To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] KONTROLKA SRS NIE GAŚNIE, PASEK ALTERNATORA

wisnia88 - 19-01-2010, 21:27
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] KONTROLKA SRS NIE GAŚNIE, PASEK ALTERNATORA
kurde nie chcacy usunąłem bo zamiast quote wziąłem edit ;/
rasiak1980 - 19-01-2010, 21:48

spróbuj zrestartować komputer odepnij na 10m minut klemę od akumulatora może wtedy srs zniknie pasek lepiej naciągnąć bądź wymienić na nowy niedoładowany akumulator szybko zajeździsz na amen szczególnie podczas silnych mrozów ważne jest żeby akumulator był dobrze naładowany, rozładowany akumulator czym prędzej naładować bo ulegnie zasiarczeniu i będzie można go wyrzucić. złącze serwisowe do podłączania kompa powinno być po prawej stronie przy konsoli środkowej jeżeli się nie mylę
Chooper - 19-01-2010, 22:38

rasiak1980 napisał/a:
spróbuj zrestartować komputer odepnij na 10m minut klemę od akumulatora może wtedy srs zniknie

](*,) ](*,) ](*,)

ile razy musi tu być jeszcze napisane, że błąd poduszek można skasować tylko spod komputera ?

mlun - 20-01-2010, 00:15

W dziale technicznym jest temat o SRS bo jednemu forumowiczowi oraz mi też nie wiadomo czemu się nagle zaświeciło.
saphire - 20-01-2010, 11:53

Rozładowany AKU może spowodować błąd SRS lub ABS (co sam widziałem u mnie jak bi zdychał AKU) jeśli komp zobaczy zbyt niskie napięcie. Co innego całkowity brak napięcia.
Grahamos - 20-01-2010, 18:43

Ja w grudniu przez rozładowany akumulator nie mogłem wyjechać z przeglądu. Akumulator całkowicie się rozładował i od tamtej pory u mnie też świeci sie kontrolka SRS. Nie wiem czym jest to spowodowane bo wcześniej już niejednokrotnie rozładowałem mój stary Aku na MAX i kontrolka nigdy wcześniej się nie zaświeciła. Dodam że odłączenie aku nawet na 2 dni nie pomogło. Ktoś na forum pisał coś o sprawdzeniu kostki od SRS pod siedzeniem kierowcy ale boje się tym bawić że by poduszek nie wywaliło.
mlun - 20-01-2010, 19:14

Poduszek nie wywali na pewno(wiem bo fotel wyciągałem w te wakacje). No nic mam nadzieję że skoczymy do lip-y i uda nam się coś podziałać to może skasuje sobie ten błąd i zobaczę czy się ponownie zapali.
wisnia88 - 20-01-2010, 21:45

mam kabel euroscan obd2 ten z allegro, ktos wie czy jakims programem da sie to wykasowac?
saphire - 21-01-2010, 16:50

Da się to wykasować MUT'em w ASO. Howgh. Finito.
mlun - 21-01-2010, 20:55

A tym programem, którym ty działasz u siebie nie da się błędów skasować?
wisnia88 - 22-01-2010, 23:56

Cytat:
Druga sprawa to czy ten lozny, piszcacy pasek od alternatora ktory mi nie laduje ma cos wspolnego z tym, ze ogrzewanie samochod tzn. ogolnie wiać cokolwiek po kilku kilometrach.

hmm? wie ktos od czego zależy to?

no wlasnie a co z tym evoscan-em? juz go sciagnalem ale narazie inne przyczyny nie pozwalaja mi na sprawdzanie tych rzeczy.

observer - 04-12-2010, 17:20

Odkopię temat, trudno.

Czy kontrolka SRS mogła się zapalić w sytuacji zbyt szybkiego uruchomienia silnika po zgaśnięciu?
Znaczy tym razem nie odczekałem chwili (aż zgasną kontrolki diagnostyczne po przekręceniu kluczyka) , tylko od razu po tym jak mi zgasł uruchomiłem.
Nie mam pewności , ale wydaje mi się że właśnie po tym zaczęła świecić. (Klakson działa, fotele nie ruszane)

Drugie pytanie , gdzie oprócz ASO (jeżeli mają taką jakość napraw mechaniczno/elektronicznych jak blacharskich wolałbym uniknąć) można to zbadać?
Gdzieś tu czytałem o serwisie Boscha , ktoś może potwierdzić? Jak ktoś jest z łódzkiego to może jakiś adres na priv.