To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Utrata komfortu

Anonymous - 30-01-2010, 18:38
Temat postu: Utrata komfortu
Wiem, ze Outek to nie kanapa, ale na 16-kach jezdzilo mi sie do tej pory wygodnie. Od ponad miesiaca jednak czuje wszystkie dziury w jezdni, laczenia asfaltu i laty. Przejezdzam przez ostrzeszejgo "spiacego policjanta" i dobija mnie rowno.
Moj zaprzyjazniony mechanik stwierdzil, ze do wymiany jest praw koncowka drazka. Pojechalem do serwisu i rzeczywiscie. Wymienili mi ja na gwarancji.
Tylko, ze problem nie ustapil. Sprawdzili reszte i powiedzieli, ze jest ok.
Co zatem moglo pasc, albo po prostu sie zuzyc? Chcialbym, zeby znowu bylo miekko i wygodnie, bo moj kregoslup sie ropadnie do reszty:(

I jeszcze maly off-topic: poleccie mi jakiegos kumatego czlowieka z Warszwy lub okolic, ktory umie podlubac we wnetrzu Otka , nie niszczac niczego. Zrobily mi sie jakies napiecia w tylnych lewych drzwiach i wydobywaja sie z nich trzaski ( takie typowo naprezeniowe ). W serwisie mowia oczywiscie ,ze jest ok, ale ja dostaje juz apopleksji i chcialby sie pozbyc tego cholerstwa.

Jakies sugestie?

bonito - 30-01-2010, 18:56

Jeżeli chodzi o komfort jazdy na 16" - proponuję (tak jak w dowcipie o żydzie i kozie): zmienić na chwilę na 18" pojeździć parę dni, po zmianie z powrotem komfort na pewno znacznie się poprawi... :mrgreen:
Tak na poważnie - nie słyszałem o uszkodzeniach zawieszenia, które by się tak objawiało, może masz po prostu zbyt wysokie ciśnienie powietrza w oponach?

A jeżeli chodzi o trzaski, hmm... Moim zdaniem są dwie opcje:
1. Przyzwyczaić się.
2. Walczyć do upadłego (bez efektu), no i na końcu przyzwyczaić się.

pozdrawiam, bonito

Anonymous - 30-01-2010, 19:22

Hehe.. O tej zamianie nie pomyslalem:)))

Cisnienie w kolach mam 2,2 ,czyli tak jak zalecaja. Moze faktycznie cos zmiejszyc na zime?
A co do napiec, to jestem pewien, ze rozebranie drzwi i sprawdzenie/podokrecanie/przesmarowanie by pomoglo. Tylko, ze sam nie chce tego robic, bo pewnie pourywam zaczepy plastikow, stad moje pytanie o "kumatego", bo oprocz ASO nie znam niestety zadnego serwisu zajmujacego sie Mitsu.

niezawodny - 31-01-2010, 22:37

Jeśli auto masz jeszcze na gwarancji, jak wnioskuję z wypowiedzi to nie rozumiem dlaczego nie reklamujesz tego w ASO. Nie po to kupuje się nowy samochód żeby godzić się na kompromisy typu trzeszczące drzwi.
Anonymous - 01-02-2010, 00:24

W tym sęk, ze zglaszalem to w ASO, ale oni uparcie twierdza, ze nic nie slysza, choc trzaski sa bardzo wyrazne. Na ostatnim przegladzie rzekomo rozebrali mi nawet drzwi i przesmarowali wszystko. Tylko, ze nic sie nie zmienilo. Bede ich jeszcze dreczyl, ale wiem, ze gdybym mial kogos , kto potrafi to rozebrac i zlozyc, byloby prosciej, nic ogladac w kolko ich miny pt: "znowu sie bedzie czepial drobiazgow". Nic che mi sie po prostu. Wole zaplacic i miec cisze.
koszmarek - 01-02-2010, 00:28

remains napisał/a:
ze zglaszalem to w ASO, ale oni uparcie twierdza, ze nic nie slysza

jakie to normalne dla ASO.
Mój ojciec jeździł z szumem w drzwiach(co prawda Octavia, ale w aso robiona) chyba z 5 razy zanim łaskawie stwierdzili, że rzeczywiście no świszczy i że to może uszczelka. I wymienili, nie podziałało, szybkę sprawdzali, nie podziałało i też biedni nie wiedzą..

Może u Ciebie to kwestia plasticzku czy boczku w drzwiach?

rezon - 01-02-2010, 07:09

koszmarek napisał/a:
Mój ojciec jeździł z szumem w drzwiach(co prawda Octavia, ale w aso robiona) chyba z 5 razy zanim łaskawie stwierdzili, że rzeczywiście no świszczy i że to może uszczelka. I wymienili, nie podziałało, szybkę sprawdzali, nie podziałało i też biedni nie wiedzą..
OCtavia 2 - temat powszechnie znany. Silikon pod uszczelkę w tylnych drzwiach załatwia sprawę
Anonymous - 01-02-2010, 07:41

rezon napisał/a:
koszmarek napisał/a:
OCtavia 2 - temat powszechnie znany. Silikon pod uszczelkę w tylnych drzwiach załatwia sprawę

podobno skoda ma taaaaki dobry serwis... :mrgreen:

niezawodny napisał/a:
Jeśli auto masz jeszcze na gwarancji, jak wnioskuję z wypowiedzi to nie rozumiem dlaczego nie reklamujesz tego w ASO.

podobno elementy tapicerki nie są na gwarancji ....- tak jakoś kiedyś w jakiejś książce serwisowej to wyczytałem.... :)

koszmarek - 01-02-2010, 07:59

jaceksu25 napisał/a:
podobno skoda ma taaaaki dobry serwis... :mrgreen:

tiaaa :D

rezon, może to zaradzęojcu, ale wróćmy do boczków :> skoro nie są na gwarancji to może serwis ich nie dotyka i nie sprawdza ?

rezon - 01-02-2010, 12:39

jaceksu25 napisał/a:
podobno skoda ma taaaaki dobry serwis...
dobry serwis to taki co usuwa usterki, ASO Skody w Rzeszowie usunęło świsty trzy lata temu bez łaski i proszenia. W przeciwieństwie do ASO MItsubishi Boguchwała, które nawet jak zamontuje nie tą wiązkę elektryczną co fakturuje, i na dodatek się pomyli w lutowaniu to mówi - na pewno ma Pan źle podpięte kable w przyczepie. jaceksu25, TY to chyba jednak w serwisie Mitsubishi pracujesz, a nie tak jak pisałeś na PW.
Anonymous - 01-02-2010, 15:18

Panowie! A tak w temacie?
Doradzicie mi jakos?
Trzaski rozumiem nierozwiazywalne, ale moze jakies pomysly co do zawieszenia?

bonito - 01-02-2010, 16:02

Jeżeli masz dobre ciśnienie i istotnie coś ostro tłucze w zawieszeniu, to pojechałbym do jakiegoś zaufanego mechanika, ewentualnie na stację diagnostyczną robiącą przeglądy okresowe i poprosiłbym o zbadanie zawieszenia i test amortyzatorów. Niedużo kosztuje, a na pewno wykryje ewentualne problemy.

bonito

Anonymous - 01-02-2010, 21:12

To nie jest tak, ze cos ostro tlucze. Po prostu nagle zaczalem zdecydowanie nieprzyjemnie zbierac wszelkie ostrzejsze nierownosci i nieduze nawet wyboje. Wczesniej tego nie bylo.
Test amortyzatorow juz zrobilem. Brzytwa! Co zatem moze byc jeszcze?
Sprezyny? Gumy?

Steff - 01-02-2010, 21:19

edit przeczytałem warunki gwarancji i nic nie ma o samej tapicerce tylko o jej równomiernym zużyciu
Lestat - 01-02-2010, 23:59

remains napisał/a:
Sprezyny? Gumy?
Bardzo bym w to watpil...sprezyny nie w aucie ktore ma nieskonczone 3 lata...gumy nie maja wplywu na komfort jazdy oprocz takiego słyszalnego