[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Spadki obrotów na biegu jałowym
Darou - 17-02-2010, 11:44 Temat postu: [E32A 1.8] Spadki obrotów na biegu jałowym Witam, mam problem z którym od dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić. Silnik jest po remoncie i widać efekty bo spalanie wcześniej było nieakceptowalne, praca silnika na rozgrzanym silniku też wygląda dobrze. Silnik odpala bez problemu, nawet w tych ekstremalnie niskich temperaturach. Na zimnym silniku po odpaleniu idealnie wskakuje na ssanie między 1400 a 1600, w zależności od temperatury. Niestety tuż po ruszeniu (po wciśnięciu sprzęgła) obroty na biegu jałowym spadają do 600/700 i dopiero wracają do ssania w momencie jak się zatrzymam. Podczas jazdy nic się nie dzieje, ale wystarczy, że wrzucę na luz i zaczyna się... Jak już dochodzi powoli do swojej optymalnej temperatury to w między czasie odczuwam nierówną pracę silnika. Silnik radzi sobie trochę lepiej bez włączonych świateł, nie ma aż tak mocnych spadków obrotów. Problem całkowicie znika po ok. 10 min. Wcześniej świecił mi się CheckEngine, błąd 31. Wymieniłem czujnik spalania stukowego (używany) i kontrolka zgasła. Dwa tygodnie temu zrobiłem regulację zaworów i zapłonu (zalecenie mechanika po przejechaniu kilku tys. km po remoncie). Wymieniam regularnie świece, kable, kopułkę, wszystkie filtry, alternator po regeneracji.
Co do spadku obrotów, to silnik zachowuje się podobnie jak przed remontem. Kiedyś miałem problem z odpalaniem i spadkami obrotów, to po wymianie czujnika temp. silnika zniknął tylko problem z odpalaniem, a spadki obrotów nie zmieniły się.
Macie może jakieś pomysły/domysły co może być przyczyną braku ssania. Od czego powinienem zacząć, co mógłbym samemu sprawdzić i w jaki sposób, a co ewentualnie w warsztacie. Jeżeli macie jakieś uwagi to proszę szczegółowo podajcie mi instrukcje co i jak wykonać . Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się rozwiązać mój problem. Pozdrawiam
Serek - 17-02-2010, 13:50
Ssanie działa prawidłowo. Co do spadków obrotów - ECU, silniczek krokowy, regulacja linki przepustnicy, czujnik IPS, ... do sprawdzenia miernikiem wg instrukcji.
Andrew - 17-02-2010, 17:57
Darou, a przypadkiem nie odpinałeś AKU?
Darou - 17-02-2010, 19:28
Serek, postaram się to sprawdzić. andrew84, pytasz ogólnie czy ostatnio odpinałem czy teraz przy wykasowaniu błędu?
Andrew - 17-02-2010, 19:30
Pytałem czy ogólnie odpinałeś aku ostatnio z jakichś innych powodów jak kasowanie błędu?
tadek-l - 17-02-2010, 19:30
Proponuję sprawdzenie czy nie łapie lewego powietrza.
Darou - 19-02-2010, 16:14
andrew84, możliwe że elektryk odpinał aku (po rozładowaniu), w trakcie jak naprawiał alternator.
Andrew - 19-02-2010, 17:36
Darou, w takim zrób restart aku i zobaczysz czy pomogło
|
|
|