To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

LPG - Jaka instalacja do Spaca Wagona '97 2.0?

Anonymous - 18-09-2006, 20:23
Temat postu: Jaka instalacja do Spaca Wagona '97 2.0?
Witam,

Właśnie kupiliśmy z żoną Space wagona 2.0 16V z 97r. i rozpatrujemy gazowanie. Nie mam pojęcia jakie ten silnik ma oznaczenie ?...G...?
Jaką instalację polecacie? 2 generacja, 2 generacja + BLOS, sekwencja?
Z tego co wiem, MCC są bardzo wyczulone na przegrzanie. Wiadomo, że przy LPG, temperatura wyższa. Czy LPG tak generalnie aby mu nie zaszkodzi???
No i jeszcze jedno: gdzie w MSV montuje się butlę?

Pozdrawiam
Maciek

Anonymous - 18-09-2006, 20:57

posiadasz prawdopodobnie silnik 4G63 , LPG nie powiniem mu zaszkodzić , mój misiek ma przejechane 300 tys.km / instalacja Princa - holenderska /wymieniłem po 290tys.km parownik bo w oryginalnym skończyły sie membrany :mrgreen: , no i na bieżąco świece, butle / 40 l / mam umieszczoną w bagażniku za trzecim rzędem siedzeń , do tego zrobiona półka zakrywająca butle - lecz dająca się złożyć - i tylko śmigać :lol:
Anonymous - 27-09-2006, 08:29

Witam,

byłem wczoraj u znajomego gazownika i okazało się, że moje przewidywania odnośnie tego, że butla wejdzie za trzeci rząd siedzeń, w miejsce schowka na lewarek, klucze itd. bierze w łeb, bo tam jest za mało miejsca. Najmniejszy (40L, co daje ok. 32 l gazu) sensowny zbiornik walcowy ma wysokość 27 cm, a ja tam mam raptem 20 cm.
Dager, mówiłeś o podobnym sposobie montażu. Czy mógłbyś podać wymiary tego Twojego zbiornika, a najlepiej zrobic kilka fotek i pokazać jak to wygląda z tą składaną pułką?

Pozdrawiam
Maciek

Hubeeert - 27-09-2006, 08:34

maclys, zawsze możesz zrobić modyfikację. To znaczy umieścić butlę w tym miejscu i zrobić na całej powierzchni na przykład z płyty wiórowej takie jakby schowki które będą pod wykładziną. Co prawda zmniejszy Ci się wysokość bagażnika ale będziesz miał miejsce na przeróżne drobiazgi które i tak tam jeżdżą.

Nie wiem czy to jest wykonalne - to tylko pomysł.

Anonymous - 27-09-2006, 11:45

Hubeeert , dziękuję za podpowiedź.

Takie rozwiązanie jednak wiąże się z koniecznością rezygnacji z używania 3 linii foteli
(popraw mnie jeśli się mylę).
Ja sobie wymyśliłe, że butla będzie za 3 linią. Na codzień fotele są złożone i mamy duże kombi, ale w razie potrzeby rozkładamy i są fotele.

Pozdrawiam
Maciek

Hubeeert - 27-09-2006, 12:03

maclys, hmmm wiesz ja tak naprawdę nie do końca wiem jak to u Ciebie wygląda bo nigdy nie patrzyłem na bagażnik MSW... To był tylko pomysł ale jeżeli niewykonalny to sorry. Ale czy na pewno musiałbyś rezygnować z 3 rzędu? Rozumiem że w podłodze są mocowania do tych dodatkowych foteli - tyle że gdyby zostawić otwory pod te mocowania może dałoby radę podnieść podłogę o te 7cm?
Anonymous - 27-09-2006, 21:05

Hubeeert i to jest pomysł na piątkę (oczywiście pod warunkiem, że nie istnieje inny prostszy i znany użytkownikom MSW z LPG).
Muszę się temu tematowi dokładniej przyjrzeć, bo jest godny uwagi.

Pozdrawiam
Maciek

P.S. Czekam nadal na opinie użytkowników MSW z LPG.

Anonymous - 06-10-2006, 12:41
Temat postu: LPG w MSW
Ja mam MSW z LPG.
Butlę mam założoną w miejscu koła zapasowego, czyli pod autem. Nie straciłem ani kawałka miejsca w przestrzeni ładunkowo-pasażerskiej. Wtedy powstaje z kolei problem z kołem zapasowym - moje akurat leży w pokrowcu..w garażu:)
Ale w dalsze trasy wrzucam je bez problemu do bagażnika. Można się zaopatrzec w jakąs małogabarytową dojazdówkę.
Tyle moich doswiadczeń
Pozdrówka

--
Jurek
MSW