To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - wchodzi tylko 5 bieg

Marcel - 24-01-2010, 13:23
Temat postu: wchodzi tylko 5 bieg
Przebywam w Szwecji gdzie przez ok 2 tyg temperatura przy gruncie wynosiła ok -19. Auto posiadam od trzech lat i nigdy nie było probemu z jego odpaleniem , a tym bardziej ze skrzynią!!Odpalałem auto i próbowałem przez ok godzinę co jakiś czas wrzucić inny bieg i nic. Jak można ocenić samemu co jest nie tak , jeżeli to nie zamarznięta skrzynia?
Owczar - 24-01-2010, 15:06

Mogą być też łączniki drążków od biegów. Czy drążek przemieszcza się swobodnie w każdą pozycję czy w ogóle nie chce się ruszać?
Postremus - 24-01-2010, 15:08

Biegi Ci nie wchodzą w ogolę czy wchodzą z wielkim trudem?
Marcel - 24-01-2010, 15:15

Drążek przemieszcza się tylko na bieg piąty, na resztę jest opór jak by ich nie było.
Anonymous - 24-01-2010, 15:19

Witam, mam identyczny problem z biegami..

dziś rano (tj. po nocnym około -20st. C mrozie) poszedłem do samochodu; stwierdziłem że najpierw go włączę niech się grzeje - odpalił, wyczyściłem szyby ze szronu wsiadam wrzuciłem wsteczny, odrobinę cofnąłem i... niemiłe zaskoczenie - nie weszła jedynka.. próbuję nie wchodzi.., nie wchodzi też 2,3,4 i wsteczny :( tylko 5-ka okay. Drążek luźno daje się ruszać na lewo i prawo, ale wchodzi tylko 5 bieg. Pomyślałem - pewno zimny; pochodził ok 20min, złapał temp. (wskaźnik na środku) próbuję - to samo.. czyli nie ruszam do przodu.. Grzałem go jeszcze kolejne 20min. i nic - tj. 1-4 i wsteczny nie wchodzą, tylko 5 wchodzi jak w masło.. nic nie rzęzi, sprzęgło wchodzi normalnie. Dodam jeszcze, że kawałek ruszyłem na 5-tym biegu ale nie męczyłem bo sprzęgło pewno bym nadpalił.
Dziwię się bo nie miałem problemu z wrzucaniem biegów, a tulejki były wymieniane jakiś rok temu olej w skrzyni również.

(qrcze nie uśmiecha mi się na takim mrozie wchodzić pod samochód stojący na parkingu pod blokiem -brrr zimno.. :? ); a jeździć trzeba (w ostateczności pozostanie autobus-heh)

Pomóżcie. Macie jakąś radę - co to może być???
Jest drobny szkopuł bo sam nie wymieniałem tulejek - nawet nie wiem na co zwrócić uwagę, może coś się poluzowało, może trzeba coś posmarować.., macie jakieś fotki spodu samochodu i mocowania tych tulejek; czy tylko pozostaje serwis..?
Czekam na podpowiedzi. W sumie to czekamy razem z kolegą Marcel.
pozdr.

Postremus - 24-01-2010, 17:30

Byłbym przekonany, że jest to wina temperatury i gęstości oleju... ale, że po nagrzaniu nie działa...
Anonymous - 24-01-2010, 17:57

Postremus to samo zasugerował mi mój znajomy mechanik, wspominał też o możliwości przymarznięcia tulejek.
Najgorsze jest to, że na wtorek muszę mieć sprawny samochód.
Chyba zaholuję samochód na podziemny parking - może przez noc coś się zmieni..

Marcel - 24-01-2010, 18:44

Dzięki serdeczne, poczekam aż zrobi się cieplej i będę myślał dalej... Brodix, daj znać, czy ogrzanie coś pomogło :)
Hugo - 24-01-2010, 18:54

Postremus napisał/a:
ale, że po nagrzaniu nie działa...
A co ma nagrzanie silnika do skrzyni. Żeby "nagrzać" skrzynię trzeba jechać.
Postremus - 24-01-2010, 20:54

Hugo napisał/a:
Postremus napisał/a:
ale, że po nagrzaniu nie działa...
A co ma nagrzanie silnika do skrzyni. Żeby "nagrzać" skrzynię trzeba jechać.

Tak ? o.O ostatnim czasy nie sądzę żeby tak było... chociaż pewnie się mylę ale jak mi padł akumulator zaciągałem samochód.... biegi ledwo wchodziły.... ale jak już odpaliłem na 4 ... postał troszkę i raptem biegi normalnie wchodziły przypadek?

robertdg - 24-01-2010, 21:02

http://forum.mitsumaniaki...00cfeaa51f87501
Anonymous - 24-01-2010, 22:25

robertdg napisał/a:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47112&sid=2e01457ef047aa97700cfeaa51f87501

robertdg dzięki za link z rozwiązaniem problemu, choć mam jeszcze kilka pytań - jutro przymierzam się do usunięcia tego problemu..

Poprosimy w takim razie admina o zespolenie obu tematów (p.s. tytuł w którym jest pomocny opis - jakoś nie skojarzyłem tego tematu: " [Cari 1.6] problem z biegami, zakleszyla sie skrzynia jest t" z naszą usterką :? , proponuję lekko zmodyfikować :) )

[ Dodano: 25-01-2010, 15:26 ]
Marcel właśnie byłem w garażu (+2st.) stał ponad 18h i :cry: biegi jak nie wchodziły tak nie wchodzą.
Pozostaje zrobić to co napisał marcel1984 (link powyżej podanym przez robertdg) trzeba odblokować skrzynię dostając się do środka. Qrcze nadal nie wiem jak się do tego zabrać.

Marcel - 25-01-2010, 22:28

Dzięki wszystkim za chęci i próby pomocy! brodix to może być to, jak nie to pozostaje laweta.Tu by mi wciskali nową skrzynię bo koszta naprawy są nie opłacalne, co wyklucza
naprawę w tutejszym serwisie. marcel1984 opisał to w taki sposób że wydaje się to być proste, zobaczymy jak jest w praktyce?! Wezmę się za to w następnym tygod,będzie lepsza pogoda i więcej czasu(dam znać jak bym wziął się za to wcześniej i opiszę co i jak) Powodzenia i pozdrawiam!

robertdg - 25-01-2010, 23:06

Panowie, naszukałem się no i znalazłem, moze zainteresuje was jeszcze ten temat http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#622321
Anonymous - 26-01-2010, 09:21

[ Dodano: 26-01-2010, 09:28 ]
robertdg to odnośnik do tego samego tematu, do którego podawałeś link wcześniej :P