To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - problem z kompem po wymianie płyty gł i grafiki

gres - 27-01-2010, 18:30
Temat postu: problem z kompem po wymianie płyty gł i grafiki
może ktoś podpowie :
W pracy padła mi płyta główna , niestety nei pamietam jaka.
Poszedł do serwisu, pan z serwisu zadzwonił że wymienił płytę i niby działa ale... stara była na karte grafiki agp ( radeon 9600pro 128Mb) Pan twierdzi że obecnie płyt pod agp się praktycznie nie robi za wyjątkiem jednego producenta i tego producenta mi założył. Niestety nie jestem w pracy , jutro napisze co to za płyta. Problem polega na tym że z tą płytą AGI nie wszystkie karty AGP działają i oczywiście mój radeon nie działą ( sprawdziłęm na stronie producenta faktycznie tak jest).
Założył mi więc radeon 9200 64 Mb twierdząc że ma zbliżone parametry....

Niestety mam teraz problem. pomijam fakt że na tej grafice nie chodzi fifa :)
Ale jest też większy problem. Mam otwarty tekst w wordzie, w tekst wplecione obrazki jpg. Zaznaczam je kopiuje i chce wkleić w photostudio.... nic z tego. Mało tego. JEśli mam rysunek skopiownay do schowka to nie mogę nawet wykonać operacji przeniesienia pliku z jednego folderu do innego...dopóki nie zaknę worda, któy w trakcie zamykania pyta czy plik ze schowka udostepnic dla innych programów.
I teraz moje pytanie - czy ta przypadłość może wynikać z zainstalowania takiej a nie innej karty ( która przecież nei jest jakaś mega słaba), czy może ze wzgledu na płyte, czy może ze wzgledu na windows któremu coś się pokićkało w procesie zmieniania płyt - system nie było formatowany, jedynie wgrano stery do nowej płyty/karty.
pozostałe parametry kompptera to procen intel 4 3-gigowy, pamieć 1 giga.

spown - 27-01-2010, 21:39

Ja bym obstawiał na system...
Maretzky85 - 28-01-2010, 00:04

gres napisał/a:
która przecież nei jest jakaś mega słaba

Jest. Przy R9600pro to kaleka :P
Poza tym też bym stawiał na system :)

gres - 28-01-2010, 12:02

no ja nie mowie ze przy tamtej nie jest cienka, ale bez jaj żeby nawalało przy prostych operacjach na obrazie jakim jest kopiowanie. Wogóle co ma kopiowanie rysunku do karty, chyba nei wiele.
Najlepszy numer że ten "nasz" informatyktwierdził że myślał że te karty będa pracować w zbliżony sposób...
właśnei próbuje z systemem walczyć

drtymf - 28-01-2010, 14:37

A nie wyłączył czasami w Windzie usługi która się nazywa coś w rodzaju podglad wieloschowka? w services.msc można sprawdzić.
szpala85 - 28-01-2010, 17:30

gres, a ten "serwisant" przeinstalował ci system ?
zrób formata , postaw nowy system i będzie hulało .... chyba że karta jest padnięta to wtedy będziesz miał cyrki . U mnie kiedyś była podobna sytuacja ... mieliśmy słabszego kompa w firmie , kupiliśmy my lepszą grafikę chodził około pół roku i nagle ... niebieski ekran .... instalowałem windę 5 razy i za każdym razem po około 2 godzinach pracy .. niebieski ekran ... po wymianie karty na inną problem znikł ... aby nie było ta felerna karte sprawdziłem na innym kompie i dalej było to samo ... niebieski ekran :wink:

krzychu - 29-01-2010, 11:39

Pytanie jakiej firmy jest tak karta. Bo jeśli jakiś noname to takie efekty nie powinny dziwić jeśli to jakaś firmowa Gigabyte, Asus itd to stawiam na przeinstalowanie systemu i ściągnięcie nowych sterowników (do ATI polecam omega drivers)
Kamilofone - 30-01-2010, 11:14

gres, a ten "serwisant" przeinstalował ci system ?

Zgadzam się z przedmówcą ! Jak Pan serwisant wymienił płytę główną i kartę a nie przeinstalował całego systemu to będą się dziwne rzeczy działy włącznie z tym co piszesz.
Dodam że nawet jeśli płyty były na tym samym chipsecie to mogę pojawić się problemy ! Na szybko owszem można sprawdzić czy system wstaje ale na dłuższą metę trzeba postawić na nowo wraz z nowymi sterownikami i będzie działać jak trzeba :)