To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - [E5x 92-96] większe spalanie 2.0 V6

szpala85 - 26-01-2010, 00:09
Temat postu: [E5x 92-96] większe spalanie 2.0 V6
Słuchajcie ...... mam pewien problem , nie dawno wymieniałem świece na nowe ( bo na starych Galuś szarpał na światłach ) ... po wymianie szarpanie ustało , kultura silnika wzrosła , ogólnie OK .... pojawił się inny problem - spalanie PB wzrosło .. i to nie 2~3 litry ... 5~7 litrów więcej na 100 km !!! rozumiem że jest zima i ogólnie auto dłużej się nagrzewa .... ale w tamtą zimę Gal palił mi 13~14 litrów na 100 .... na tą chwilę 20 litrów na 100 :doubt:

zaczyna mnie to niepokoić bo myślałem że komp pokładowy źle czyta dane .... ale okazało się że pokazuje dobrze :roll: to co wyliczył tyle przejechałem :roll:

teraz główne pytanie : czy po wymianie świec na nowe muszę uczyć Gala na nowo ?

KaWu - 26-01-2010, 08:12

szpala85 napisał/a:
czy po wymianie świec na nowe muszę uczyć Gala na nowo ?

raczej nie, choc pewnie nie zaszkodzi zrobic resetu i nauczyc. Przy okazji sprawdzic na bledy.
Taki nagle podwyzszony wynik spalania o 5÷7 L moze swiadczyc przede wszystkim o padnietej sondzie, wycieku Pb lub pokonywaniu krotkich odcinkow w tych temperaturach.

misjonarz. - 26-01-2010, 08:32

bez przesady. spalanie rzędu 20l podają właściciele legnumów i to nie wszyscy. tak że przeglądnij sobie auto na komputerze
szpala85 - 26-01-2010, 17:02

KaWu napisał/a:
pokonywaniu krotkich odcinkow w tych temperaturach.

jedyny błąd jaki mi wywala to "czujnik stukowy" ... ale on był od bardzo dawna ...... więc nie widzę związku .... jeżeli chodzi o te krótkie odcinki to by wiele wyjaśniało :roll:

muszę jeszcze zerknąć pod Gala czy przypadkiem nie urwałem sobie kabelków od sondy jak jeździłem po Jelenoigórskich zaspach .... czyt. parkingach

smashthedj - 01-09-2010, 11:47

KaWu napisał/a:

raczej nie, choc pewnie nie zaszkodzi zrobic resetu i nauczyc.

Sie podlacze.. :) uczyc lepiej na PB czy na LPG?

KaWu - 01-09-2010, 13:06

smashthedj napisał/a:
Sie podlacze.. uczyc lepiej na PB czy na LPG?

Oczywiscie ze na Pb.