To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E5xx] Amortyzator czy poduszka??

k@rol - 09-01-2010, 23:37
Temat postu: [E5xx] Amortyzator czy poduszka??
witam

mam problem tego typu ze

1. podczas jazdy po poprzecznych wybojach tlucze sie niemilosiernie(przod)

2. slyczac to juz gdy auto stoi i bujajac autem slychac stukanie w okolicach kielicha...

co myslicie czy to amor umarl czy poduszka??

Pozdrawiam

robertdg - 09-01-2010, 23:41

k@rol, przerabiałem to ostatnio w wersji USA, była wyrobiona poduszka górna amortyzatora, jak sie podnioslo maske i kołysało autem widać było jak sie rusza trzpien od tłoka, sprawdz to u siebie bo podejrzewam ze tez to bedziesz ta przyczyna u Ciebie, ewentualnie za takie pukanie odpowiada tez drazek, albo łaczniki stabilizatora.
k@rol - 10-01-2010, 00:57

trzpien sie nie rusza ale wyglada to tak ze jak bujam autem i poloze palce na tej okraglej "blaszce" to czuc jakby cos w nia od spodu uderzalo...laczniki ostatnio wymienialem(2 miesiace temu)

[ Dodano: 10-01-2010, 00:59 ]
aha podczas bujania ewidetnie dzwiek dochodzi od kielicha a nie od dolu...

robertdg - 10-01-2010, 12:02

k@rol, spróbuj kluczem poruszac nakretke od tłoka

jezeli luz nie bedzie wystepowal w tamtym miejscu to amortyzator sie wyrobil, ale najpierw trzeba skrupulatnie posprawdzac, palcem podotykac zanim zacznie sie cokolwiek wymieniac ;-)

k@rol - 13-01-2010, 20:45

luzu jako takiego nie ma podczas ruszania nakretka, chyba ze ten luz polega na tym ze jak probuje ja przekrecic to widac ze lekko przekreca sie z ta blaszka na gumie...
Hugo - 14-01-2010, 08:20

k@rol napisał/a:
chyba ze ten luz polega na tym ze jak probuje ja przekrecic to widac ze lekko przekreca sie z ta blaszka na gumie...
Nie. Luz góra-dół albo na boki.
k@rol - 17-02-2010, 16:57

robertdg napisał/a:
, ewentualnie za takie pukanie odpowiada tez drazek, albo łaczniki stabilizatora.
tu miałeś racje robertdg, bo pukanie z punktu 1 ustalo po wymianie gum na drązku ale punkt 2 nadal aktualny(na szczęście podczas jazdy nic nie slychać)