Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Pasek wielorowkowy - problem z doborem i z naci
Premieros - 27-01-2010, 18:10 Temat postu: [Cari 1.9TD] Pasek wielorowkowy - problem z doborem i z naci Cari DA 19 td + klima
Hmm mam dziwny problem z doborem paska... Kupiony był Pasek 6PK1640 który okazał się za długi... po kilkunastu telefonach w sklepie do tego autka polecają 6pk1635, ale nie sądzę żeby miedzy tymi paskami było 15 cm różnicy a tyle potrzebuję żeby było OK. Aktualnie jakiś zły człowiek założył tam pięciorowkowy o nie wiadomo jakim kodzie ( nie idzie rozczytać) Pytanie = czemu książka kłamie? i jaki wy macie ?
problem drugi - mam dziwne podejrzenie ze coś jest nie tak z mechanizmem tego paska... mianowicie każdy tu pisze o jakimś amortyzatorku - u mnie tego nie ma... jest tylko jakiś kawał śruby który wystaje z alternator i nim naciągam pasek - czy tutaj coś nie było kombinowane czy po prosu niektóre cari z tym wychodziły niektóre nie ?
robertdg - 27-01-2010, 18:43
Powinien być pasek 6PK 1635 dla silnika z klima, tak wygląda sposób montażu i naciągu
kielurkk - 27-01-2010, 20:06
nie wiem skąd Wy te informacje macie ale ori pasek to 6PK1640 takie już trzy "zjadłem" i tylko taki tam pasuje choć jak miałem Gates`a to był luźniejszy (dłuższy minimalnie) a teraz używam Dayco i jest spoko tylko ciężko go założyć ale za to amorek nie drga
i u mnie i innych Carism z klimami to zawsze jest napinacz z amorkiem a nie jak pokazał robertdg,
poza tym na rysunku albo brakuje pompy wspomagania albo właśnie klimy i ja mam jeszcze rolkę prowadzącą między klimą a kołem pasowym na dole
Premieros - 29-01-2010, 23:01
eh... ten pasek mi nie pasuje... amorka nie mam... i właśnie to mnie dziwi, nie widzę możliwości zamontowania go... Może czegoś tam brakuje, lub coś jest zamienione- macie jakiś ciekawy schemat jak to powinno wyglądać lub dobre zdjęcie??
sprawdzałem juz paski 6pk1640, 6pk1645, 6pk1633 - po złożeniu pasek ma koło 72 cm... mój aktualny ma 65cm - jest za długi... wiec nominalnie po złożeniu powinien mieć koło 62cm...
to jesty jakieś chore ostatnio mam same problemy
http://www.youtube.com/watch?v=NNUh2-rFjw0 - znalazłem coś takiego = tyle że u mnie nie ma tej jednej rolki z napinaczem - amorkiem :/ i pasek idzie od dołu tego koła po lewej nie od góry...
pawelsonx - 29-01-2010, 23:52
Premieros - 30-01-2010, 00:00
wychodzi na to ze brakuje mi tego koła + ten z napinaczem- hmm jutro sprawdzę dokładnie jak to wygląda. Ale czy jest to możliwe ? ja mam tam śrubkę jak na schemacie co wyzej kolega podał.....
cari 19 td, klimaf8qt 97 rocznik
pawelsonx - 30-01-2010, 09:53
Jest możliwe w silnikach bez klimy. Obstawiam ze nie masz klimatyzacji albo wspomagania. Zrób zdjęcie komory silnika z uwzględnieniem tych kół pasowych
Premieros - 30-01-2010, 14:31
postaram się coś zrobić jakieś foto... wspomaganie jest i kilma też... chyba ze ja mam jakieś głupie pojęcie o tym...
Jest przycisk na głównym panelu auta "eco - i taki śnieżek" - i on działa + odczuwalna zmiana obrotów po włączeniu + chłód w lato, wprawdzie lekki chłód ale auto półtorej roku mam i nie zajmowałem się przeglądam klimatyzacji
Strzałkami zaznaczyłem koła, które posiadam... wydaje SI.ę że brakuje amorka + rolka. Hmm napinanie paska jest takie jak na tym schemacie:
- wszystkie punkty A,B,C się zgadzają
pasek jaki zamówiłem to 6pk1263 - pasek jaki miałem to 6pk1285 -był za długi o jakieś 3cm, zasięg napinacza się skończył.
pawelsonx - 30-01-2010, 16:36
kup pasek do samochodu bez klimy bo taki układ kuł paswych masz
na zdjęciu nie widzę sprężarki do klimy
Maretzky85 - 30-01-2010, 16:49
pawelsonx napisał/a: | na zdjęciu nie widzę sprężarki do klimy |
przypatrz się dobrze
pawelsonx - 30-01-2010, 17:35
sorki jednak jest klima może była zaadaptowane z jakiejś renówki dlatego taki nietypowy układ .
Za to w tym układzie nie wystepuje problem z napinaczem
Premieros - 31-01-2010, 02:42
klima jest, nie ma problemu z napinaczem ale jest problem z paskiem... eh żeby go dobrac prawidłowo jeździłem 3 dni... i nadal nie mam pewności 6pk1263 był tylko w jednym magazynie w warszawie... i to jeszcze ostatni sztuka... na wtorek mam mieć, jak ten będzie jeszcze zły to się zdenerwuję... poza tym dziwi mnie fakt że kiedy kupiłem auto ponad rok temu poszło od razu do mechaniora, wymiana rozrządu, paska, rolek itd. I cholera nic nie wspomniał o tym ze "coś jest nie tak z tym układem" ; ostatnio jak u niego wymieniałem uszczelniacz na wale to stwierdził że "jakiś partacz" założył za długi pasek - no nie miałem sumienia mówić mu że to ON
Zaadoptowany z jakiegoś ranault - ale jakim cudem?
p.s pasek piszczał przez ten rok non stop z przerwami po naciągnięciu... ostatnio to już przechodzi ludzkie pojęcie ludzi rano budzę w blokach:/
p.s2 - pasek bez klimy jest za krótki :]
robertdg - 31-01-2010, 09:59
Premieros napisał/a: | stwierdził że "jakiś partacz" założył za długi pasek | trafna samoocena
Premieros napisał/a: | Zaadoptowany z jakiegoś ranault - ale jakim cudem? | takie same silniki były montowane w Renault, zreszta ten silnik ma rodowód francuski
A czy aby napewno pasek jest dobrze prowadzony po rolkach Bo jeżeli wszystko jest tak jak z fabryki to ktoś żle zakłada/prowadzi pasek po kołach pasowych
Premieros - 01-02-2010, 23:22
Wiem ze to francuz volvo v40,s40 - renault scenik itd te silniki miały Pytanie jaki cudem jest tutaj coś za kombinowane że oryginały nie pasują ? nie wiem może klima była później zakładana ? - nie wiem :/
pasek jest dobrze prowadzony - no nie ma innej możliwości żeby go założyć... idzie tak jak na tym schemacie tyle że przez jeszcze jedno koło na dole...
co tu jest pozamieniane i jakim cudem? i jak to przywrócić do pierwotnego stanu ?
KTOŚ WIE JAK ROZWIĄZAĆ TEN PROBLEM ?:>
pawelsonx - 01-02-2010, 23:32
jak do tej pory zdawało egzamin to nie dotykać dobrać tylko pasek zmierz wymiar starego i szukać po katalogach. Ominie cie problem z napinaczem itp.
|
|
|