To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana szkła reflektora

M_A_V - 29-01-2010, 19:52
Temat postu: [EAxx] Wymiana szkła reflektora
mam pytanie odnośnie reflektora przedniego a mianowicie czy jest możliwość wymiany samego szkła pozostawiając plastikowy korpus
pytam ponieważ mój jest lekko pęknięty a udało mi się dorwać dobry cały reflektor z powyłamywanymi uchwytami ale za cholerę nie mogę wyjąć szkła z plastiku .. zdemontowałem metalowe zaczepy i szkło ani drgnie ...

robertdg - 29-01-2010, 20:04

W tym temacie sa opisane metody jak mozna sciagnac szklo reflektora http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34424
Ogólnie rzecz biorac potrzebujesz troche nagrzac reflektor aby masa uszczelniajaca zrobiła sie ciagliwa, wtedy sciagasz szklo, stara mase uszczelniajaca wudlubujesz, a dajesz nowa mase uszczelniajaca byleby nie klejaca/zasychajaca jak klej do szyb, sa takie dostepne w punktach z lakierami samochodowymi.

pepi - 29-01-2010, 20:06

Czesc jest taka opcja sam przerabielem kilka razy
Do tego celu potrzebne SA
Opalarka rękawiczki i 2 rece :)

Generalnie klosz jest sklejony elastycznym klejem który pod wpływem ciepła się topi
Podgrzewasz miejsce łączenia i pomady rozklejasz – jest to generalnie 30 min zabawy
Samo zwierciadło łatwo wykręcasz i wymieniasz
Kiedy juz to zrobisz grzejesz klosz i obudowę po czym sklejasz
I gotowe

M_A_V - 29-01-2010, 21:11

to forum jest na prawde niesamowite ! użyłem sposobu z piekarnikiem 180 stopni 4 min i klosz zdjęty bez żadnych oporów :mrgreen:

tylko teraz pozostaje mi demontaż reflektora z auta i podmiana kloszy
zastanawiam się czy poprostu zdjąć i na ciepło założyć nowy klosz czy skrobać stary klej i nałożyć nowy . wydaje mi się że pomimo rozgrzania zachowuje on swoje właściwości i chwyciłby nowy klosz

lukmp3 - 29-01-2010, 21:16

dobre, reflektor w piekarniku :finga:
pepi - 29-01-2010, 21:19

nie skrobać zostaw to co masz i nic wiecej nie nakładaj
podgrzej i klej bedzie ok

pozdrawiam

M_A_V - 29-01-2010, 21:25

domowe metody są najlepsze :headbang:
pepi, dzięki za info jak wszystko poskładam to zrobie fote i wrzuce

[ Dodano: 31-01-2010, 15:20 ]
no i zrobione :mrgreen: wymontowałem pęknięty reflektor zdjełem cały osprzęt do piekarnika na 4 min i szkło zdjęte szybko podmianka na nowe zanim klej ostygnie i gotowe efekt jest zarąbiasty jak dla mnie i wydałem tylko 45 zł na reflektor bez uchwytów :mrgreen: dzięki wszystkim za pomoc
poniżej trochę fotek

przed

po

po zmontowaniu

tomwasz - 15-03-2014, 17:55

Podepnę się gdyż dzisiaj się zirytowałem. Nie świeciła postojówka z przodu. Wymieniam więc, myślę. Wszystko szło ok, wyciągam tą "sprężynkę" na której jest osadzone gniazdo żarówki. a ono wychodzi bez żarówki. A żarówka w kloszu. Rozumiem, że muszę zdemontować lampę. I tu pytanie: na ilu śrubach się trzyma i co muszę odkręcić. Chodzi o tą od strony aku, o ile to jest jakaś różnica. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
komarsnk - 15-03-2014, 19:08

tomwasz, musisz zdjąć atrapę chłodnicy (grilla) tam masz dwie śruby i jedną masz u góry przy błotniku. Ściągając atrapę obchodź się ostrożnie ze spinkami tejże ponieważ bardzo łatwo je połamać.
tomwasz - 15-03-2014, 19:38

Dzięki komarsnk, a jak zrobię kilka km z tą żarówką w kloszu to duże straty będą?
komarsnk - 15-03-2014, 19:41

A wpadła Ci na odbłyśnik czy nie możesz jej zlokalizować? Bo jeśli gdzieś wpadła to nie musisz się martwić ;)
tomwasz - 15-03-2014, 19:58

No widać ją na odbłyśniku. Można podziwiać z zewnątrz :?
Hugo - 15-03-2014, 20:16

komarsnk napisał/a:
musisz zdjąć atrapę chłodnicy (grilla) tam masz dwie śruby i jedną masz u góry przy błotniku
I jedna we wnęce za kierunkowskazem.
komarsnk - 15-03-2014, 20:37

Hugo, zabiłeś mnie :shock:
ani w jednym ani w drugim Galancie nie miałem żadnej śruby za kierunkowskazem :shock:
Ani nawet mocowania???? :?

Hugo - 15-03-2014, 21:36

komarsnk, no to miałeś/masz reflektory po przejściach...
Tu zaznaczyłem: