To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - spryskiwacze ksenonów

zdzichox - 07-02-2010, 03:24
Temat postu: spryskiwacze ksenonów
mam pytanie nie działają mi spryskiwacze reflektorów przy uruchamianiu spryskiwacza przedniej szyby a wcześniej były sprzężone. Zadziałają jedynie przy pierwszym razie a później już nie. Same spryskiwacze reflektorów działają jeżeli uruchomię je oddzielnie tzn przyciskiem. Czy ktoś zetknął się z tym problemem i co jest przyczyną
Anonymous - 07-02-2010, 10:40

U mnie też tak jest i moim zdaniem, jest to zupełnie normalne. Jak jedziesz w typowo jesienno-zimową pogodę, to szyby trzeba zmywać co chwilę, a szkoda płynu na zmywanie reflektorów za każdym razem.
Komandor - 07-02-2010, 10:55

U mnie jest tak samo (patrz str 3-81 instrukcji obsługi)

Pozdr

tomko - 07-02-2010, 20:35

normalne, wlaczaja sie co "iles tam" czyszczen szyby, jesli jest potrzeba mozna uzyc wlacznika na dzwigni kierunkowskazow, wszystko powinno byc w instrukcji
jorzyk1976 - 24-02-2010, 13:55

witam a u mnie nie działają. nie włączają sie ani oddzielnym przyciskiem ani wycieraczkami szyby. nie wiem co jest. możliwe że gdzieś coś zacisnęło się i nie da rady wypchnąć. wszystkie spryskiwacze przedniej szyby tylnej i ksenonów pobieraja płyn z jednego zbiornika czy każdy ma oddzielny.
Anonymous - 24-02-2010, 15:34

Spryskiwacze reflektorów przestają działać jak masz niski poziom płynu. Szybę jeszcze da się wtedy spryskiwać, ale reflektory już nie.
13zbyszek13 - 24-02-2010, 20:22

wszystkie spryskiwacze działają z jednego zbiornika
karol_alasz - 24-02-2010, 21:10

venglin napisał/a:
Spryskiwacze reflektorów przestają działać jak masz niski poziom płynu. Szybę jeszcze da się wtedy spryskiwać, ale reflektory już nie.

Bo rurki zasilające oba "obiegi" są na różnej wysokości (głębokości) zbiornika.

didku - 24-02-2010, 21:43

Czy mozna przy pomocy serwisowego komputera wylaczyc dzalanie spryskiwaczy? bo zdaje mi sie ze w ASO podczas wylaczania trybu skandynawskiego i kasowania bledow chyba wylaczyli (od tego czasu nie widze mgielki znad maski)
Hiszpan - 24-02-2010, 21:49

didku, sprawdź działanie samych spryskiwaczy na postoju. Jeśli działają to na pewno zauważysz. ;)

P.S. Minie pierwszej zimy przymarzły i spaliło bezpiecznik i też przez chwilę nie wiedziałem o co biega.

13zbyszek13 - 25-02-2010, 10:37

ja mam wyłączony tryb skandynawski i jeśli wyłączone są światła mijania to spryskiwacz xenon nie działa z przycisku spryskiwaczy ogólnych .Tylko z lewej strony na wierzchołku włącznika świateł masz spryskiwacza świateł i tam naciskaj .Spryskiwanie świateł przyciskiem ogólnym jest aktywne tylko przy włączonych światłach mijania.
wredlin - 25-02-2010, 21:27

A co powiecie Szanowni Koledzy na to, iż spryskiwacze w czasie sprysku podczas jazdy gaszą światła mijania na 2 sekundy. Super uczucie podczas jazdy w nocy. Pełen czad.
JCH - 25-02-2010, 23:38

wredlin napisał/a:
A co powiecie Szanowni Koledzy na to, iż spryskiwacze w czasie sprysku podczas jazdy gaszą światła mijania na 2 sekundy
Taa... :lol: :roll: 8)
13zbyszek13 - 26-02-2010, 07:10

wredlin napisał/a:
A co powiecie Szanowni Koledzy na to, iż spryskiwacze w czasie sprysku podczas jazdy gaszą światła mijania na 2 sekundy. Super uczucie podczas jazdy w nocy. Pełen czad.

Kolego chyba w twoim miśku światła się wyłączają na 2 sekundy bo w moim nie.W czasie spryskiwania reflektorów delikatnie zmienia się barwa światła bo leje się płyn po reflektorze.Na pewno nie wyłącza się światło BZDURA

karol_alasz - 26-02-2010, 09:18

wredlin napisał/a:

A oprócz zalewania szkieł płynem dochodzi jeszcze przesłanianie snopu światła przez te zaślepki spryskiwaczy co w nocy może się wydać niemal gaśnięciem samych reflektorów...Ale nie bój nic - inni użytkownicy drogi będą nadal Cie widzieć 8)