To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Carisma 1,9 dId - problem

olekg - 13-02-2010, 10:56
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Carisma 1,9 dId - problem
Witam,

jestem posiadaczem uzywanej Carismy ponad szesc miesiecy. Od kilku tygodni mam problem. W czasie jazdy na zimnym silniku czuje jakby silnik mi sie dusil, jakby tracil moc. Jest to takie "szarpane" duszenie. Po rozgrzaniu silnika jest jakby lepiej, ale dalekie jest to od stanu przed problemem. Czy wiecie co to moze byc i czy mozna z tym jedzic do powrotu do kraju. Mieszkam i pracuje w kraju ( Dania ) gdzie wszystko jest bardzo drogie.
Czekam na jakies sugestie.

Pozdrawiam z Danii.

OlekG

Andrew - 13-02-2010, 11:03

Witamy na Forum :) Pierwsze podstawowe pytanie: zmieniałeś filtr paliwa?
olekg - 13-02-2010, 11:10

Witam,

szczerze powiedziawszy to nie wiem. Kilka miesiecy temu zostawilem Cari u mechsanika zeby powymienial mi wszytko. Oleje, filtry, paesk rozrzadu przegladneli samochod, wiec chyba jest wymieniony.

Pozdro

Jezeli sugerujesz filtr paliwa to mysle ze jego zakup w Danii nie powinien byc wysoki.

Dzwonilem do mechanika i powiedzial ze wymienil. ALe jak tak mi sie dzieje to mowi zebym jeszcze raz wymienil, Bo zanim przyjechalem do Danii tankowalem w polsce paliwo. Powiedzial ze wydzielila sie parafina i musze wymienic filtr. Zrobie to i zobaczymy.

Dzieki za rade

Pozdro

pawelsonx - 13-02-2010, 11:53

w dani wcale nie jest drogo w porównaniu z zarobkami
Wypadało by podłączyć carisme pod komputer bo może czujnik jakiś padł np temperatury paliwa przepływka itp.

posprawdzaj doloty powietrza czy nie ma jakiś nieszczelności zaobserwuj przepustnice gaszącą czy czasami nie fiksuje i się nie zamyka

Sprawdź swiece żarowe

Andrew - 13-02-2010, 12:54

olekg, filtr paliwa mały koszt, wymień, zobaczysz czy coś dało.
olekg napisał/a:
Bo zanim przyjechalem do Danii tankowalem w polsce paliwo. Powiedzial ze wydzielila sie parafina i musze wymienic filtr
to jest racja, szczególnie gdy miałeś mało paliwa w zbiorniku przy większych mrozach. Jak wymiana filtra nie pomoże to wtedy dopiero:
pawelsonx napisał/a:
Wypadało by podłączyć carisme pod komputer bo może czujnik jakiś padł np temperatury paliwa przepływka itp.

Powodzenia

TomekTG - 13-02-2010, 13:57

Przepustnica czysta ?
pawelsonx - 13-02-2010, 15:03

TomekTG napisał/a:
Przepustnica czysta ?

w did nie ma przepustnicy jest tylko klapa co zamyka dopływ powietrza na czas gaszenia silnika

lesiom0 - 13-02-2010, 18:28

Ja obstawiam zawór EGR. Zebrał się na nim nagar i nie domyka się do końca. Jeżeli nie był ostatnio wyjmowany to pewnie będziesz miał problem. Jak już wyjmiesz i wyczyścisz to takie chwilowe braki mocy powinny ustać.