Eclipse - Techniczne - G2 pompa paliwa chodzi na okrągło,co jest grane?
henek155 - 12-01-2010, 01:32 Temat postu: G2 pompa paliwa chodzi na okrągło,co jest grane? Witam mam G2 amerykańca z silnikiem 420A i pompa paliwa chodzi mi na okrągło a powinna się właczyć na zapłonie nabić ciśnienie i wyłaczyć.na listwie wtrysków słychać jak paliwo przez nią idzie na właczonym zapłonie.Jak to ugryść? wtryski nie trzymają?
HouseM - 21-01-2010, 22:58
Nic z tych rzeczy. Pompa ma działać non stop. Po to na drugim końcu listwy wtryskowej masz regulator ciśnienia i przewód powrotny do zbiornika paliwa.
henek155 - 22-01-2010, 00:14
no tak przy uruchomionym silniku a na zapłonie tez tak ma być?ale to bardzo głóśno słychac na listwie wtrysków na włączonym zapłonie,tak jakby cały czas paliwo przeplywało a przecież wtryski nie pracują wiec nie powinno chyba tak być słychać,przynajmniej w 3 innych autach co mam w domu to nic nie słychać bo pompa sie włączy nabije ciśnienie i cichutko a w tym eclipsie to cały czas jakby tłoczyła paliwo tak jakby ciśnienie nabijała bo gdzieś nie trzyma ciśnienia.
HouseM - 22-01-2010, 01:55
Uściślijmy. Słychać przy listwie wtryskowej czy słychać z tyłu auta przy zbiorniku paliwa ?
W pierwszym przypadku to uszkodzony regulator ciśnienia
W drugim przypadku zatkane sitko w pompie lub uszkodzona sama pompa.
henek155 - 22-01-2010, 08:06
słychac na listwie i pompe tez,czyli pewnie trzeba zacząć od regulatora cisnienia na listwie,jak dalej nie ucichnie to do pompy pewnie tez trzeba bedzie zagladnac
dzieki za podpowiedz,pozdrawiam
zenek_bb - 22-01-2010, 09:58
HouseM dobrze mówi, niewiem jakie masz te inne auta, ale z tego co wiem to nawet w Cinquecento na gaźniku masz pompe paliwa i powrót z gaźnika do baku... musi być pompa włączona na zapłonie i w ecli jeszcze przez 5 sekund od wyłączenia zapłonu pracuje (żeby schłodzić wtryskiwacze) i powinna pracować nawet jak jest instalacja LPG żeby chłodzić wtryskiwacze, w baku musi być zawsze paliwo bo jak wyjeździsz paliwo do końca to po pierwsze pompa może zassać syf ze zbiornika a potem się zatrzeć/przepalić od temperatury (benzyna jest jej smarem) a syf jak się dostanie do filtra paliwa to albo go zatka albo coś uszkodzi... ktoś musiał właśnie wyjeździć paliwo do końca jak Ci głośno pompa pracuje, normalnie w ecli słychać ją dopiero jak się przytulisz do baku pod autem na zgaszonym silniku, na zapłonie, jest cichutka
henek155 - 22-01-2010, 11:51
czyli na właczonym zapłonie paliwo ma przepływać cały czas przez listwe wtrysków i wracać do baku powrotem? dobrze zrozumiałem?
zenek_bb - 22-01-2010, 11:56
tak dokładnie tak
henek155 - 22-01-2010, 12:18
troche sie przestraszyłem bo nigdy w żadnym aucie jeszcze nie słyszałem żeby tak głosno paliwo przepływało nieustannie przez listwe wtrysków
Anonymous - 22-01-2010, 14:10
Włączasz zapłon ale nie uruchamiasz silnika,pompa pompuje przez 5 sekund i się wyłącza i zaczyna pompować dopiero jak dostanie sygnał że silnik jest zapalany,jeśli masz gaz to możliwe że gazownicy specjalnie podłączyli tak żeby pompa cały czas chodziła,w ten sposób nie zapieką się wtryski,jeśli nie to coś jest nie tak.
henek155 - 23-01-2010, 16:33
Wszystko jasne był gaz i został odłaczony ale instalacja została i przez to pompuje cały czas na zapłonie .wielkie dzieki za podpowiedz
|
|
|