[96-02]Colt CJ0 - [CJO 1.6] Pilne! Pompa wspomagania.
Fragu - 11-02-2010, 10:28 Temat postu: [CJO 1.6] Pilne! Pompa wspomagania. Witam.
Padła mi chyba pompa wspomagania. Przy wyższych obrotach silnika hałas jak diabli, wspomaganie działa bardzo średnio. Przy wyższych obrotach jeszcze coś tam pomaga, na wolnych prawie wcale.
Pytanie 1 - zna ktoś wymiar łożyska w pompie? Bo dźwięk taki terkoczący, może to samo łożysko.
Pytanie 2 - czy pompy w 1.3/1.6 są takie same?
Z góry dzięki za porady.
Anonymous - 11-02-2010, 10:40
Sprawdź na początek poziom płynu wspomagania. Przy zbyt niskim poziomie objawy będą właśnei takie, jak podajesz. Co do wymiarów łożysk się nie wypowiem.
Wymiana łożyska będie jednak zapewne problematyczna - wygląda na to, że koło pasowe jest osadzane na gorąco.
Fragu - 11-02-2010, 10:51
gregorbu napisał/a: | wygląda na to, że koło pasowe jest osadzane na gorąco. |
uuu
Po pracy przyjrzę się dobrze, sprawdzę płyn.
Jak tak na szybko oglądałem, to koło pompy jakoś tak dziwnie "chodzi", jakby delikatnie biło lewo/prawo. Poza tym albo mi się wydawało, albo pasek się poluźnił sporo.
Fragu - 12-02-2010, 12:58
Nie no spoko, na allegro kilka sztuk jest. 1.6/1.3 będzie taka sama?
[ Dodano: 18-02-2010, 18:23 ]
Pomajstrowałem..okazało się, że źródłem hałasu był napinacz, który sie poluzował, przy okazji niszcząc ostro pasek. Wymieniłem pasek, dokręciłem i ustawiłem napinacz - hałasu nie ma. Wspomaganie działa...ale raz mocniej, raz słabiej. Płynu dolałem. Może układ się zapowietrzył? Jak to ewentualnie odpowietrzyć?
Piwor - 12-03-2010, 00:12
Kilka razy prawo lewo do oporu.
|
|
|