To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Pojawia się i znika oświetlenie - jakies pomysły?

nikiniko - 12-02-2010, 00:51
Temat postu: Pojawia się i znika oświetlenie - jakies pomysły?
Problem pojawił się rano po odpaleniu światła "krótki" i "długie"nie działały, reszta działała.
Po 3km jazdy zaskoczyły co było słychać z prawej strony w okolicy schowka.
Na drugi dzień okazało się że alternator nie ładuje.
Zregenerowany alternator (wymieniono: szczotko-trzymak, szczotki, diody,regulator napięcia) wsadziłem reset ecu no i 1 dzień świeciły teraz znowu ciemno.

Może jakieś pomysły ?

To co zauważyłem przy załączaniu świateł to brak z prawej strony (okolice schowka) pstryknięcia w rodzaju przekaźnika. A jak już pstryknie to i światła się pojawią.

Proszę piszcie co wam do głowy przyjdzie.

Anonymous - 12-02-2010, 08:09

Dociśnij przekaźnik, jak to nie pomoże wymień. Sprawdź też podłączenie lamp.
nikiniko - 12-02-2010, 09:24

Dzisiaj walczyłem z brakiem świateł i opisze na czym stanęło.

Pierwsza rzecz, którą uczyniłem to zamieniłem przekaźniki i na jakieś 30min jazdy miałem światła. Po krótkim postoju przekaźnik znowu nie zadziałał, pomyślałem że to może być wina przełącznika świateł, a więc rozebrałem i poczyściłem (troszkę był tłusty).
Pomierzyłem no i ma przejście, czyli ok.

Może ktoś mnie uświadomi gdzie szukać ? Wygląda na to że przekaźnik nie dostaje napięcia , bo jak ręcznie wcisnę blaszkę to pojawiają się światła.

Zastanawia mnie jeszcze czy ECU steruje napięciem na przekaźnik.

edwin - 25-04-2010, 16:21

ja mam to samo w pajero z tym brakiem świateł i przekaźnikami :cry: chyba pomoże mi tylko wizyta u elektryka a twój problem nikiniko został rozwiązany?
nikiniko - 26-04-2010, 11:32

edwin, u mnie sprawę załatwił elektryk mianowicie przeciągnął dodatkowy kabel z przekaźnika pod maską do przełącznika świateł przy kierownicy i jest OK.
A dokładnie to masę dodatkową pociągnął bo jej brakowało.
Sprawdzić możesz w prosty sposób czy brakuje ci masy.
Potrzebna będzie próbówka samochodowa, jeden koniec przyczepiasz do masy a drugi przytykasz po kolei do kabli przy przełączniku świateł.
Powodzenia :wink: