To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - dziwny dzwiek spod tapicerki

Anonymous - 28-01-2010, 12:37
Temat postu: dziwny dzwiek spod tapicerki
Witam.

Chcialem sie zapytac czy tez tak macie..
Zona ma Colta 1,3 z 2007 roku.
Po wlaczeniu zaplonu slychac bardzo cichy dzwiek bardzo wysokiej czestotliwosci
tak pewnie ok 16kHz dochodzacy gdzies spod tapicerki.
Wszystkie graty typu radio, klimatyzacja, wentylator wylaczone a to nadal slychac,
wlaczenie radia nie powoduje zmiany.. po prostu taki jednostajny dzwiek bardzo slabo slyszalny.

A najlepiej to slychac w garazu podziemnym..

Ktos ma jakis pomysl ? Bo w serwisie to mi powiedzieli ze oni nic nie slysza...
A ja slysze, i malzonka tez..

pozdrawiam
AK

edit..

Wlasnie wrocilem z serwisu... no wiec jeden z elektrykow uslyaszal, potwierdzil..
i nie ma zielonego pojecia co to... nie wykluczone ze elementy wyswietlacza..

Ktos moze sie mocno wsluchac w swojego Colcika ?

looq - 28-01-2010, 18:32

U mnie też to piszczy, dźwięk jest na granicy progu słyszalności i dopiero chyba po roku jazdy to odkryłem, ale nie dochodziłem co to może być jako, że na codzień się tego nie zauważa.
Bardziej mnie za to denerwuje klekoczący schowek w momencie kiedy silnik jest na niskich obrotach ale to inna bajka.

marrok - 28-01-2010, 19:17

tez zauważyłem, co prawda nie w Colcie, w/g mnie to słychać pompę paliwa, przed włączeniem i wyłączeniem pracuje jak masz kluczyk w pozycji zapłon.
pozdrawiam

Anonymous - 28-01-2010, 19:42

Potwierdzam, u mnie też słychać :)
Anonymous - 29-01-2010, 09:42

marrok napisał/a:
tez zauważyłem, co prawda nie w Colcie, w/g mnie to słychać pompę paliwa, przed włączeniem i wyłączeniem pracuje jak masz kluczyk w pozycji zapłon.
pozdrawiam

Wlasnie to nie jest pompa, bo to slychac przy pierwszej pozycji kluczyka,
a jak mi wczoraj powiedzial spec od instalacji to dopiero w kolejnej pozycji
zalacza sie pompa.. w I sa jakies drobiagi wlaczane.. bo tez o pompie pomyslalem ;-) )

Pozdrawiam
AK

Anonymous - 04-02-2010, 08:00

Jako że słuch mam bardzo wyostrzony ;) , to od dnia wyjazdu swoim Colcikiem z salonu słyszę przeróżne dźwięki. :(
Opisywany powyżej - również. Mnie przypomina dźwięk telewizora lampowego, zaraz po włączeniu.
Swego czasu obsłuchiwałem całą konsolę i "na moje ucho" odpowiedzialny za to jest wyświetlacz centralny lub "coś" w jego bliskiej okolicy.

domingos - 24-07-2013, 20:39

Witam, to przetwornica napięcia w zegarze wielofunkcyjnym, a dokładnie cewka L901
tomusn - 25-07-2013, 00:43

a co tym fantem zrobić?
kolega zasłużył na [pomógł] :)