To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] [ALARM] Alarm, central

bodex6 - 29-01-2010, 14:15
Temat postu: [MSS ALL] [ALARM] Alarm, central
Czy jet to normalne że można zamknąć central i uzbroić alarm w przypadku gdy drzwi są niedomknięte. Ostatnio z tego powodu musiałem wzywać taxi - aku padł!
Czy jest to standart, czy można jakoś przeprogramować alarm, żeby ostrzegał sygnałem dźwiękowym i nie pozwalał na zamknięcie centrala gdy otwarte??

drtymf - 29-01-2010, 15:51

Nie jest to normalne. Nie powinien ci się zamknąć przy niedomkniętych obojętnie których drzwiach łącznie z bagażnikiem. Niestety w temacie jak sprawdzić/naprawić nie pomogę.
osiem - 30-01-2010, 08:35
Temat postu: Re: Alarm, central
bodex6 napisał/a:
Czy jet to normalne że można zamknąć central i uzbroić alarm w przypadku gdy drzwi są niedomknięte. Ostatnio z tego powodu musiałem wzywać taxi - aku padł!
Czy jest to standart, czy można jakoś przeprogramować alarm, żeby ostrzegał sygnałem dźwiękowym i nie pozwalał na zamknięcie centrala gdy otwarte??

Witam. Miałem dokładnie to samo rok temu. Chyba nic się z tym nie da zrobić. Pozdr
A tu masz a'propo

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

halbog - 30-01-2010, 09:11

bodex6 napisał/a:
Czy jet to normalne że można zamknąć central i uzbroić alarm w przypadku gdy drzwi są niedomknięte
w moim misiu - niestety tak, dlatego sprawdzam, czy mam zamknięte drzwi :roll:
Pozdrawiam
Bogdan

drtymf - 30-01-2010, 10:37

Tak mi przyszło do głowy czy czasami nie przymarzła Ci któraś krańcówka drzwi?
Oświetlenie wnetrza się normalnie zapala i gaśnie przy otwarciu i zamykaniu drzwi?

halbog - 31-01-2010, 08:46

drtymf napisał/a:
Oświetlenie wnetrza się normalnie zapala i gaśnie przy otwarciu i zamykaniu drzwi?
w moim przypadku - tak, chodzi mi o sam fakt zamknięcia z "pilota", gdy nie są domknięte drzwi.
Pozdrawiam
Bogdan

drtymf - 31-01-2010, 09:59

Mhmm to raczej nie błąd krańcówek tylko central taki. Ale prawdę mówiąc pierwszy raz się z takim spotykam, raczej żaden z tych które widziałem w różnych samochodach nie zamknie przy niedomkniętych drzwiach. Chociaż patrząc na odpowiedzi w tym temacie może mało jeszcze widziałem :)
Anonymous - 09-02-2010, 11:24

a u mnie w takim przypadku piknie dwa razy szybkim pik-pik

na "głośnym" zamykaniu pika raz a przy otwartych drzwiach trzy razy
na "chichym" (przytrzymany przycisk w pilocie) pomimo "cichego" uzbrajania - mam dwa szybkie sygnałki - wtedy wiem że coś jest nie domknięte.

Może były różne centralki montowane a nie jest to kwestia ustawień

Moominek - 09-02-2010, 16:43

To zależy też od montera. Są "spece", którzy ograniczają się tylko do podłączenia czujników ruchu (ultradźwiękowych) w aucie i zadowoleni. Z reguły każdy alarm ma wyprowadzenie do dołączenia "krańcówek".
Sprawdź tak, jak pisał bazkomp, czy alarm inaczej się uzbraja przy drzwiach otwartych i zamkniętych. Próbę powtórz dla różnych drzwi. Jeśli dla wszystkich drzwi, czy to otwartych, czy zamkniętych reakcja jest taka sama najprawdopodobniej nie masz dołączonych czujników drzwi. A jeśli kiedyś to działało, to spadła końcówka z centralki, mało prawdopodobne ale :)

RaVciO - 16-02-2011, 14:02

Mam w MSS fabryczny alarm i centralny, zastanawia mnie czy to normalne że aut łapie sygnał z pilota z kilku metrów?

W przypadku mojego Clio auto mogę zamknąć lub otworzyć z pilota z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu metrów.

Nie chcę dyskutować, czy większy zasięg jest lepszy czy gorszy, pytaniem moim jest czy w MSS to normalne zachowanie? (baterie w pilotach są nowe, na obu pilotach działa tak samo)

SiMa - 16-02-2011, 22:02

RaVciO napisał/a:
czy w MSS to normalne zachowanie?

Moim zdaniem tak, bo u mnie też tak jest. Alarm "łapie" dopiero z odległości 1 - 1,5m.

Ma to swoje plusy i minusy. Na + na pewno to, że "z kieszeni nie otworzy" Ci auta, a na minus, to, to, że jak chcesz otworzyć auto na odległość (powiedzmy z 5-ciu metrów), to nie dasz rady i musisz podejść :wink:

cns80 - 17-02-2011, 09:23

Mój łapie z ponad 20 metrów :)
A jak przypadkowo się otworzy to jeśli nie zostaną otwarte drzwi to alarm samoczynnie zamyka się po 40 sekundach.

SiMa - 17-02-2011, 11:00

cns80 napisał/a:
to alarm samoczynnie zamyka się po 40 sekundach.

No tak, zapomniałem o tej funkcji :) . Ale jak Ci łapie z 20 metrów to dobrze, bo ja niestety muszę za każdym razem podchodzić do auta.
A masz oryginalny alarm z Mitsubishi? A może zakładali różne modele...?

cns80 - 17-02-2011, 13:37

SiMa napisał/a:
A masz oryginalny alarm z Mitsubishi?
Tak
SiMa napisał/a:
A może zakładali różne modele...?
Ciężko powiedzieć, bo te alarmy były montowane przez dealera. Oni mieli zezwolenie na montaż określonych typów. Wśród krajowych na razie spotkałem dwa rodzaje. A wśród aut sprowadzanych to w każdym kraju mogło być inaczej.
RaVciO - 17-02-2011, 16:58

SiMa napisał/a:
RaVciO napisał/a:
czy w MSS to normalne zachowanie?

Moim zdaniem tak, bo u mnie też tak jest. Alarm "łapie" dopiero z odległości 1 - 1,5m.

Ma to swoje plusy i minusy. Na + na pewno to, że "z kieszeni nie otworzy" Ci auta, a na minus, to, to, że jak chcesz otworzyć auto na odległość (powiedzmy z 5-ciu metrów), to nie dasz rady i musisz podejść :wink:

Dla mnie w Clio plusem jest to, że jak coś np. zapomnę z auta a żona już poszła z kluczykami do domu, to ona może mi przez okno z mieszkania otworzyć :-)