[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Dziwna przypadłość
sdorotaz - 27-01-2010, 08:38 Temat postu: [CJ1A 1.3] Dziwna przypadłość Witam wszystkich
Przeszukałam całe forum ale nie znalazłam tego samego problemu co ja mam
Jak wiadomo od jakiegoś czasu mamy niezłe mrozy, auto zawsze zostawiam na parkingu na "1" żebym nie musiała go później po całym osiedlu szukać i nigdy nie było z tym problemu do czasu...
Od 3dni jak go odpalę i "wyluzuję" i puszczam sprzęgło to autem zrywa i gaśnie silnik, wygląda to tak jakby był dalej na 1, biegu ogólnie chodzą ciężko ale tak do 15minut aż się wszystko ładnie po nagrzewa,
więc albo muszę siedzieć w aucie z nogą na sprzęgle i dopiero jak "popuści" to mogę wyjść (żeby sobie szyby odszkrobać) albo muszę go zgasić i za chwilę znów odpalać. Wsteczny po odpaleniu bardzo źle wchodzi a jeśli już nawet wejdzie to muszę praktycznie na pół-sprzęgle wyjeżdżać bo inaczej nie chce w ogóle jechać.
Moje pytanie to takie co to może być:
- sprzęgło
- olej w skrzyni
- sama skrzynia
Mechanik stwierdził, że nie wie co to jest i chce po kolei wszystko wymieniać olej, sprzęgło aż coś zadziała a mnie szczerze to na takie "szukanie" dziury nie stać, może już ktoś się z Was z tym spotkał
pozdrawiam
Maretzky85 - 27-01-2010, 08:42
Olej, jak nie pomoże, to trzeba sprzęgło zobaczyć i wymienić pewnie. Skrzynię nie jest tak łatwo zajechać, więc ja bym się ograniczył to oleju i sprzęgła jak olej nie pomoże
robertdg - 27-01-2010, 09:23
Jest to czesta przyczyna zastosowania oleju w skrzyni o niewłaściwych parametrach - wymien olej w skrzyni na zalecany przez producenta, jak się nie myle będzie to 75W90
mastertoja - 28-01-2010, 11:12
Zdecydowanie olej.
sdorotaz - 28-01-2010, 13:50
Dzięki wielkie po weekendzie podjadę do mechanika i wymienię ten olej
Pozdrawiam wszystkich
|
|
|