Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Problem z centralnym zamkiem.
Kenny107 - 05-02-2010, 15:17 Temat postu: [Cari 1.9TD] Problem z centralnym zamkiem. Witam, Podczas jazdy zamki w drzwiach zaczęły szaleć. Tzn. pierw był dźwięk tak jakby chciały się otworzyć, a później zamknąć (tak przez jakieś 10min.) później od odrzwi pasażera zamek zaczął piszczeć (nie wiem jak ten dźwięk opisać, tak jakby silniczek chciał się kręcić, a nie mógł) analogicznie to samo stało się w tylnych prawych drzwiach i w lewych. Tylko, że lewe do tej pory co jakiś czas tak piszczą. Zamek w klapie bagażnika nie chce się przekręcić w lewą stronę, w prawą się przekręca ale nie zamyka drzwi (zawsze drzwi zamykało się zamkiem od bagażnika) Drzwi od pasażera nie chcą się w ogóle otworzyć, nie da się nawet wyciągnąć tego dzyndzla do góry. tylne drzwi da się zamknąć jedynie po wcześniejszym wciśnięciu dzyndzla, a od kierowcy ciężko bo ciężko ale zamykają się przekręcając kluczyk. Co się mogło stać? Czy trzeba wymieniać wszystkie zamki czy tylko siłowniki? Jaki może być orientacyjny koszt wymiany zamków?
pawelsonx - 05-02-2010, 16:45
sterowanie zamków jest minusem pewnie jakis kabelek się przetarł i zwiera z masą.
odłącz mase od akumulatora i jak problem ustąpi to będziesz pewny na 100 procent ze masz gdzieś zwarcie
tadek-l - 05-02-2010, 16:46
Sprawdź zamek sterujący (lub któryś z nich). Pewnie jakieś zwarcie, bez sprawdzenia trudna diagnoza. Powiem że to tylko jeden z nich robi takie zamieszanie.
barthez2183 - 06-02-2010, 22:46
Kenny107, jeśli masz hatchbacka to sprawdź sobie kable w tej przelotce między klapą a nadwoziem,lubią w tym miejscu pękać.
Kenny107 - 08-02-2010, 11:08
barthez2183, A mógłbyś dać zdjęcie tego? bo ja lewy jestem jeżeli chodzi o samochody. Ale jeżeli te kable pękły to możliwe jest, że przez to w ogóle nie chcą się otworzyć drzwi od pasażera i nie che przekręcić się zamek od bagażnika w lewą stronę?
barthez2183 - 08-02-2010, 11:36
Kenny107, jak otworzysz klapę to z lewej strony u góry będziesz miał taką gumową harmonijkę,to właśnie to.Na razie nie mam auta w domu i ciężko ze zdjęciem.
|
|
|