Komputery, RTV, AGD, Komorki - czerwona poświata na monitorze
pawela - 14-01-2010, 14:32 Temat postu: czerwona poświata na monitorze Mam notebooka Icom, który już nie jest na gwarancji, niestety, ma ze 4 lata.
Na monitorze laptopa, w lewym dolnym rogu ( dokładnie tam gdzie "Start") pojawiło się coś czerwonego. Nie wiem jak to opisać : przejaśnienie, jasno-czerwona plama, smuga, czy przebarwienie na jasno czerwono, ale jakoś nie chce zniknąć. Czasami jest małej wielkości, a czasem (jak teraz) rozciąga się w górę i sięga prawie do połowy monitora. Jakieś pomysły?
mirekbdeblin - 14-01-2010, 15:29
Witam
Na wypalonego piksela pomysłu nie ma po prostu pada monitor .Do wymiany jeśli warto albo okazja do nowego kompa.
pozdrawiam
Kaleid - 14-01-2010, 15:53
On chyba nie pisze o gorącym czy martwym pikselu. Takie przebarwienie powierzchni matrycy, powstało prawdopodobnie przez silny nacisk lub kontakt z innym przedmiotem(np kablem w torbie podczas transportu).Niestety niewiele da się zrobić w tym przypadku. Mechaniczne uszkodzenie matrycy jest w zasadzie nieodwracalne. W każdym bądź razie - na jedno wychodzi
Koyocik - 14-01-2010, 15:58
Plama występuje niezależnie od położenia klapki? Poruszaj, jeżeli w zależności od położenia (nachylenia) klapki znika bądź zmienia kształt/intensywność, to może być uszkodzona taśma łącząca matrycę z resztą. W innym przypadku - raczej jak pisali koledzy wyżej, matryca pada.
krzychu - 14-01-2010, 16:10
Może świetlówka podświetlając się wykańcza? Chodź nie spotkałem się z takim objawem. Jeśli ten "cień" płynnie przechodzi w normalny odcień to wykluczył bym uszkodzenie cyfrowe (tasiemki, karty itd) raczej świetlówka lub któraś warstwa/filtr LCD jest uszkodzona.
pawela - 15-01-2010, 11:40
mirekbdeblin napisał/a: | Witam
Na wypalonego piksela pomysłu nie ma po prostu pada monitor .Do wymiany jeśli warto albo okazja do nowego kompa.
pozdrawiam |
nie to Kaleid napisał/a: | n chyba nie pisze o gorącym czy martwym pikselu. Takie przebarwienie powierzchni matrycy, powstało prawdopodobnie przez silny nacisk lub kontakt z innym przedmiotem(np kablem w torbie podczas transportu).Niestety niewiele da się zrobić w tym przypadku. Mechaniczne uszkodzenie matrycy jest w zasadzie nieodwracalne. W każdym bądź razie - na jedno wychodzi |
o to chodzi. Laptop zawsze jest w jednym miejscu, nigdy nie przenoszony Koyocik napisał/a: | Plama występuje niezależnie od położenia klapki? Poruszaj, jeżeli w zależności od położenia (nachylenia) klapki znika bądź zmienia kształt/intensywność, to może być uszkodzona taśma łącząca matrycę z resztą. W innym przypadku - raczej jak pisali koledzy wyżej, matryca pada. |
jak obracam kompem to powoli przepływa w kierunku przechyu krzychu napisał/a: | Może świetlówka podświetlając się wykańcza? Chodź nie spotkałem się z takim objawem. Jeśli ten "cień" płynnie przechodzi w normalny odcień to wykluczył bym uszkodzenie cyfrowe (tasiemki, karty itd) raczej świetlówka lub któraś warstwa/filtr LCD jest uszkodzona. |
tak, płynnie
[ Dodano: 21-01-2010, 19:56 ]
dziś wnerwiłem się totalnie bo już na 90% ekranu była poświata, więc zrobiłem kopię ekranu na TV do którego mam podłączonego też lapka, otworzyłem ekran do całkowitego poziomu, żeby mnie nie rozpraszał i tak sobie siedziałem. Teraz podchodzę do kompa, włączam a na laptopie żadnej skazy, poświaty itp, aż mam oczopląs bo wszystko takie w jednych barwach O co znów mu chodzi? Cofnęło mu się?
|
|
|