To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E5xx] Odkręciła się nakrętka sworznia wahacza

hubert_galant - 01-02-2010, 06:41
Temat postu: [E5xx] Odkręciła się nakrętka sworznia wahacza
Witam, w środę miałem nieciekawą przygodę. Podczas jazdy wypiął mi się dolny wachacz !! zdarzenie miało miejsce na szczęście na rondzie bo przy większej prędkości można by się było zabic. Wachacz chyba nie uległ zniszczeniu, nie wiem na co zwrócić uwagę przy sprawdzaniu sworznia.
Hugo - 01-02-2010, 17:23

hubert_galant napisał/a:
Wachacz chyba nie uległ zniszczeniu, nie wiem na co zwrócić uwagę przy sprawdzaniu sworznia.
Wypadł sworzeń z wahacza, nie ma na co patrzeć. Wymień wahacze dolne proste z obu stron i ustaw zbieżność.
tom11 - 01-02-2010, 17:23

Nie rozumiem jak sie wypiął i nie uległ zniszczeniu?
przy wypięciu sworznia wachacz na złom lub do regeneracji

hubert_galant - 02-02-2010, 06:14

tom11 napisał/a:
Nie rozumiem jak sie wypiął i nie uległ zniszczeniu?
przy wypięciu sworznia wachacz na złom lub do regeneracji

sworzeń wypiął się racja. ale później potrzebowałem jakoś do Warszawy dojechać żeby nie płacić 300 zł za lawete. wróciliśmy do domu, odkręciliśmy górny wachacz w 2 galu wziąłem nakrętke i pojechaliśmy po tamtego :) 5 minut kombinowania i samochód przez 6 dni zrobił 900 km i nic nie odpadło :mrgreen: dlatego się pytam bo może nie trzeba regenerować??

Cytat:
Wypadł sworzeń z wahacza, nie ma na co patrzeć. Wymień wahacze dolne proste z obu stron i ustaw zbieżność.

będę wymieniał na wzmocnione na wiosne, musze przełożyć ze swojego starego gala, ale on robi za bałwana :)

tom11 - 02-02-2010, 11:44

hubert_galant napisał/a:
odkręciliśmy górny wachacz
hubert_galant napisał/a:
Podczas jazdy wypiął mi się dolny wachacz !!

to wreszcie górny czy dolny Ci wyleciał? bo ja już nie rozumiem

czekoladka_1981 - 02-02-2010, 13:35

A czy nie bylo już na ten temat :arrow: http://forum.mitsumaniaki...ghlight=wachacz
hubert_galant - 03-02-2010, 08:00

tom11 napisał/a:
hubert_galant napisał/a:
odkręciliśmy górny wachacz
hubert_galant napisał/a:
Podczas jazdy wypiął mi się dolny wachacz !!

to wreszcie górny czy dolny Ci wyleciał? bo ja już nie rozumiem

wypiął się dolny wachacz ale nakrętka od górnego jest taka sama jak do dolnego. żeby podnieść Gala 2.0 v6 co robi mi na podwórku za bałwana musiałbym koło zdjąć a tego się nie dało zrobic, więc wziąłem nakrętke od górnego wachacza. taka sama rozmiar 17. a pozatym z tego co pamiętam w 2.0 v6 miałem na dolnym wachaczu nakrętke 21 albo 22

tom11 - 03-02-2010, 08:25

to on odkręcił Ci się a nie wypiął, jak sę wypina to sworzeń wylatuje z wachacza i zostaje przy zwrotnicy a Tobie z tego co rozumiem sworzeń został przy wachaczu tylko nakrętka puściła (prawdopodobnie żle przykręcona była)
hubert_galant napisał/a:
więc wziąłem nakrętke od górnego wachacza. taka sama rozmiar 17. a pozatym z tego co pamiętam w 2.0 v6 miałem na dolnym wachaczu nakrętke 21 albo 22

nakrętka na jaki klucz nie ma znaczenia oby gwint był ten sam

Owczar - 04-02-2010, 16:20

Lepiej się zastanów kto ostatni coś kręcił przy zawieszeniu. Poza tym w głowę zachodzę jak Ty jeździłeś z luźną nakrętką. Przecież ona od razu się nie odkręciła.
Bartek - 04-02-2010, 16:51

hubert_galant, a kiedy ostatnio wymieniałeś ten wahacz?

Część wahaczy z E5 nie pasuje do EA właśnie przez średnicę łoża w zwrotnicy - przykręcasz, jest OK, przejeżdżasz kawał drogi i PYK odpada znowu...... Nie mam pewności czy ten problem nie dotyczy wahaczy z 1.8......