To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Polska trzecia w Europie!

Uwex - 27-01-2010, 09:56
Temat postu: Polska trzecia w Europie!
Ciekawe czy przełoży się to choćby na ceny i dostępność ( czas ) części czy koszty serwisu.
Klik
A swoją drogą jest nas coraz więcej , więc głosów też na klub powinno przybywać . :finga:

ApAcHoS - 27-01-2010, 20:19
Temat postu: Re: Polska trzecia w Europie!
Fakt-muszę przyznać że nowy lancer bardzo czesto spotykany jest na polskich drogach-oby tak dalej :mrgreen:
jaca71 - 28-01-2010, 09:10

ApAcHoS napisał/a:
Fakt-muszę przyznać że nowy lancer bardzo czesto spotykany jest na polskich drogach-oby tak dalej :mrgreen:

Bez przesady. Jak jednego na dzień w Kraku spotkam (pomijając sąsiada z drugiego bloku i drugiego z przeciwnej strony osiedla) to jest dużo. Gdzie mu tam do focusa?

Anonymous - 28-01-2010, 09:29

ciekawe ze w artykule pisza ze polska jest trzecia za UK i DE tylko ze jak ja tam jestem to mitsu mozna tam ze swieczka szukac, ile razy bylem w UK nie widzialem zadnego mitsu procz kilku evo (co mnie zawsze dziwilo), a w niemczech ostatnio spotkalem jednego outlandera i to na polskich blachach z poczatkiem NO (potem go widzialem w zillertal arena, moze ktos z forum byl na nartach?).
za to w polsce jest tego naprawde sporo szeczegolnie na podlasiu.

jaca71 - 28-01-2010, 09:48

arturro, Nikt nie dyskutuje o procencie udziału w rynku tylko o bezwzględnej liczbie sprzedanych samochodów ;) A te liczby nie powalają na kolana:
Mitsubishi Lancer zdobył w 2009 roku 3638 kierowców
W 2009 roku Mitsubishi Outlander, który skusił 3156 osób
Co zapewnia 3 miejsce w Europie. Ciężko żeby przy takiej liczbie sprzedanych samochodów były one widziane na każdym rogu... Nawet w Polsce a co dopiero we wspomnianych krajach.

Anonymous - 28-01-2010, 10:33

tak jak pisalem w bialymstoku nie ma "wyjazdu na miasto" abym nie mijal kilka outkow lub lancerow, nie wiem jak jest w innych regionach polski po przewaznie jezdze noca po polsce.
widac jacek i jego ekipa u nas sie stara :D
wracajac do liczb to skoro w pl widze tyle lancerow na taka liczbe sprzedanych aut (choc pewnie polowa widzianych to import z us) to skoro wiecej tego sprzedaje sie w UK i DE to i tam powinno sie je widywac, a tak jak pisalem praktycznie tego tam nie ma na trasach, takie sa moje subiektywne obserwacje.
za to w dobie kryzysu niemcy chyba przezucili sie na skody, jezdzi tam tego naprawde mnostwo.

jaca71 - 28-01-2010, 13:46

Nie mam danych o ilości sprzedawanych nowych samochodów w UK i DE oraz PL. Dodatkowo nie mam danych o ilości zarejestrowanych samochodów we wspomnianych krajach. Bez tego nie da rady porównać procentowego udziału w rynku. A tylko to może potwierdzić lub zaprzeczyć Twoim obserwacjom.

Inna sprawa to uwielbienie dla niemieckich marek w okolicach zachodniej granicy i na terenie dolnego i górnego śląska. W tamtych rejonach ciężko oświadczyć japończyka.

W Kraku też ciężko spotkać kolegę w Lancerze. Fakt że w promieniu 500m od mojego Lancera jest jeszcze 4 takie oraz 3 outki II, 1 outek I oraz jeden grandis. Ale to wyjątek nawet jak na Kraków.

Hubeeert - 28-01-2010, 14:06

jaca71 napisał/a:
W tamtych rejonach ciężko oświadczyć japończyka.
Ariaadna kupiła Lancera a mieszka na Śląsku.
jaca71 - 28-01-2010, 14:18

Hubeeert napisał/a:
jaca71 napisał/a:
W tamtych rejonach ciężko oświadczyć japończyka.
Ariaadna kupiła Lancera a mieszka na Śląsku.

Ale ona miała (najprawdopodobniej) do wyboru mitsubishi albo mitsubishi ewnentualnie jeszcze mitsubishi. ;)

Generalnie jest tak że jeżdżąc pewnym samochodem podświadomie wypatrujemy samochodów tej samej marki i jeszcze intensywniej ten sam model. Lancer jest pierwszym samochodem, którym jeżdżę i nie widuję codziennie takiego samego. Czasami przez parę dni nie spotkam. Pomijam te parkujące na moim osiedlu. A model jest w sprzedaży już prawie dwa lata. Więcej Lancerów na drogach widywałem dwa lata temu w USA niż teraz w Krakowie.

ApAcHoS - 28-01-2010, 14:43

jaca71 napisał/a:
Bez przesady. Jak jednego na dzień w Kraku spotkam (pomijając sąsiada z drugiego bloku i drugiego z przeciwnej strony osiedla) to jest dużo. Gdzie mu tam do focusa?

Może tak jest w Krakowie-w Warszawie i pod jest ich naprawde dużo 8)

Hubeeert - 28-01-2010, 15:45

jaca71 napisał/a:
Ale ona miała (najprawdopodobniej) do wyboru mitsubishi albo mitsubishi ewnentualnie jeszcze mitsubishi.

Nie ;-) Od dawna jeździła Renówkami, nawet prawie kupiła Megane CC ale jak popatrzyła na polskie drogi i fakt, że kabriolet nie jest tak sztywny jak samochód bez otwieranego dachu to okazało się, że Lancer się jej spodobał. No i kupiła. Myślała też nad Golfem. Przeszło jej ;-)

Ja jej Lancera odradzałem - żeby później nie było na mnie :D

Uwex - 28-01-2010, 18:47

Cytat:
Ja jej Lancera odradzałem

no pięknie , a ja myślałem , że Hubeeert to opoka Mitsubishi . :salute:
I żeby nie było - też mieszkam na Śląsku i po sąsiedzku nie ma ani jednego niemieckiego auta .

swinks_UK - 28-01-2010, 18:56

arturro napisał/a:
ciekawe ze w artykule pisza ze polska jest trzecia za UK i DE tylko ze jak ja tam jestem to mitsu mozna tam ze swieczka szukac, ile razy bylem w UK nie widzialem zadnego mitsu procz kilku evo (co mnie zawsze dziwilo)

Źle się rozglądałeś, albo bracałeś się w dziwnym gronie :wink:
Carism i nowych Coltów na pęczki w dużych miastach. Na prowincji królują L200 pod nazwą Warrior i Shoguny.
No i mamy nowe zjawisko, bo Mitsubishi Airtrek z silnikiem 4G63T staje się samochodem kultowym (tak jak kiedyś Legnum). Bardzo dużo się sprowadza indywidualnie z JP.

j-rules - 28-01-2010, 19:01

moja dziewzyna studiujac na codzien w Krk mowi ze co chwile widzi nowego lancernika, A sam jezdzac do Krk samochodem mijam minimum dwa na trasie :)
A w mojej miescinie? Jeden sedan i jeden SB thats all folks jak na razie ;p

gzesiolek - 28-01-2010, 19:35

Ja poza moim i drugim pod praca w Kraku widze srednio 1 Lancerka/dzień...
SB/Sedan pół na pół...
Outków jest podobna ilość...

Z nowych aut Mitsu to chyba tyle... bo nowych Coltow jest o dziwo mniej...