[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Podgrzewacz płynu chłodniczego
roballl - 10-01-2010, 10:42 Temat postu: [EAxx] Podgrzewacz płynu chłodniczego witam,jestem ciekawy czy ktoś z was montował u siebie podgrzewacz wody można go kupic za 90zł ze sterowaniem z jakiegos hdi albo te podgrzewacze listw wtryskowych do lpg co o tym myślicie?moim zdaniem napewno przekłada się to na mniejsze zużycie paliwa:)
http://moto.allegro.pl/it...acz_listwy.html
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=856794494
radek79 - 10-01-2010, 11:03
witam co do pierwszego urządzenia czyli podgrzewacza do listwy gazowej mój sąsiad ma to zamontowane w aucie jedynie co mu się poprawiło to samopoczucie że ma dla auta żadna różnica lepiej przed zimą wymienić filtry gazowe i dobrze wyregulować instalację
robertdg - 10-01-2010, 12:10
roballl, lepszym rozwiązaniem bedzie webasto, albo chociaz taki podgrzewacz wody który jest montowany w ToYocie Avensis, służy on tylko do podgrzewana cieczy chłodzacej.
Psikus - 10-01-2010, 14:22
W obudowie nagrzewnicy w c5 po lifcie jest dodatkowa elektryczna nagrzewnica, myślę ze można upchnąć i do gala jak kto chce. Jednak na ile to działa i jak szybko robi w samochodzie ciepło-nie sprawdzałem.
fj_mike - 10-01-2010, 14:37
U siebie mam zamontowaną grzałkę systemu DEFA. Wtyczka jest na zderzaku. Dodatkowo w kabinie, przy miejscu na nogi pasażera (obok kierowcy) mam zwykłą wtyczkę na 220V. Możesz do niej podłączyć grzałkę.
Dzisiaj sprawdzałem to. Temp na zewnątrz -3. Ciepłe powietrze leciało już po przejechaniu 1km, płyn chłodzący osiągnął właściwą temp po przejechaniu ok 1,5km
Ciekawe rozwiązanie ale trochę drogie (ja już miałem zamontowane).
roballl - 10-01-2010, 18:10
tak,ale mnie interesuje to ze świecami żarowymi. 8 swiec to bardzo szybko zagrzeje silnik a oryginalnie to daja 4, zamontować na wlocie i wylocie z nagrzewnicy i napewno nietrzeba bedzie skrobac szyb tylko niewiem jaki galant ma termostat jedno czy dwu stopniowy dalem tam w zapytaniu 2 linki jeden ukazuje to urzadzenie a przy dogrzaniu silnika napewno spadnie spalanie i szybciej przełączy sie na gaz
Psikus - 10-01-2010, 22:39
811 PLN ta obudowa ze świecami kosztuje od 2,0 HDI
anwi - 12-01-2010, 08:32
ja mam ten podgrzewacz z HDI,
postaram się zrobić jakieś sensowne pomiary pod koniec tygodnia aby czarno na białym pokazać wam czy się opłaca,
ale powiem wam ze wolał bym webasto + pilot
pozdr
Ps. bardziej wolał bym podgrzewaną przednią szybę niż wozić ten balast całym rokiem (ale chyba takich nie ma:)
Psikus - 12-01-2010, 20:16
fiole1, wrzuć fotkę i prosty schemacik podłączenia elektrycznego
|
|
|