To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Proton Techniczne - proton 315 traci na mocy - max 2000 obrotów

pieszana - 07-02-2010, 18:45
Temat postu: proton 315 traci na mocy - max 2000 obrotów
witam,
mam problem ze swoim protkiem 315 benzyna, skrzynia automatyczna, otóż do około 15 minut po odpaleniu silnika autko traci na mocy - zamula, osiąga obroty max do 2000 i nie przekracza 40/50 km/h, trwa to około 2- 5 minut i wszystko wraca do normy. Wymieniany byl juz filtr paliwa i spokój trwał tylko 3 dni. dodatkowo zapaliła sie ostatnio kontrolka check engine-2 dni non stop i zgasła, wczoraj po tygodniu przerwy znów sie zapaliła. problem rozpoczął sie po kilku dniach siarczystych mrozów -pewnie nie ma to nic do rzeczy ale dodaje na marginesie. Macie jakies wskazówki co może skutkowac takie zachowanie auta, co ewentualnie sprawdzic?
pozdrawiam

emi - 05-04-2010, 01:15

pieszana, witam, mam ten sam problem. dzieje sie tak od kilku miesiecy :cry: znajomy kazal mi go obserwowac ale zadnej poprawy nie widac. ktos podpowiedzial mi, ze moze to byc wina katalizatora lub przepływomierza... narazie kiepsko u mnie z kaska, zeby isc to do fachowca sprawdzic... a jak tam Pani autko? wie moze Pani juz cos wiecej?
pieszana - 15-09-2010, 20:54

witam,
problem ze zwalnianiem zniknął tak niespodziewanie jak i sie pojawił. Zaden mechanik nie był w stanie nic poradzić. Mam nadzieje że zima nie spowoduje nawrotu dolegliwosći protka. Obecnie swieci sie tylko nieprzerwanie check engine ale jeździ odpukać świetnie więc nie zawracam sobie tym głowy. A jak u Pani Emi? pozdrawiam

emi - 15-09-2010, 23:56

no u mnie jest podobnie, check engine włącza się na pare minut i wtedy autko troszke bardziej się "męczy" ale jedzie... jak gasnie check to całkiem wporządku. Trudno go rozgryźć
Anonymous - 17-09-2010, 19:07

Jak sie swieci check to trzeba cos z tym zrobić.
Radze odczytać kody błedów z komputera, jest to bardzo proste.
Nad nogami kierowcy jest skrzyneczka z bezpiecznikami , obok niej jest biała wtyczka,to jest złacze diagnostyczne.Trzeba tam podłaczyć diode 12V,albo jakiś głosniczek,do górnego lewego pinu i do dolnego prawego po przekątnej jak na zdjęciu.
http://img51.imageshack.us/i/dsc00143m.jpg/
Dioda będzie migała po włączeniu zapłonu.
Długie migniecie to dziesiatki a krótkie to jednostki.Czyli np. długie długie długie krótkie krótkie to kod 32.Głosniczek bedzie wydawał dzwieki tak samo jak powyzej.
Pozniej na forum mozna znalezc kody błedów i określic co jest zepsute.
Mozna też jechać do serwisu i tam skasuja 100zł i powiedza co trzeba wymienić.
Nie powinno sie jezdzić z checkiem bo moze to być tez problem z samym komputerem,który po dłuzszym czasie zepsuje sie byc moze nawet bez mozliwosci naprawy.

emi - 18-09-2010, 00:11

Dziękuję za informacje i pomoc, ale sama i tak sobie z tym nie poradzę Nie jestem tak biegła w tych sprawach ;)