To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Carisme! - KOMPENDIUM pomoc i porady w kupnie CARISMY

Asterix - 18-02-2010, 19:45
Temat postu: KOMPENDIUM pomoc i porady w kupnie CARISMY
Witam.
Od jakiegoś juz czasu(dokladnie od grudnia) szukam sobie samochodu, rozgladajac sie po cenach markach rocznikach i opiniach carisma wydaje mi sie najbardziej optymalnym zakupem, ale teraz pare pytan co do tego auta.

chcem kupić z okolic 2000 roku, i czy silnik gdi 125 KM czy 122KM, - jaka jest roznica miedzy tymi gdi - jaka awaryjnosc, a moze dizel

jezeli szukam z 2000 r to jaka powinna byc cena, na co zwracac uwage a czego unikac
jak narazie szukam tylko i wylacznie swiezo sprowadzone samochody...

prosze o rady i pozdrawiam
Asterix

Robson86 - 18-02-2010, 21:29

Asterix napisał/a:
chcem kupić z okolic 2000 roku, i czy silnik gdi 125 KM czy 122KM, - jaka jest roznica miedzy tymi gdi - jaka awaryjnosc, a moze dizel

125KM i 122KM roznia sie tym ze jeden ma jedna sonde lambda a drugi dwie i przez to ma obnizona moc. Poza tym te silniki sa identyczne.
Asterix napisał/a:
jaka awaryjnosc

mala, ale pod jednym warunkiem- mianowicie dobrego utrzymywania autka :) Ale to sie tyczy kazdego samochodu. Po prostu trzeba dbac o dobry olej, dobre paliwko a autko odwdzieczy sie dlugowiecznoscia i bezusterkowowscia :)
Asterix napisał/a:
a moze dizel

jesli kupisz zadbany bedziesz zadowolony :P
Asterix napisał/a:
jezeli szukam z 2000 r to jaka powinna byc cena,

na pewno nie 12000-13000 bo to za malo na dobrze utrzymany egzemplarz. Lepiej przeplacic i miec spokoj niz kupic okazje i pozniej sie meczyc....
Asterix napisał/a:
na co zwracac uwage a czego unikac

czy nie ma korozji, czy nic nie stuka, czy nie ma wiekszych wyciekow oleju, nie ma jakis typowych bolaczek
Asterix napisał/a:
jak narazie szukam tylko i wylacznie swiezo sprowadzone samochody

wklejaj linki a mu obcenimy :)
Pozdroo

Saqu - 18-02-2010, 21:36

Asterix napisał/a:
chcem kupić z okolic 2000 roku, i czy silnik gdi 125 KM czy 122KM,

Napewno te silniki odpadają w sprawie zagazowania, nie wiem jakie jest Twoje podejście do tej sprawy ;)

Asterix napisał/a:
a moze dizel

Tutaj możesz trafić bodajże 3 wersje :P TD, DiD 102km i DiD 115km, ale niby niezawodne silniczki ;)

Robson86 - 18-02-2010, 21:38

Saqu napisał/a:
TD, DiD 102km i DiD 115km, ale niby niezawodne silniczki

wszystko zalezy od stanu zadbania, jesli autko zadbane to pojezdzi 500 000km i nic nie bedzie, a jak bedzie zaniedbane to przy 200 000 bedzie juz dawalo pierwsze znaki zmeczenia....
Asterix, uzbroj sie w cierpliwosc...przyda Ci sie
Pozdroo

volve - 18-02-2010, 21:39

Ja co prawda mam od niedawna swoją Cari, ale coś tam zawsze mogę napisać. Przy wyborze Carismy trzeba jak z każdym innym autem podjechać na dobrą stację diagnostyczną, gdzie sprawdzą Ci zawieszenie, spaliny, gdzie wejdziesz pod auto i sam zobaczysz jak wygląda podwozie. Fajnie, jakbyś miał jeszcze możliwość podłączenia się pod komputer.
No a tak poza tym, to wiadomo, trzeba dokładnie obejrzeć auto, jak elementy są spasowane, czy odcienie na poszczególnych elementach się zgadzają itp.

Warto też zobaczyć, jak auto zachowuje się na wolnych obrotach(na zimnym i ciepłym silniku). Jak skaczą bardzo obroty, albo nie daj boże gaśnie to bardzo możliwe, że przepustnica do czyszczenia(to akurat optymistyczna wersja ;) ). Przejedź się też nim, posłuchaj czy nic nie stuka w zawieszeniu itp.
Pamiętaj też o sprawdzeniu całej elektryki, czy lusterka, klima, szyby i reszta działa. Niby są to drobnostki, ale jak nie będzie Ci się chciało tego samemu robić, to później możesz wydać dość duże pieniądze.

No i chyba najważniejsze: nie napalaj się na auto !!! Ja osobiście jak kupowałem, to miałem parę upatrzonych(w tym jedno wrzuciłem tutaj na forum) i jeździłem oglądać. Jak już znalazłem odpowiednie, to wróciłem do domu, przemyślałem sobie na spokojnie i dopiero nastepnego dnia pojechałem kupować. Nie daj się naciskom, że jak nie kupisz, to już sprzedający am umówionego kupca zaraz. W większości to wiadomo, sprzedawca chce jak najszybciej pozbyć się towaru, a nawet jak nie uda Ci się tego auta kupić, to przecież świat się nie zawali, znajdziesz kolejne ;)

Robson86 napisał/a:
na pewno nie 12000-13000 bo to za malo na dobrze utrzymany egzemplarz. Lepiej przeplacic i miec spokoj niz kupic okazje i pozniej sie meczyc....

I tak i nie. Ja swój kupiłem właśnie za 13000 i raczej nie narzekam. Jedyne mankamenty, to bardzo lekkie obtarcie na zderzaku. Poza tym jeszcze oczywiście przepustnica do czyszczenia i póki co żadnych problemów. Oczywiście wiadomo, trzeba doliczyć takie podstawy jak rozrząd, olej, filtry itp. ale to trzeba robić przy każdym aucie po zakupie.

Asterix - 19-02-2010, 19:13

Saqu napisał/a:

Napewno te silniki odpadają w sprawie zagazowania, nie wiem jakie jest Twoje podejście do tej sprawy ;)

tak wiem o tym juz gdzies przeczytalem,

w sprawie linkow to jak znajde cos wartego uwagi wkleje, narazie moze
ten link klik jakis czas temu znalzalem ale wolalbym chyba gdi a to dizel

nie wiem czemu taki tani

Robson86 - 19-02-2010, 21:43

niby 2002 rok a biale przednie lampy (powinny byc ciemne od koncowki 2001r), emblematy takze powinny byc srebrne. Cos jest nie tak z rocznikiem albo stanem autka...,
Wydaje mi sie ze krzywo naklejony z tylu jest napis Carisma, ale mozliwe ze to wina przeklamania zdjecia. Za malo zdjec, brak komory silnika.
Wersja - golas.
Mam male watpliwosci co do przebiegu, ale nie mam zadnych argumentow wiec nie bede sie rozpisywal :P
Pozdroo

Saqu - 19-02-2010, 21:50

A to nie było tak, że oznaczenia itp. zmieniły się odpiero w połowie 2002r?
Ewentualnie wyprodukowany 2001 a zarejestrowany 2002, ale to takie gdybania :P
Na pewno wpływ na cene ma brak większej elektryki typu lusterka, wszystkie szyby, ma tylko przednie w elektryce, brak klimy etc.

Robson86 - 19-02-2010, 21:52

Saqu napisał/a:
A to nie było tak, że oznaczenia itp. zmieniły się odpiero w połowie 2002r?

pod koniec 2001 roku w tzw roku modelowym 2002 byly juz dostepne wersje z ciemnymi lampami i srebrnymi emblematami :)
Saqu napisał/a:
Na pewno wpływ na cene ma brak większej elektryki typu lusterka, wszystkie szyby, ma tylko przednie w elektryce, brak klimy etc.

ale i tak 12 000zl za (niech bedzie) 2001rok to za malo :?
Pozdroo

xjacobs - 20-02-2010, 13:07

widzę, że kolega z suwałk, a do giżycka niedaleko, więc muszę zaproponować tą cari:

http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11131454

widziałem ją pare razy na miescie, oglądałem na parkingu i muszę powiedzieć, że wygląda nieźle :) Myślę, że warta zainteresowania :)

Anonymous - 20-02-2010, 16:12

Ciekawe, ja mam 2003r i lampy mam jasne.
Co do silnika, to lepiej kup 1,8l ale nie gdi bo one dużo palą na małych odcinkach trasy. Ja i kolega mamy gdi, to samo miasto, spalanie w granicach 12,5- 13,5l, a nie powiem żebym szalał. Zawsze można to zagazować, ale instalacja kosztuje 4200zł + robocizna i działa w 100% bezawaryjnie (przynajmniej u kolegi- przejechał 117tyś na tej instalacji).

Cezar - 20-02-2010, 16:20

willson1981 napisał/a:
Co do silnika, to lepiej kup 1,8l ale nie gd

W Cari po 2000r byly:
1,6 , 1.8(GDI) , 1,9 (DID)
Zwykle 1.8 byly przed liftem :wink:

Jarucha - 20-02-2010, 17:08

willson1981 napisał/a:
Co do silnika, to lepiej kup 1,8l ale nie gdi bo one dużo palą na małych odcinkach trasy. Ja i kolega mamy gdi, to samo miasto, spalanie w granicach 12,5- 13,5l, a nie powiem żebym szalał.

ja mam GDI jeszcze przed liftem i jeżdżąc dynamicznie po mieście i po zaspach nie dociągnąłem nawet do 9l

Cezar - 20-02-2010, 17:13

Jarucha, pamietaj, ze miasto miastu nie rowne - jednemu lyknie 9l innemu 12l :wink:
Anonymous - 20-02-2010, 20:38

No tak, zapomniałem dopisać, że cari z dwoma sondami więcej pali. Miałem cari z rocznika 98 i brała 8,7l w mieście. Nawet chłopaki z dobrego ASO w pile to potwierdzają. Dlatego teraz chce z powrotem kupić cari z jedną sondą, albo coś w kombi, najlepiej galanta.
Jakby co to oddam w dobre ręce niestyranego miśka