[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] 1.6 16v brak mocy
pawel.b - 18-01-2010, 18:57 Temat postu: [CA4A 1.6] 1.6 16v brak mocy Witam Was wszystkich. Niedawno zakupiłem Colta i od początku mam z nim pewien problem. Mianowicie silnik jakby się dławił na niskich obrotach, dopiero przy 5,5-6 tys. zaczyna ciągnąc. Dodatkowo kiedy jadę przykładowo na piątym biegu przy niskich obrotach i dodam gazu całym autem szarpie. Dzieje sie tak również na niższych biegach , ale na 5 jest to najbardziej widoczne. CE sie zapala i wyświetla błąd spalania stukowego. Wymienione są świece, kable, kondziołki w ECU przelutowane. Wcześniej wyświetlał mi również błąd 23 ale po wymianie aparatu zapłonowego juz mu to przeszło. Powiedzcie czy lambda może powodować taki objaw? Jak nie lambda to gdzie szukać?
Robson86 - 18-01-2010, 19:05
pawel.b napisał/a: | Mianowicie silnik jakby się dławił na niskich obrotach, dopiero przy 5,5-6 tys. zaczyna ciągnąc. Dodatkowo kiedy jadę przykładowo na piątym biegu przy niskich obrotach i dodam gazu całym autem szarpie |
Moze to wina filtra paliwa zabrudzonego.
Świece i kable, cewka sprawdzone?
Bo zaplon jest dobrze ustawiony?
Pozdroo
robertdg - 18-01-2010, 19:15
pawel.b, a rozrząd sprawdzany
Anonymous - 18-01-2010, 19:19
Sprawdź też, czy podobne objawy występują na paliwie zatankowanym na innej stacji.
pawel.b - 18-01-2010, 19:50
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Paliwo tankowane na Lotosie i na Orlenie, bez różnicy. Co do filtra, paliwa nie wiem w jakim jest stanie, da się to jakoś sprawdzić, czy lepiej odrazu wymienić ? Powiem szczerze ze zapłon jest ustawiony "na oko" bo nie mam sprzętu do tego. Ale przed wymianą aparatu zapłon był ustawiany przy pomocy lampy ze zmasowanym złączem i objaw był taki sam. Świece dzisiaj wykręcałem jedna była mokra i miała przebicie, ale po wyczyszczeniu iskra jest ok. Kable są nowe. Co do rozrządu to nie mam pojęcia jak to sprawdzić? Jeszcze jedna uwaga co do zapłonu. W tym momencie jest ustawiony do oporu w stronę kabiny wiec o ile sie nie mylę najbardziej opóźniony. W tym punkcie silnik najlepiej się zbiera.
Anonymous - 18-01-2010, 20:00
pawel.b napisał/a: | Co do filtra, paliwa nie wiem w jakim jest stanie, da się to jakoś sprawdzić, czy lepiej odrazu wymienić ? | Wymienić.
pawel.b napisał/a: | Powiem szczerze ze zapłon jest ustawiony "na oko" bo nie mam sprzętu do tego. |
pawel.b napisał/a: | Co do rozrządu to nie mam pojęcia jak to sprawdzić? Jeszcze jedna uwaga co do zapłonu. W tym momencie jest ustawiony do oporu w stronę kabiny wiec o ile sie nie mylę najbardziej opóźniony. | Bezwzględnie do sprawdzenia/ustawienia.
pawel.b napisał/a: | Co do rozrządu to nie mam pojęcia jak to sprawdzić? | Zdjąć górną obudowę paska rozrządu i obracać wałem korbowym, aż znacznik na zębatce wałka rozrządu pokryje się ze znacznikiem "T" na dolnej pokrywie wałka rozrządu. Uwaga: znaczniki powinny pokrywać się co drugi obrót, bo zębatka wałka rozrządu ma 2x więcej zębów niż zębatka wału.
Jeśli się nie pokrywa - pasek rozrządu do zdjęcia i ustawienia.
robertdg - 18-01-2010, 20:08
pawel.b napisał/a: | W tym momencie jest ustawiony do oporu w stronę kabiny wiec o ile sie nie mylę najbardziej opóźniony. W tym punkcie silnik najlepiej się zbiera. | jeżeli nie wymieniałes jeszcze rozrzadu, to zrób tak jak pisze gregorbu, przy okazji mozesz wymienic caly kompletny rozrzad.
pawel.b - 18-01-2010, 20:20
Dzięki Panowie, jak sie uda coś poprawić to będę informował.
Hugo - 18-01-2010, 22:59
pawel.b napisał/a: | Jeszcze jedna uwaga co do zapłonu. W tym momencie jest ustawiony do oporu w stronę kabiny | Bo rozrząd jest nieprawidłowo ustawiony i zapłon nadrobiono ustawieniem aparatu do oporu. Wniosek ustawić rozrząd na znaki, poprawnie założyć pasek rozrządu i ustawić zapłon przy użyciu lampy stroboskopowej (oczywiście zmasować złącze do ustawiania zapłonu).
londolut - 18-01-2010, 23:16
A ja sugeruje sprawdzenie cewki zapłonowej czy nie jest uszkodzona.
pawel.b - 21-01-2010, 17:22
Witam po raz drugi. Byłem wczoraj u mechanika rozrząd sprawdzony, nie był przestawiony. Sprawdzone zostały także luzy zaworowe, ciśnienie w cylindrach, aparat zapłonowy. Wszystko wygląda dobrze poza wtryskiwaczem. Charakterystyka pracy z zapiętym i odpiętym wtryskiwaczem praktycznie się nie różni. Na razie wlałem STP i zrobiłem nim kilka kilometrów na wyższych obrotach. Troszkę się chyba poprawiło, ale auto nadal nie jedzie. To znaczy przy około 6k obrotów jedzie jak rakieta a poniżej jak jak polonez. Teraz pytanie do Was, gdzie szukać wtryskiwaczy(na aledrogo nie ma)? Czy wymienić 1 czy 4 czy całą listwę wtryskową?
robertdg - 21-01-2010, 17:27
pawel.b, na alledrogo listwe wtryskowa z kompletem wtryskiwaczy powinienes dostac w granicach 150zł
pawel.b - 21-01-2010, 17:32
W takim razie czekam i bedę bacznie obserwował. Narazie widze tam tylko listwy do 1.3.
|
|
|