Pajero III - huczący silnik 3,5 gdi
yerry - 12-02-2010, 16:45 Temat postu: huczący silnik 3,5 gdi właśnie nabyłem montero 2002 r, przebieg ok 200tys, i mam prośbę o informajcę, z czego może wynikać głośne huczenie w silniku po przekroczeniu 2 tys. obrotów? Do tej prędkości obrotowej jest b. cicho a potem gwałtownie hałas rośnie, jakby z wydechu albo jakby coś wpadało w wibracje, nic przyjemnego. Słychać to głownie przy niższych prędkościach, bo potem jest ogólnie głośno, ale niepokoi mnie czy czasem coś nie pada. Strach gdzieś dalej wyjechać.
proszę o poradę.
Yerry, Wa-wa
zbyszekm2 - 13-02-2010, 00:29
Czy jesteś pewien, ze to silnik/ Mozę to przedni most? Albo reduktor a dźwięk nosi się do przodu?
yerry - 13-02-2010, 18:19
zbyszekm2 napisał/a: | Czy jesteś pewien, ze to silnik/ Mozę to przedni most? Albo reduktor a dźwięk nosi się do przodu? |
raczej silnik bo buczenie nie zależy od prędkości, tylko od obrotów. Jak zmienia się biegi i obroty spadną poniżej 2 tys, to robi się cicho. Co ciekawe, jak słucham na postoju z otwartą maską, to nie słychać różnicy. Jak wejdę do środka to wyraźnie słychać moment przejścia 2tys. obr. Hałas rośnie gdzieś 3-4 razy. Może to jakaś poduszka pod silnikiem albo skrzynią... Wiem, że poprzedni właściciel ostatnio wymieniał rozrząd. Może coś źle ustawili, bo nie robili tego fachowcy.
mam jeszcze pytanie, czy montero z 2002 r ma na pewno silnik GDI?
Jak się popatrzyłem, do wymiany świec trzeba rozebrać pół silnika słyszałem, że wymienia się je co 100 tys. czyli niedługo.
pozdr, Yerry
fiutaggio - 22-11-2018, 02:07
elo kolego nam pytanie trochę późne ale na temat czy doszedłeś co powodowało to huczenie mam dokładnie ten sam problem od ok 2000 do 2500 jest to niemiłe buczenie
pozdro
|
|
|