To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Smarowanie / Oliwienie Pajera

pbkbisk - 18-02-2010, 22:42
Temat postu: Smarowanie / Oliwienie Pajera
Szukalem na forum podobnego tematu ale nie znalazlem nic konkretnego. Pomyslalem ze dobrym tematem bedzie opisanie miejsc w ktorych warto lub trzeba wpuscic troszke smaru lub oleju. Czytalem gdzies w internecie "smarujcie wszystko co sie rusza" lecz chodzi tu o podanie dokladniejszej lokalizacji. Moze to byc pomocne ludziom, ktorzy chca dbac o swoje Misiaki.

Wiec zaczne :)

Wszystkie zawiasy w drzwiach, zawiasy w klapce wlewu paliwa.
Zamki: te w drzwiach jak i ten od wklewu paliwa lub otwierania maski.
Slyszalem gdzies ze dobrze nasmarowac lozyska w kolach ale potrzebuje wypowiedzi kogos kto sie zna.
Smar bardzo lubia tez krzyzaki na wale Kardana zarowno przedni jak i tylni. Obydwa maja tloczki i warto tam czasem wpuscic troszke smaru.

Ktos jeszcze zna miejsca, ktore warto nasmarowac?

Faraonix - 20-02-2010, 01:11

klocki hamulcowe jesli piszcza :D
gołąb - 20-02-2010, 01:13

Faraonix napisał/a:
klocki hamulcowe jesli piszcza :D

Koniecznie!!! i przód i tył. :badgrin:

zbyszekm2 - 20-02-2010, 07:28

i teściową ja do pajerki wejdzie :D
Robert09 - 20-02-2010, 09:27

Ja smaruję jeszcze przeguby kulowe wahaczy przednich, mam tam kalamitki do smarowania. Robię to przeważnie po zimie. Generalnie raz w roku, nabytą za kilka zł smarownicą, no i oczywiście krzyżaki wałów. Zamki warto smarować a zwłaszcza ten w tylnych drzwiach, kiedyś musiałem demontować tapicerkę tych drzwi od wewnątrz samochodu żeby dostsć się do zamka. Zarósł na amen i nijak nie dało się drzwi otworzyć.

[ Dodano: 20-02-2010, 09:29 ]
Teściowej nie da rady, gdyż już kilka lat cieszy się wiecznym spokojem.

kamilek - 24-03-2010, 13:48

Podłączę się pod temat, mam nadzieję że nie będziecie mieli mi za złe :wink:
Mam pytanie - czym smarujecie zawiasy w drzwiach (inne zawiasy również)? I w jaki sposób - wykręcacie je, czyścicie i smarujecie, czy po prostu czymś tam psikacie i już?

Pożyczyłem od kolegi smar do łańcucha w motorze (Valvoline White Synthetic Chain Lube ) - nada się to do nasmarowania zawiasów?

rogal16-91 - 27-03-2010, 13:21

Faraonix, zrobiłem tak jak radzicie ale jestem w tych sprawach zielony i musiałem zrobić coś zle bo hamulce przestały działać, po nasmarowaniu przodu i tyłu rozpędziłem auto żeby sprawdzić jak hamuje i nie zahamował :( wpadłem w głęboki rów, przednie koło skrzywiło się i rozbiłem zderzak i szybę głową, auto oddałem do mechanika mam nadzieje że naprawi mój samochód :(
PiotrC - 27-03-2010, 13:44

Biedaku :wink: Musiałeś użyć nieodpowiedniego smaru :wink: Najlepsze jest sadło z borsuka :D Ale nie martw się, dobry mechanik autko Ci naprawi, gorzej z guzem na głowie :D Na to jedynie dobry okład. A jaki to Koledzy z pewnością Ci poradzą :)
Pozdrawiam :)

tunio - 27-03-2010, 13:49

Nigdy nie smaruje się klocków!!! Myślę, że nie trzeba być zielonym, żeby nie przewidzieć skutków smarowania hamulców :p
hajmanek - 27-03-2010, 15:03

PiotrC napisał/a:
Na to jedynie dobry okład

Na oklady najlepsza Praga, sprawdzone osobiscie :wink: . A moze by tak jakis nieformalny zlot do Pragi? Tylko bez kobiet, sa na miejscu. Co wy na to koledzy :biggrin:

tunio - 27-03-2010, 15:08

NO jasne :p Okład z młodych piersi najlepiej pomagaa :mrgreen:
hajmanek - 27-03-2010, 15:14

:mrgreen: :mrgreen:
rogal16-91 - 27-03-2010, 18:38

rogal16-91 napisał/a:
Faraonix, zrobiłem tak jak radzicie ale jestem w tych sprawach zielony i musiałem zrobić coś zle bo hamulce przestały działać, po nasmarowaniu przodu i tyłu rozpędziłem auto żeby sprawdzić jak hamuje i nie zahamował :( wpadłem w głęboki rów, przednie koło skrzywiło się i rozbiłem zderzak i szybę głową, auto oddałem do mechanika mam nadzieje że naprawi mój samochód :(

to był żart :D chciałem tylko zobaczyć waszą reakcję na to jak ktoś naprawdę posmarował by klocki :) tunio, są na pewno tacy co nie wiedzą nawet że mają coś takiego jak klocki hamulcowe, no tyle że w takim przypadku nie bierze się też za ich smarowanie :mrgreen:

PiotrC - 31-03-2010, 21:38

No patrz !!!! A ja myślałem, że to na prawdę :wink: :wink: :wink:
Pozdrawiam :)