To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Dziwna przypadłość

sdorotaz - 27-01-2010, 08:38
Temat postu: [CJ1A 1.3] Dziwna przypadłość
Witam wszystkich :)

Przeszukałam całe forum ale nie znalazłam tego samego problemu co ja mam :)

Jak wiadomo od jakiegoś czasu mamy niezłe mrozy, auto zawsze zostawiam na parkingu na "1" żebym nie musiała go później po całym osiedlu szukać ;) i nigdy nie było z tym problemu do czasu...
Od 3dni jak go odpalę i "wyluzuję" i puszczam sprzęgło to autem zrywa i gaśnie silnik, wygląda to tak jakby był dalej na 1, biegu ogólnie chodzą ciężko ale tak do 15minut aż się wszystko ładnie po nagrzewa,
więc albo muszę siedzieć w aucie z nogą na sprzęgle i dopiero jak "popuści" to mogę wyjść (żeby sobie szyby odszkrobać) albo muszę go zgasić i za chwilę znów odpalać. Wsteczny po odpaleniu bardzo źle wchodzi a jeśli już nawet wejdzie to muszę praktycznie na pół-sprzęgle wyjeżdżać bo inaczej nie chce w ogóle jechać.
Moje pytanie to takie co to może być:
- sprzęgło
- olej w skrzyni
- sama skrzynia

Mechanik stwierdził, że nie wie co to jest i chce po kolei wszystko wymieniać olej, sprzęgło aż coś zadziała a mnie szczerze to na takie "szukanie" dziury nie stać, może już ktoś się z Was z tym spotkał :)

pozdrawiam :)

Maretzky85 - 27-01-2010, 08:42

Olej, jak nie pomoże, to trzeba sprzęgło zobaczyć i wymienić pewnie. Skrzynię nie jest tak łatwo zajechać, więc ja bym się ograniczył to oleju i sprzęgła jak olej nie pomoże :)
robertdg - 27-01-2010, 09:23

Jest to czesta przyczyna zastosowania oleju w skrzyni o niewłaściwych parametrach - wymien olej w skrzyni na zalecany przez producenta, jak się nie myle będzie to 75W90
mastertoja - 28-01-2010, 11:12

Zdecydowanie olej.
sdorotaz - 28-01-2010, 13:50

Dzięki wielkie :) po weekendzie podjadę do mechanika i wymienię ten olej :)

Pozdrawiam wszystkich :)