[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Krzywo założona kierownica
matebar - 30-01-2010, 15:46 Temat postu: [EAxx] Krzywo założona kierownica Zanim opiszę problem, chcę się przywitać ze wszystkimi Mitsumaniakami Jestem tu nowy ale tak samo zakochany w moim Galancie jak Wy w swoich Ale już przejdę do problemu:
Mam krzywo założona kierownicę, auto jedzie prosto gdy kierownica jest ustawiona trochę w prawo. Próbowałem odkręcić śrubki po obu stronach kierownicy ale żadna ani drgnie. Nie wiem jak mam się do tego zabrać...wiertarka? I czego tak naprawdę mogę się spodziewać gdy już ją zdejmę? Jak to wygląda?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
robertdg - 30-01-2010, 16:16
matebar, instrukcja demontazu kierownicy jest tutaj http://forum.mitsumaniaki...ight=kierownica
ja bym na Twoim miejscu sprawdzil drążki i końcówki kierownicze, i ustawił zbieżność możliwe ze ktos wymieniał coś w zawieszeniu i nie zrobił zbieżności dlatego kierownica krzywo stoi
Anonymous - 30-01-2010, 17:39
Robertdg dobrze pisze, najpierw jedź ustawić zbieżność. Jeśli starczy gwintów to Ci kierę wyregulują przy okazji:)
Damooo - 31-01-2010, 12:20
Jesli sciagasz kierownice to uważaj bo możesz zarobić !! Ja bym ci radził to zostawić , później bedziesz pisał że coś trzeszczy strzela przy skrecaniu . Tam jest taśma od poduszki której lepiej nie dotykać Zdiagnozuj kierownice czy była już wczesnij ściągan !!! Może auto miał stłuczkę i ktoś wymienił kierownice z poduszką i krzywo założył . Może też ktoś wymienił kierownice by oszukać przebieg !! Jeśli całośc wygląda na nie ruszaną to może ktoś wymieniał końcówki lub drążki i fachowcy w warsztacie ustawili zbieżność tylko że zapomnieli zapomnieli zablokować kierownicy
marrok - 31-01-2010, 14:09
Sprawdź też ogumienie, miałem ten sam problem co ty, myślałem że remont przedniego zawieszenia czeka, a okazało się że winne były opony !!!
Po założeniu nowych , dobrych zimówek problemu nie ma wszystko jak w nowym aucie !!!
Zmień na początek koła lewe na prawe i zobacz czy pomoże.
Pozdrawiam
MITSU2840 - 05-02-2010, 18:48
marrok napisał/a: | Sprawdź też ogumienie, miałem ten sam problem co ty, myślałem że remont przedniego zawieszenia czeka, a okazało się że winne były opony !!!
Po założeniu nowych , dobrych zimówek problemu nie ma wszystko jak w nowym aucie !!!
Zmień na początek koła lewe na prawe i zobacz czy pomoże.
Pozdrawiam |
Dokladnie,sprobuj najpierw pozamieniac kola,moze felga byc minimalnie skrzywiona lub opona bardziej scieta i to moze powodowac lekkie sciaganie.
idas - 05-02-2010, 18:58
Cytat: | to moze powodowac lekkie sciaganie. |
Kolega nie napisał nic o ściąganiu... Mam tak samo, auto jedzie prosto i go nic nie ściąga, ale wieniec kierownicy delikatnie w prawo jest przestawiony. A wszystko to odkąd miałem wymieniane końcówki drążków i ustawianą zbieżność...
marrok - 05-02-2010, 19:10
idas napisał/a: |
Kolega nie napisał nic o ściąganiu... Mam tak samo, auto jedzie prosto i go nic nie ściąga, ale wieniec kierownicy delikatnie w prawo jest przestawiony. A wszystko to odkąd miałem wymieniane końcówki drążków i ustawianą zbieżność... |
w moim przypadku nie było ściągania, po prostu kierownica krzywo była ustawiona przy jedzie na wprost, a auto jechało i tak jak po sznurku. Jedyne efekt wizualny wkurzał i dawał do myślenia...
xor - 05-02-2010, 19:55
Jak Robert na początku zaproponował, na początek zbieżność. Miałem dokładnie to samo - auta nie ściągało, ale jak jechał prosto kierownica była skrzywiona. Po zrobieniu zbieżności problem zniknął.
jacobian - 10-02-2010, 19:32
ja tak samo miałem w moim byłym fiacie Uno - zbieżność.
KamilR10 - 22-03-2010, 21:39
Ja również mam krzywo kierownicę. Po ustawienie zbieżności kierownica wciąż jest krzywo, jakieś 20 stopni w lewo. Tak jest tylko podczas jazdy na wprost, gdy stoje w miejscu i ustawie kierownice prosto, kola rowniez są prosto.
Psikus - 22-03-2010, 21:50
Powodem takiego stanu rzeczy może być zbieżność kół tylnych. W tym temacie już o tym pisaliśmy
|
|
|