Problemy techniczne - Ampery a przekaźnik
nikiniko - 13-02-2010, 18:19 Temat postu: Ampery a przekaźnik Czy rozładowany akumulator (nie do końca bo zapala) może mieć wpływ na to że przekaźnik świateł nie załącza się ?
A dokładnie jeżeli w akumulatorze spadnie znacznie poziom amperów to przekaźnik nie zaskoczy ?
robertdg - 13-02-2010, 18:34
Raczej nie ma to nic wspólnego, przy slabym aku powiedzmy tak kolo 10V swiatla by swiecily ale słabo, wraz ze spadkiem napiecia coraz slabiej.
jacek11 - 14-02-2010, 13:21
nikiniko, Może masz zamontowany układ,który zapala światła po uruchomieniu silnika?
nikiniko - 14-02-2010, 19:37
jacek11 napisał/a: | Może masz zamontowany układ,który zapala światła po uruchomieniu silnika? |
Nie mam takiego układu, zapalam hmmm raczej zapalałem przełącznikiem przy kierownicy.
Tak nawiasem wymontowałem go i przemierzyłem i ma przejście.
jacek11 - 14-02-2010, 20:42
Pytam o to,bo u mnie po wyłączeniu zapłonu światła nadal świecą.
W innym temacie napisałeś,że u Ciebie gasną.Dlatego właśnie podejrzenie że masz taki układ
nikiniko - 14-02-2010, 21:16
Być może że jak wyciągnę kluczyk z stacyjki to tylko postojowe świecą bez wyłączania świateł, ale w obecnej sytuacji nie sprawdzę.
Może i masz racje z tym układem, jutro się poddaje i jadę do elektryka.
Zmierzyłem przekaźnik i na jednym pinie mam 5V, może to rezystor.
Mam nadzieje że elektryk sobie poradzi.
Jeszcze jedno mnie zastanawia czy przypadkiem nie mam gdzieś przerwy z masą.
Kilka razy zdarzyło mi się że przekręciłem z rana kluczy i była kompletna cisza.
EDIT:
Byłem u elektryka i stwierdził że jest przerwa w instalacji (dotyczyło masy)
Pociągnął nowy kabelek z przekaźnika do przełącznika świateł i problem rozwiązany.
|
|
|