[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Lewarek hamulca ręcznego, jego budowa.
swinks_UK - 28-01-2010, 22:30 Temat postu: [EAxx] Lewarek hamulca ręcznego, jego budowa. Jeszcze nie miałem czasu dokładnie obejrzeć w samochodzie, ale w związku z planowanym małym remoncikiem w okolicy środkowej konsoli...
Czy ktoś się orientuje jak wygląda budowa lewarka hamulca ręcznego w naszych Galantach? Pytam o to, czy plastiki są rozbieralne i ściągalne, a jeżeli to jak? Czy też są zalewane w całość z metalowym szkieletem.
I jak wyciąga się przycisk blokady hamulca.
Za wszelkie info, obrazki i rysunki z góry dziękuję.
robertdg - 28-01-2010, 22:38
Czy tyle Ci wystarczy, wyglada na to ze wszystko jest rozbieralne w detale:
swinks_UK - 28-01-2010, 22:43
Dzięki Robert, ale to już mam. Dalej nie bardzo wiem, czy ten czarny plastik się kompletnie zsuwa ze szkieletu, bo na rysunkach niezbyt jasno to przedstawione, a wiem, że w innych markach potrafią być lewarki zespolone (zalane) i tylko guzik sie wykręca.
robertdg - 28-01-2010, 22:50
Podejrzewam ze ten plastik jest zsuwany, no dzwignia zapadkowa, laczaca guzik z zebatka jest pod ta pokrywa zabezpieczana, o odbezpieczajac dzwignie zapadkowa mozna wyciagnac caly guzik z bolcem/drutem i sprezyna, guzik powinien byc nakrecany na ten bolec/drut, analogiczna dzwignie przerabialem w Toyocie, wiem ze to nie EA, ale jak mialem to w rece to instrukcji nie potrzebowalem aby to rozebrac, wszystko zbudowane jak dla dziecka
swinks_UK - 28-01-2010, 23:01
Oki.
Zobaczę jutro jak wyciągnę fotel i rozbiorę konsolę. Chcę zobaczyć, czy da się powalczyć z samym szkieletem lewarka, bo mam plany na zastąpienie go ori MOMO.
ALEX-77 - 17-10-2012, 11:50
Wiem że kotlecik ,ale po co zakładać nowy, chodzi mi konkretnie o demontaż rączki od ręcznego ,czy jest ona demontowalna ? chcę dać ją do obszycia bo strasznie jest już wytarta ,ale nie mam pojęcia jak się za nią zabrać ,demontowal ktoś może ?
Juiceman - 17-10-2012, 13:07
W wersjach nardi/skorzanych na poczatku zsuwasz drążek, później obszyci, w plastiku chyba całość. Nie pamiętam czy nasadki nardi były nakładane na plastik czy na metal xD
|
|
|