To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Iskry przy czujniku krańcowym ?

MichuGdy - 22-01-2010, 14:39
Temat postu: Iskry przy czujniku krańcowym ?
Hello Mitsumaniacy :)

Zaobserwowałem pewną nieprawidłowość, jak sądzę...

Mianowicie na prawym, tylnym czujniku krańcowym drzwi, w momencie odkręcania go (śrubki), przeskakują iskry. Dodam, że jeden z czujników jest nie sprawny (z tej samej strony, tyle, że przedni). Sprawdziłem czujnik po drugiej stronie, czy występuje podobne zjawisko przeskakiwania iskier - nie ma. Chyba jeszcze, coś z masą przy klapie jest nie tak, bo co prawda światełko zapala się przy otwieraniu klapy bagażnika, ale coś lekko przygasza się itp...

Może Panowie od alarmu coś zmajstrowali...

Pozdrawiam,
Michał

robertdg - 22-01-2010, 16:34

MichuGdy napisał/a:
Sprawdziłem czujnik po drugiej stronie, czy występuje podobne zjawisko przeskakiwania iskier - nie ma.
rozbierz i wyczyść ten czujnik
jolly69 - 22-01-2010, 21:20

MichuGdy napisał/a:
Mianowicie na prawym, tylnym czujniku krańcowym drzwi, w momencie odkręcania go (śrubki), przeskakują iskry.

no i bardzo dobrze, to znaczy że przewód ma kontakt z masą, nie rozumiem tylko dlaczego ten czujnik uważasz za zepsuty, włsćnie to przeskakiwanie iskry świadczy o sprawności czujnika. Czujniki krańcowe w 3 drzwiach to żadna filozofia, kawał blachy i tyle, wystarczy przeczyścić wszystko papierkiem ściernym tak żeby dobrze przewodziły i wszytsko gra. Co innego z czujnikiem przy drzwiach kierowcy, tam sprawa jest o tyle skomplikowana że dodatkowo służy on jako czujnik brzęczyka od zapalonych świateł. Jest w plastikowej obudowie i niestety jest dosyć delikatny w środku. Dwa dni temu naprawiałem go dolutowując na blaszkach w środku dodatkowe kawałki miedzi tak żeby dobrze kontaktował. Blaszki wytarły się i zabrudziły i nic nie kontaktowało (a rok temu go naprawiałem i czyściłem). Co do klapy to u mnie też światło jest troszkę ciemniejsze niż przy otwieraniu drzwi ale nigdy mi to jakoś nie przeszkadzało i nie zaglądałem tam.