To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Płyn do wpsomagania układu kierownicy ...

roberto79 - 23-01-2010, 15:24
Temat postu: Płyn do wpsomagania układu kierownicy ...
Witam wszystkich . Dziś zaglądając pod maskę auta, zauważyłem, że w miejscu gdzie znajduje się płyn do wspomagania jest mokry,tak jakby się wylał . Czy ktoś z Was może mi poradzić co mogło być tego przyczyną.Dzięki. w ostatnim czasie nie wymieniałem płynu wspomagania.
robertdg - 23-01-2010, 17:21

roberto79, moze miales nadstan, sprawdz poziom plynu, czy zawiera sie pomiedzy MIN a MAX
roberto79 - 23-01-2010, 17:38

Sprawdzałem i poziom jest ok.
robertdg - 23-01-2010, 17:41

To odpal silnik i sprawdz czy płyn ma "spokojny" przepływ czy też burzy się w zbiorniczku, sprawdz tez czy zbiorniczek nie jest gdzies napekniety, oraz czy nakretka nie jest uszkodzona
roberto79 - 23-01-2010, 17:51

Ok. jesli płyn będzie się burzył w zbiorniku , to co wtedy ?
robertdg - 23-01-2010, 18:08

roberto79, prawdopodobnie zaworek zwrotny w pompie wspomagania, albo gdzies nieszczelnosc i sie dostaje lewe powietrze - ale wtedy przewaznei dochodza jeczace dzwieki od zapowietrzania ukladu
pelo99 - 23-01-2010, 20:59

o muszę także to sprawdzić, bo u mnie także coś ostatnio wywaliło płyn i nie wiem co i jak z tym ... jutro diagnoza ...
roberto79 - 23-01-2010, 21:00

Dzięki. Jutro sprawdzę. Tak myślę , czy może nie mógł ten płyn się trochę"ulać" gdy jednego razu kopałem się autem w śniegu (nie mogłem wyjechać ) ?
robertdg - 23-01-2010, 21:05

roberto79 napisał/a:
Tak myślę , czy może nie mógł ten płyn się trochę"ulać" gdy jednego razu kopałem się autem w śniegu (nie mogłem wyjechać ) ?
też mozliwe, zwłaszcza przy wyzszych obrotach i skrecanych kołach, zwlaszcza w skrajne polozenia
ciniak - 24-01-2010, 01:10

Kilka dni temu, po zimowych igraszkach na boisku piłkarskim też wywaliło mi trochę płynu. Szmatka, wytarcie, dolanie płynu, spokojna jazda i wszystko OK. Dwa dni temu znowu trochę zabawy na śniegu i zbiorniczek już był mokry.
Tak wygląda ta sprawa u mnie.

roberto79 - 24-01-2010, 11:31

A jaki płyn najlepiej dolać ? Zaznaczam , że nie wymieniałem go od kupna (tj.2 lata) bo był ok. Czy moge dolac jakis inny ,który kupię czy lepiej cały wymienić ?
robertdg - 24-01-2010, 11:58

Płynu w ukladzie wspomagania sie nie wymienia tylko robi sie dolewki, oczywiscie wymienia sie wtedy gdy uszkodzona byla pompa wspomagania i istnieje mozliwosc pojawienia sie opiłków metalowych w układzie. Płyn to ATF Dextron II
roberto79 - 01-02-2010, 13:07

Dziś zajrzałem pod maskę żeby sprawdzić czy pojemnik od płynu wspomagania jest suchy, i znów trochę płynu ubyło,znów przetarłem ,ale płynu już chyba jest za mało ,bo na miarce jest w połowie,w ogóle to ciężko to sprawdzić.Też należy przetrzeć za pierwszym razem jak od oleju czy od razu sie sprawdza ? Nakretka nie jest uszkodzona a podczas właczonego silnika ma spokojny przepływ(nie burzy się ten płyn). I nie wiem co .

[ Dodano: 01-02-2010, 16:10 ]
Powiedzćcie mi jak sprawdzić poziom płynu wspomagania , na włączonym silniku czy nie ? bo na włączonym nic nie widać a na wyłączonym jest na min. Właczyłem auto i obracałem kierownicą w lewo i prawo czy dzwieki jakieś powinny wystepowac czy nie ?