[92-96]Galant E5xA - Metaliczne tarcie w prawym kole
k@rol - 17-02-2010, 16:30 Temat postu: Metaliczne tarcie w prawym kole Witam wszystkich
Podczas jazdy tak do 100 km\h dzwięk występuje zazwyczaj podczas lekkiego skrętu kierownicy w prawo i na niewielkich nierównościach (takie dzyyyt dzyyyt ciężko to okreslic)...powyżej 100 dzwięk jest ciągły. Na postoju nic nie słychać, a w zawieszeniu nie swierdziłem luzów...o osłone tarczy raczej też nic nie ociera więc już nie wiem
Prosze o pomoc
czekoladka_1981 - 17-02-2010, 17:18
Może klocek hamulcowy sie skonczył i trze metal/metal o tarcze?
k@rol - 17-02-2010, 17:25
ale wtedy byly by jakieś objawy podczas hamowania...a nic sie nie dzieje
jacek11 - 17-02-2010, 17:53
Felgę od środka obejrzyj.Może tam coś o nią obciera.
szpala85 - 17-02-2010, 19:00
czekoladka_1981 napisał/a: | Może klocek hamulcowy sie skonczył i trze metal/metal o tarcze? |
dokładnie tak jak napisała czekoladka_1981, też to kiedyś miałem
k@rol napisał/a: | ale wtedy byly by jakieś objawy podczas hamowania...a nic sie nie dzieje |
zdejmij koło i zobacz ... pewnie jedna okładzina jest jeszcze dobra , a druga już wytarta do blachy i ona trze
robertdg - 17-02-2010, 19:26
k@rol, klocek posiada akustyczna informacje o zblizajacej sie wymianie, moze to dziweczyc podczas hamowania albo skrecania kola, ja bym na twoim miejscu sprawdzil klocki hamulcowe, jezeli grubosc okladziny bedzie mniejsza od 3mm masz klocki do wymiany, istnieje jeszcze pozliwosc ze blaszka pod klockiem pekla i ociera o tarcze.
k@rol - 17-02-2010, 19:58
dzieki za podopwiedzi, jutro bede sprawdzal to dam znac co i jak
luki_84 - 18-02-2010, 00:08
Jeśli słychać podczas delikatnego skrętu, to obstawiałbym że klocek się nie cofa i wpada w drgania=delikatnie ociera.
Obejrzyj klocki, jeśli nie zużyte jak podpowiadają inni, to trzeba wyczyścić prowadnice klocków.
k@rol - 18-02-2010, 17:23
robertdg napisał/a: | klocek posiada akustyczna informacje o zblizajacej sie wymianie, |
oto i przyczyna:)
szpala85 napisał/a: | pewnie jedna okładzina jest jeszcze dobra |
tak to wyglada ale na szczescie jeszcze ta druga ma jakas warstwe okladziny....jutro albo w sobote trzeba bedzie wymienic.
Dzieki wszystkim za pomoc...
tak swoja droga to swietny patent nie tak jak te czujniki i kontrolka. jak sie w beemce swiecila to mozna bylo spokojnie odwlec wymiane (co nie bylo madre, wiem ) a jak pojawia sie taki dzwiek to trzeba to zrobic jak najszybciej bo mozna oszalec
|
|
|