To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - szczęki hamulcowe w 1.9td

Jaro1974 - 05-02-2010, 21:00
Temat postu: szczęki hamulcowe w 1.9td
Witam wszystkich. Potrzebuje waszej pomocy. Mianowicie mam cari z 98 roku z motorem 1.9 td. Dziś właśnie moje auto stanęło w garażu z powodu szczęk hamulcowych które po prostu oderwały się od elementu metalowego. Właśnie próbuję coś dobrać i tu niespodzianka. Szczęki z cari nie pasują do mojej cari. Mocowanie dolnej sprężyny jest nie w tym miejscu co w starych dodatkowo otwór w jednej szczęce na samoregulator znajduje się 1.5 cm poniżej oryginału. Zacząłem szukać w volvo s lub v40 i tu też jest co innego. Poszedłem dalej i powiem szczerze że najbardziej pasowne by były z volvo (c70?!). Może ktoś mi podpowie o co tu właściwie chodzi bo ja już zgłupiałem. Różne rzeczy widziałem ale to mnie chyba przerosło. Przeglądałem katalogi różnych firm i są inne. Kupiłbym te od c70 ale boję się wywalić 100 pln w błoto.Prosiłbym o jakąś wskazówkę.

[ Dodano: 05-02-2010, 22:04 ]
To jeszcze raz ja. Poszperałem jeszcze trochę i na stronie intercars znalazłem praktycznie jak moje i jakie powtórne zdziwienie bo wychodzi na to że mam założone szczęki od cari po lifcie. Nie wiem co już mam o tym myśleć.Może ma ktoś z was jakiś pomysł.

robertdg - 05-02-2010, 23:03

Takie :?: KLICK do 00 bez ABS, ATE 03.0137-0289.2

czy takie :?: KLICK 2 od 98-00 np Bosch 0 986 487 577

Jaro1974 - 05-02-2010, 23:33

bosch od 98-00 przynajmniej otwory wyglądają tak jak u mnie ale jak wspomniałem wcześniej to bardzo zbliżony kształt mają szczęki od volvo c70 i to mnie zastanawia czy aby przypadkiem nie jest tam coś namieszane. Na pewno będą mi potrzebne z ABS-em więc te pierwsze na bank odpadają.