 30 zeta. sam mam taki uszczelniacz i super sprawa nawet bez dopompowania .Wewnątrz opony robi się takadętka jakby z kleju butapren którą łatwo zerwać szczotką drucianą i opona do kołkowania.
Wszelkie konstruktywne uwagi oczywiście mile widziane :)
Ale:
- ci którzy używali twierdzą, że te pianki w sprayu są do kitu
- w oponie zostaje później syf, którego nie chcą czyścić (wulkanizatorzy) albo też trudno jest go wyczyścić
- ten zielony uszczelniacz zmywa się wodą (tak jest napisane)
- a co do kompresorka to:
kolega wulkanizator napisał/a:
Ja miałem kompresorek kupiony w Makro za 25zł i też raz mi tyłek ratował, ale od wstrzasów w kufrze rozpadła się obudowa i uległ uszkodzeniu manometr. Wywaliłem na śmietnik bo już się nie nadawał do niczego.

Jak to zwykle - opinie będą podzielone :roll:

mirekbdeblin - 11-01-2010, 11:59

Witam
Osobiście sprawdziłm taki specyfik i sprawdza się a że nie da się wyczyścić to bzdura.
Ja tam woże pompke nożną metalową , która pamięta jeszcze czasy PRL-u :p
Znajomy w motocyklu wozi dętke- też sposób :?: pozdrawiam

piomic - 03-06-2010, 10:42

Nie znalazłem tematu z kompresorami, ten był najbliżej chyba.

Jestem na kupnie (wakacje idą - materace, piłki, kółka, delfinki a i koło jakby co dopompować można), rozglądam się i widzę, że są takie plastikowe po 15-20PLN, dalej dziura i metalowe od 70-100PLN. Warto dopłacać do droższego, czy do sporadycznego używania wystarczy taki badziewny?

costa brawa - 03-06-2010, 11:57

plastikowy stopil mi sie po 2 materacu ... metalowy mam ok 5-6 lat .. kolo w iveco ostatnio pompowalem na 4,5 bara - bez problemu (niechcialo mi sie sprezarki na warsztacie wlaczac :D )
oczywiscie pompuje sie to dlugo (kolo od 0- 2 bar ok 5 min .. kiedys to dobre pol dnia pompowalem nim materace itp i nic mu sie nie dzialo mimo ze na obudowie pisze ze praca ciagla max 0.5h
osobiscie polecam z metalowa sprezarka

piomic - 03-06-2010, 15:46

costa brawa napisał/a:
plastikowy stopil mi sie po 2 materacu
Dzięki, takiej informacji poszukiwałem.
kirbi - 03-06-2010, 15:55

Ja jestem przeciwnikiem takich eksperymentów. Jak ktoś ma mało miejsca z powodu LPG albo innych to po to wymyślili dojazdówkę.
mirekbdeblin - 08-06-2010, 23:31

Kirbi młody jesteś nie doswiadczony, kiedys i wielu NIE ZŁYCH mechaniorów było przeciwnych co do montażu LPG w benzynie. A teraz sami kilosy kręcą. Pawlak dawno mówił że z postępem trza iść . Pozdrawiam. :biggrin:
viader - 09-06-2010, 08:02

Ja nie mam LPG a koła zapasowego nie wożę i tak, po co mi 30kg w bagażniku? Mam na wszelki wypadek piankę i kompresorek, do tej pory za każdym razem jak łapałem kapcia dało się dojechać do wulkanizatora po samym dopompowaniu koła...Kiedyś mój ojciec w trasie załatał koło taką pianką w sprayu i jeździł tak jeszcze chyba kilka miesięcy :lol:
miras_l - 14-06-2010, 11:14

Wożę kompresorek w bagażniku na wszelki wypadek, ale ostatnio jak najechałem na krawężnik i strzeliła opona przy feldze to stałem z łzami w oczach i tel dzwoniąc po znajomych by mi koło z domu przywieźli około 30km, bo nikt w pobliżu nie miał zapasu o rozstawie śrub 4x114.3
A tak na marginesie to nawet nie pomyślałem o takim uszczelniaczu, zaraz jadę do sklepu motoryzacyjnego to sobie kupię :D
Dzięki za podsunięcie pomysłu

rosomak1983 - 14-06-2010, 13:52

no ja bym chetnie wywalił zapas... ale po przykrych doswiadczeniach obawa jest...
Tomek - 14-06-2010, 15:14

rozmawiałem na temat tego SLIME ze znajomym, który pracuje w Czakramie i tam włąsnie to sprzedaja i polacaja
mają to w detalu po 170
zakulisowo powiedział mi, że jest nie jest to jakiś bubel i że się sprawdza, sami to testowali u siebie i jest okej
w przeciwieństwie do innych pianek łatwo się zmywa, zwykłą wodą
i podobno łata nawet dziury 6-8 mm
ale niestety jak opone ci coś rozetnie bokiem na autostradzie to takie lekarstwo niestety nie pomoże

chciałem to kupić pod kątem wakacji, bo sie wybieram w daleką podróż, z bagażami itp
a dojazdówka jednak troche zajmuje, ale jednak się rozmyśliłem, bo wiem, że jak wyciągne koło, to na drugi dzień rozetne opone, a tego SLIME nie naprawi, niestety

myśle, że do jeżdzenia po mieście i w kółko to jest spoko