Outlander II GEN Techniczne - jak wylaczyc 'wlaczanie' klimy przy ustawianiu min temp?
wronke - 14-02-2010, 23:30 Temat postu: jak wylaczyc 'wlaczanie' klimy przy ustawianiu min temp? hej,
wiecie moze jak to przestawic -
przykladowo: jest wlaczony nawiew (manual), AC OFF, temp ustawiona na + 19C,
nastepnie: ustawiam temperature na MIN, i zawsze wlacza sie klima - i nawiew wewnetrzny.
i chcialem te automatyczna opcje deaktywowac aby przy ustawieniu MIN klima sie nie wlaczala i dalej dolatywaly zapachy lak i lasow.
podpowiedzcie jak.
dzieki,
p
Trik - 15-02-2010, 10:04
Klikasz w środkowe pokrętło (regulacja prędkości nawiewu) wyłącza sie dioda AC i już masz wyłączoną. Następnia gasisz silnik i po ponownym uruchomieniu AC dalej jest wyłączone. Aby aktywować AC wystarczy: 1. Kliknąć w przycisk srodkowy i zapali się dioda AC, lub 2. Przekręcić to samo pokrętło na AUTO jeśli było inaczej, lub 3. Przekręcić pokretło kierunku nawiewu na ustawienie SZYBA jeśli było inaczej, lub 4. Obrócić pokrętłem (którym kolwiek) na nastawę wyższą i następnie wrócić na nastawy: albo temp min (16st), albo AUTO, albo SZYBA.
karol_alasz - 15-02-2010, 10:56
Jesuuuuuuu.... ile tych punktów... Naprawdę wystarczy "odkliknąć" AC jak już Ci się włączy po zjechaniu temperaturą na MIN.
Trik - 15-02-2010, 13:08
karol_alasz napisał/a: | Jesuuuuuuu.... ile tych punktów | To są tylko różne warianty tego smego. "Nie łam się Dominik..." "... ja tylko niosę pomoc..".
wronke - 15-02-2010, 13:24
Trik napisał/a: | Klikasz w środkowe pokrętło (regulacja prędkości nawiewu) wyłącza sie dioda AC i już masz wyłączoną. Następnia gasisz silnik i po ponownym uruchomieniu AC dalej jest wyłączone. Aby aktywować AC wystarczy: 1. Kliknąć w przycisk srodkowy i zapali się dioda AC, lub 2. Przekręcić to samo pokrętło na AUTO jeśli było inaczej, lub 3. Przekręcić pokretło kierunku nawiewu na ustawienie SZYBA jeśli było inaczej, lub 4. Obrócić pokrętłem (którym kolwiek) na nastawę wyższą i następnie wrócić na nastawy: albo temp min (16st), albo AUTO, albo SZYBA. |
hej, panowie. wiem wiem ze mozna odkliknac,.. ,
pytanie czy da sie ustawic tak, zeby klima sie nigdy automatycznie nie wlaczala. powiedzmy ze nie cierpie klimy i suchego powietrza a lubie nawiew zewnetrzny..
a klikanie za kazdym razem extra w przycisk klimy , to powiedzmy oderwanie wzroku od drogi na 1 sekunde przy 200km/h ;( robi roznice. ah te niemieckie autobahny
pozdr.
p
Trik - 15-02-2010, 13:37
wronke napisał/a: | pytanie czy da sie ustawic tak, zeby klima sie nigdy automatycznie nie wlaczala |
Hmy?
1. Może nie dokręcaj do końca temperatury do minimum tylko zatrzymuj się na 16,5st.
2. Do odparowywania szyb zostaw nastawy między szyb i szyba/nogi i prędkość nawiewu na 4.
3. Wyjąc bezpiecznik od klimy .
4. Ustaw raz to czego najczęście używasz i nigdy nie zmieniaj
5 Jechac do ASiO i zapytać elektryka.
6. No i jak masz odklikniętą, to przecia się sama nie włącza po ponownym uruchomieniu auta.
7. Jeździć wolniej.
Anonymous - 15-02-2010, 13:44
Nigdy nie wyłączam klimy - zimą pewnie wogóle nie działa - nawet gdy swieci dioda - tak przynajmniej miałem w Primerze. A poza tym to zdrowe dla klimy że się trochę nasmaruje
Luk - 15-02-2010, 14:02
wronke, wydaje mi się, że trzeba przytrzymać dłużej przycisk klimy, albo inny - wtedy piknie 3 razy i się nie będzie włączała sama. Jakoś tak zrobiłem żeby się nie włączała jak ustawiam wszystko na "auto". W instrukcji nie piszą?
karol_alasz - 15-02-2010, 18:22
Trik napisał/a: | "Nie łam się Dominik..." "... ja tylko niosę pomoc..". |
spoko,juz nawet łyknąłem pastylkę (czy pigułkę)
markyz prawdę rzecze...po pierwsze compressorek od czasu do czasu pochodzić musi-inaczej będzie bida... no i zabezpieczenie tez jest,żeby ponizej (pewnie ze 4 stopnie a może nawet i 11) nie załączała się klimka...mimo zapalonej diodki(ona tylko informuje o gotowości systemu jak tylko będą odpowiednie warunki)
tomekrvf - 15-02-2010, 22:45
wronke napisał/a: | chcialem te automatyczna opcje deaktywowac aby przy ustawieniu MIN klima sie nie wlaczala i dalej dolatywaly zapachy lak i lasow. |
Instrukcja obsługi sie kłania. Musisz wcisnąć (na włączonym zapłonie) i trzymać przez około 10sekund przycisk z diodą od klimy. Po tych 10 sekundach usłyszysz piknięcia, zamiga dioda i klima nie będzie się sama włączać (oprócz opcji nadmuch tylko na szybę). Tak samo można zrobić z obiegiem wewnętrznym.
Tak samo da się zrobić w Lancerze CX/CY
wronke - 18-02-2010, 22:01
tomekrvf napisał/a: | Musisz wcisnąć (na włączonym zapłonie) i trzymać przez około 10sekund przycisk z diodą od klimy. |
dziala! dzieki
taka mala rzecz a cieszy. punkt ode mnie.
|
|
|