To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Trendy? Nazewnictwo.

Kaleid - 10-01-2010, 21:53
Temat postu: Trendy? Nazewnictwo.
Nurtuje mnie to od dłuższego czasu, gdyż zauważyłem to nie tylko na tym forum. Zastanawiam się czy wpisywanie nazw miast jaki Posen, Breslau, Warschau, Danzig, itd, to jakaś nowomoda czy też nostalgia? A może chcemy być bardziej europejscy od Europejczyków? :) Ciekawe czy doczekam czasów, gdy mieszkańcy min. Mazowsza, będą sobie wpisywać Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete ;)
Juiceman - 10-01-2010, 23:42

Wrocław - Festung Breslau - brzmi hmmm dumnie ; ) zważywszy na historie, że Wrocław poddał się ostatni :) Przynajmniej tak to się ma do Wrocka ; ) A jak u reszty?
gem1 - 10-01-2010, 23:48

"Festung Breslau " - ale czy ta nazwa funkcjonowała wśród obrońców, czy atakujacych?? ;)
Hubeeert - 10-01-2010, 23:49

Kaleid brak zastanowienia? Chęć zamanifestowania czegoś?

A może chęć przypomnienia, że te nazwy to także część historii tych miejsc i niekoniecznie związana z latami 1933-45?

Juiceman - 10-01-2010, 23:54

gem1 napisał/a:
"Festung Breslau " - ale czy ta nazwa funkcjonowała wśród obrońców, czy atakujacych?? ;)

To chyba Ci wyjaśni ; )

http://wroclaw.gazeta.pl/...62,2670253.html

I tu chodzi o miasto. Także wiele osób ma w podpisach Twierdza Wrocław =)

gem1 - 11-01-2010, 00:06

to ja już wolę Wroclove... :)
Hubeeert - 11-01-2010, 00:13

Ja też. :D
Kaleid - 11-01-2010, 08:41

Hubeeert napisał/a:
Kaleid brak zastanowienia? Chęć zamanifestowania czegoś?

Po prostu zwykła ciekawość

macia - 11-01-2010, 09:03

Dla mnie to taka papla-nowomowa. Jeśli pod płaszczykiem jakiejś ideologii to jeszcze gorzej. Nie znoszę takich rzeczy. A słowa Huberta chyba źle odebrałeś - on podał powody takiego używania słów, o które pytałeś :wink:
Hubeeert - 11-01-2010, 09:51

macia napisał/a:
A słowa Huberta chyba źle odebrałeś - on podał powody takiego używania słów, o które pytałeś
thx macia za tłumaczenie - faktycznie niezrozumiale to napisałem... :wink:
Uwex - 11-01-2010, 09:52

Proponuję podchodzić do takich rzeczy bez emocji ; dla mnie to to samo co inne zwroty w np. młodzieżowym slangu . Każdy może mieć inny powód żeby tak mówić i niekoniecznie złe intencje . Historia jest ważna , należy o niej pamiętać , ale nie tylko tę tragiczną .
Kaleid - 11-01-2010, 10:09

Ależ nie ma w tym żadnych emocji. Po prostu ciekawym inspiracji, jako że zauważyłem to w wielu miejscach gdzie mamy do czynienia ze społecznością sieciową. Ciekawość wzmacnia jeszcze fakt, że dominują nazwy niemiecko-języczne, i to często w przypadku miast, których związek z Niemcami jest raczej luźny (typu Warschau czy Krakau :) )
Hubeeert - 11-01-2010, 10:11

No to może dążenie do oryginalności i indywidualności za wszelką cenę? Ilu w sieci jest Bondów? RAMBO? itd?

A skoro wszyscy piszą warszawa to napisanie Warschau też jest wyróżnikiem

Uwex - 11-01-2010, 12:30

Kaleid - patrząc na Twój avatar to mnie już przestaje dziwić Twoja ciekawość ! :lol:

Hubeeert - nice to see you again :)

pamar - 13-01-2010, 14:18

A mnie to bardzo martwi :? Jeszcze trochę a Ul. Piotrkowską w Łodzi (pietryna) przemianują na Hitlerstrasse...
Ale może to jakieś ułatwienie dla reszty Europy jest, jak mnie kiedyś Niemiec zapytał gdzie są Pabianice, niewiele myśląc sam wypaliłem... Litzmannstadt. Załapał bez problemu :wink: